Kıbrıs Vadisi Ankara Kent Konseyi’nde Masaya Yatırıldı

Kıbrıs Vadisi; doğal yapısı, ekolojik değeri, kültürel mirası ve geleceğe yönelik planlamalarıyla Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen söyleşide tüm yönleriyle ele alındı.

Ankara 12.02.2026 18:02:00 236 0
Kıbrıs Vadisi Ankara Kent Konseyi’nde Masaya Yatırıldı

Ankara’nın önemli doğal alanlarından Kıbrıs Vadisi; doğal yapısı, ekolojik değeri, kültürel mirası ve geleceğe yönelik planlamalarıyla Ankara Kent Konseyi’nde düzenlenen söyleşide tüm yönleriyle ele alındı.

Mamak Belediyesi, Kırsal Kalkınma Eylem Planı doğrultusunda Mamak’ın doğal güzelliklerini görünür kılmak ve koruma kullanma dengesi çerçevesinde sürdürülebilir kalkınmayı desteklemek amacıyla tanıtım çalışmalarını güçlendirdi. Belediye, bu yaklaşımın önemli odaklarından biri olan Kıbrıs Vadisi’ni gündeme taşıdı. Zengin ekosistemi, doğal peyzajı ve kırsal turizm potansiyeliyle Mamak’ın doğa mirası içinde özel bir yere sahip olan vadi için; doğal dokuyu koruyan, çevreye duyarlı ve bilimsel temelli planlamalarla hem ekolojik değerlerin gelecek kuşaklara aktarılması hem de kırsal kalkınma hedeflerine katkı sunacak bir tanıtım anlayışının geliştirilmesi hedefleniyor.

Doğa, Kent ve İnsan İlişkisi Ele Alındı

Bu kapsamda Ankara Kent Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Kıbrıs Vadisi Söyleşisi”, Kültür Sanat Meclisi, Çevre ve İklim Meclisi ile STK Proje Destek Grubu iş birliğinde düzenlendi. Programa Mamak Belediyesi’ni Kırsal Hizmetler Müdürü Murat Erten temsil etti.

Söyleşi, Kültür Sanat Meclisi Fotoğraf Alt Çalışma Grubu Sözcüsü Hürdoğan Aydoğdu tarafından hazırlanan “Kıbrıs Vadisi” slayt gösterisiyle başladı. Programda Kıbrıs Vadisi’nin doğal yapısı, ekolojik önemi ve korunmasına yönelik çalışmaların yanı sıra bölgenin kültürel mirası da değerlendirildi. Katılımcılar, doğa–kent–insan ilişkisini merkeze alan görüşleri dinleme ve katkı sunma imkânı buldu.

Etkinliğe; İnşaat Mühendisi Erdoğan Bacıoğlu ile AKK STK Proje Destek Grubu Sözcüsü Habib Şeker de konuşmalarıyla katkı sundu. Uzman isimler, Kıbrıs Vadisi’ne ilişkin teknik, çevresel ve yerel yönetim perspektiflerini paylaşarak alanın korunması ve sürdürülebilir biçimde geleceğe taşınmasına yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Kırsal Hizmetler Müdürü Mehmet Murat Erten, Kıbrıs Kanyonu’nun “Biyoçeşitlilik Rezerv Alanı” ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

81 Familya, 343 Cins Kayıt Altına Alındı

Programda söz alan Erten, Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin’in selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, Kıbrıs Kanyonu’nun Ankara için stratejik bir doğal miras olduğunu vurguladı. Erten, yürütülen bilimsel çalışmalar doğrultusunda kanyonda; 81 familya, 343 cins, 628 tür ve altı takson tespit edildiğini,

bunların 67’sinin Türkiye’ye özgü endemik tür olduğunu belirtti. Endemizm oranının %10,67 olduğuna dikkat çeken Erten, Kıbrıs Vadisi’nin geçmişte 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı olarak tescillendiğini hatırlattı ve 29 Mart 2023 tarihli Resmi Gazete kararıyla alanın “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsünün kesinleştiğini ifade etti.


 

 

ARTUKLU  HABER AJANSI-ANKARA/MAMAK

9.5° / 6.1°
  • BIST 100

    17072,27%2,24
  • DOLAR

    43,64% 0,03
  • EURO

    52,00% 0,33
  • GRAM ALTIN

    7126,69% -0,13
  • Ç. ALTIN

    11733,81% -0,12