Kışın Ciltteki En Büyük Problem ;Kuruma

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte cildimizde birtakım değişiklikler ortaya çıkmaya başladı. Özellikle cildimizin kuruması karşılaştığımız en büyük problem.

10.12.2013 16:24:50 0
Kışın Ciltteki En Büyük Problem ;Kuruma

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte cildimizde birtakım değişiklikler ortaya çıkmaya başladı. Özellikle cildimizin kuruması karşılaştığımız en büyük problem.

Medicana Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Selda Yıldırım soğuk havalarda cilt sağlığını korumak için gerekli önemleri almamız gerektiğini ve bilinçli hareket etmemizin önemli olduğunu belirtti. Selda Yıldırım daha sağlıklı bir cilde sahip olmanın 10 basit yolunu paylaştı:

1-      Günlük hayatınızda cilt tipinize uygun vazelin, gliserin, linoleik asit, seramid, üre, laktik asit, hyaluronik asit içeren nemlendiriciler kullanmayı ihmal etmeyin. Mevsim normallerinde su bazlı nemlendiriciler cildiniz için yeterliyken; kış aylarında yağ oranı yüksek olan nemlendiricileri tercih edin.

2-      Ayaz, rüzgârlı ve soğuk günlerde ellerinizi eldiven giyerek koruyun. Aksi takdirde ellerde kuruma; tırnak uçlarında çatlamalar, kırılmalar; tırnak kenarlarında soyulmalar kaçınılmazdır. Ellerinize ve tırnaklarınıza e vitamini içeren besleyici krem ve solüsyonlar sürmek soğuk havanın bu olumsuz etkilerini minimuma indirir.

3-      Dudaklarımız da tıpkı tırnaklarımız gibi soğuk hava nedeniyle kurur. Hatta bazen kanama ve acı hissine yol açabilen derin çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle nemlendirici içeriği yüksek olan dudak balsamları, vazelin ve bephanten gibi kremleri çantanızdan eksik etmeyin.

4-      Kış aylarında çok sıcak suyla ve uzun süre banyo yapmaktan kaçının. Çünkü 10 dakikadan uzun süren sıcak su teması cildin lipid tabakasını bozarak doğal yapısına zarar verir. Bu da cildinizde kuruluk, pullanma, kaşıntı şikâyetlerine yol açar. Banyodan sonra kullanılan banyo yağları ve nemlendirici losyonlar cildinizi besleyerek ve nemlendirerek bu şikâyetlerinizin azalmasını sağlar.

5-      Cildinizde kırışıklık, leke,  gözeneklerde genişleme, solukluk, sarkma gibi problemler varsa bu şikâyetlerinize çözüm bulmanın en iyi zamanı kış mevsimidir. Kış mevsiminde dermatoloğunuz tarafınca yapılacak olan kimyasal peeling tedavisiyle pürüzsüz, sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olun

6-      Islak saçla dışarı çıkmayın. Aksi takdirde ıslak deriniz soğuk havayla temas ettiğinde su kaybı ve kurumalar daha da artacaktır. Bu da soluk, mat ve kuru saçların oluşmasına neden olur. Ayrıca soğuk hava derideki kan damarlarının büzülmesine neden olur; bu da saçlı derinin beslenmesini engeller. Bu nedenle dışarı çıkarken bere ve atkı gibi koruyucular kullanmayı ihmal etmeyin.

7-      Her mevsimde olduğu gibi kişin da sağlıklı beslenmeye gereken önemi verin. Cildin gereksinim duyduğu A,C,E vitaminlerini, beta karoteni, antioksidan, mineral ve Omega 3 desteğini almaya dikkat edin. Bu nedenle taze meyve, sebze, fındık, ceviz, kuru kayısı, balık tüketimini arttırın. Ayrıca cildin normal nem dengesi için günde 12 bardak su içmeyi sakın unutmayın.

8-      Yaz güneşi kadar kış güneşi de cildi etkilemektedir. Bu nedenle kış mevsiminde de kendinizi güneşin zararlı etkilerinden koruyun. Şapka ve güneş gözlüğü kullanın. Gündelik kremlerinizin en az spf 30 koruma faktörlü olmasına özen gösterin. Kar taneleri güneş ışığını %50 ile %90 arasında yansıttığı için özellikle karlı havalarda güneş koruyucu krem kullanmayı ihmal etmeyin.

9-      Gece makyajınızı temizlemeden asla uyumayın.

10-  Uyku saatlerine dikkat edin; unutmayın ki cilt hücrelerini gece uykusunda yeniler.

 

 

artuklu haber ajansı

haber:abdullah ortaç


21.8° / 10.9°
  • BIST 100

    10276,90%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07