KESTANE KEBAP HEM ELİ,HEM CEBİ YAKIYOR!

Oldukça faydalı bir yiyecek, kestane… Kokusuyla da, tadıyla da insanı mutlu eder. Faydaları da saymakla bitmez.

Türk Dünyasından Haberler 8.01.2014 08:10:14 0
KESTANE KEBAP  HEM ELİ,HEM CEBİ YAKIYOR!

Oldukça faydalı bir yiyecek, kestane… Kokusuyla da, tadıyla da insanı mutlu eder. Faydaları da saymakla bitmez.Ancak10-15 TL arasında değişen fiyatları ile de El yakıyor.

Bazı şeyler eski tadını koruyor. “Kestane kebap-kış ilişkisi” de bunlardan. Akşam karanlığında işten eve dönerken sokaklarda burnumuza çalınan nefis kestane kebap kokuları hepimize hâlâ soğuk kış akşamlarını hatırlatmaya devam ediyor.

İçeriğinde, başta nişasta olmak üzere lif, protein, potasyum, fosfor, kalsiyum gibi mineraller ve B grubu vitaminleri bulunuyor. Ancak 100 gramındaki kalori miktarı 160. 34 g karbonhidrat, 3.2 g protein, 1.8 g yağ ve 8-10 g lif içeriyor.

Kestaneyi abartmadan yemekte fayda var. Özellikle kilo sorununuz varsa dikkatli olmanız gerekiyor.

Kestaneyi herkes sever, kebabı, haşlaması fark etmez, herkes bayılır bu lezzete. Ancak beslenme ve diyet uzmanlarının ortak görüşü, bu güzelim besinin kalori içeriği yönünden pek de masum olmadığı yönünde. Bir porsiyon yani 100 gram kestaneye ancak “bir ara öğün” desteği olarak ,o da sık sık olmamak koşuluyla, izin veriliyor.

Vücuda kuvvet ve enerji veren kestane kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. İshali keser. Karaciğere ve mideye de faydalıdır. Kabuklarının suda kaynatılması ile hazırlanan ilaç; ateş düşürür ve sinirleri yatıştırır.

Kestane diğer sert kabuklu meyve türlerine göre daha az yağ içermekle beraber, insan vücudu için gerekli olan yağ asitlerinden özellikle lineoleik asit bakımından zengin bir kaynak olarak ön plana çıkıyor.

Kestane çok eski zamanlardan beri, insan beslenmesinde önemli bir protein ve karbonhidrat kaynağı oldu.

Kestanenin kıtlık yıllarında uzun kış dönemlerinde halkın gıda ihtiyacının karşıladığı ve 2. Dünya Savaşı’nda çavdar unu ile karıştırılıp ekmek yapımında kullanıldığı biliniyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI



Anahtar Kelimeler:
27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04