Tarih: 17.02.2015 10:13

Kış Şartlarında Verimli ve Güvenli Sürüş Teknikleri

Facebook Twitter Linked-in

Günümüzde, özellikle büyük şehirlerde hemen her evinin önünde park etmiş bir otomobil var. Toplu taşıma yoğun olarak kullanılsa da hala çok sayıda insanın tercihi, trafiğe kendi otomobilleriyle çıkmak. Hal böyle olunca yakıt ve bakım masrafları da aile bütçesini zorlayan bir duruma gelebiliyor. Peki, özellikle kış mevsiminde araçlarımızı nasıl daha verimli kullanabiliriz? Hem ülke ekonomisi hem de ailemizin ekonomisi için otomobilimizi kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Ülkemizde ulaştırma sektöründe, verimlilik sağlayıcı çalışmaların ortaya koyulması ve bu alanda tüketilen enerji miktarının düşürülmesi konularında çalışma yapan “Enerji Verimliliği Derneği”nin Projelerinden Enerji Verimli Ulaşım’ın sevilen yüzü, otomobil yarışçısı Ethem Genim’den kış mevsiminde otomobillerimizi nasıl verimli kullanabileceğimiz ve güvenli sürüş teknikleri konularında bilgi aldık.

 

Kış mevsiminde hava şartları; yağmur, kar ve sis yollarda birçok risk faktörünü artırmaktadır. Sürücülerin kış aylarında diğer mevsimlere göre daha dikkatli ve bilinçli araç kullanmaları, sürüş verimliliğini artıracak, kazaların ve can kayıplarının azalmasına katkı sağlayacaktır.

Kalkış ve hızlanma:

İlk çalıştırmada gaza basmaya gerek yoktur. Vites boşa alınmalı ve debriyaja basılmamalıdır. Çünkü bu sırada debriyaj, basınçlı yağ ile yağlanmadığından aşınma fazla olur.

Dizellerde 1500-2000 devir arası, benzinlilerde 2000-2500 devir arası vitesinizi değiştirin. Bunun yanı sıra;

Yola Çıkmadan Önce Hazırlık Yapın!

Kış aylarında araçların güvenli bir şekilde yola çıkması için öneriler:

·         Aracınıza mutlaka kış lastiği taktırın ve aracın bakımını yaptırın.

·         Kış aylarında yolda kalmamak için akü kontrolü mutlaka yapılmalıdır.

·         Radyatör sistemindeki suyun donmaması için antifriz kullanılmalıdır. Antifriz, kışın soğutma sisteminin donmasını önler.

·         Soğuk ve yağışlı havalarda görüşün net olması ve görüş kalitesinin azalmaması için sileceklerinizin yeni olması önemlidir.

·         Silecek suyunuzun, cam yıkama sistemini sıfır dereceye kadar donmaktan koruyan alkol içermeyen uygun bir cam silecek sıvısı olmasına dikkat edilmelidir.

·         Bununla birlikte; Olumsuz hava koşullarında sürüş güvenliği açısından yapılması gereken hız limitlerinin altına inmek ve takip mesafesini artırmaktır. Temel kural pedallara ve direksiyona oldukça yumuşak davranmaktır. Kısa farlar sürüş esnasında sürekli açık tutulmalıdır.       Ayrıca, yağışlı havalarda yayaların daha yavaş hareket edeceklerini dikkate alarak, sürüş hızının düşürülmesiyle onların güvenlikleri de sağlanabilecektir.

 

Çocuklarınızın güvenliğinden emin olun!

·         Yola çıkmadan önce çocukların güvenliğini veya çocuk koltuklarının uygun şekilde yerleştirip yerleştirilmediğini iki kez kontrol edin.

·         Çocuğunuzun, her seyahat esnasında güvenli bir şekilde bağlanmış olmasının ne kadar önemli olduğunu anlamasına yardımcı olun.

·         Siz araba kullanırken onların bunu yapmayacaklarından emin olamayacağınız için, çocuğunuza, emniyet kemerini açıp kapatmayı mümkün olduğunca geç öğretin.

 

Yolculuğa çıkarken:

·         Yolculuğa iyi dinlenmiş olarak başlayın! Yola çıkmadan önceki gece uykunuzu iyi alın.

·         Vücudunuzun uyanık ve aktif olmaya alıştığı bir saatte yola çıkın.

·         Yola çıkmadan önce alkol almayın.

·         Uykunuzu getiren ilaçlar almaktan kaçının.

·         Yoğun trafiğin olduğu çıkış saatlerinden kaçının.

·         Düzenli molalar verin. Yorgunluk hissettiğinizde hemen dinlenin.

Bir arıza durumunda:

·         Otoyol kenarlarındaki acil durak yerine gidin ve mümkün olduğunca sağa doğru park edin. Dörtlü flâşörlerinizi yakın.

·         Sağ kapı tarafından araçtan çıkın ve yolcuların tamamının aynı şeyi yaptığından emin olun.

·         Yolcuların hepsinin yansıtıcı yelek giymesini sağlayın.

·         Yolcuların akan trafikten uzak olmasını sağlayın.

·         Çocuklarınızı kontrol altında tutun! Mümkünse bir bariyerin arkasında bekleyin.

 

ARTUKLU HABER AJANSI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —