KARŞILIKSIZ ÇEKLER ARTIK İCRA MAHKEMELERİNDE İŞLEM GÖRECEK

Mezitli İlçesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, TBMM?ye sunulan torba kanun tasarısında, Adalet Bakanlığı?nca hazırlanan çek ve iflas erteleme ile ilgili önemli düzenlemeler yer almasını desteklediklerin ve bunların hay

28.06.2016 10:01:53 0
KARŞILIKSIZ ÇEKLER ARTIK İCRA MAHKEMELERİNDE İŞLEM GÖRECEK

Mezitli İlçesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, TBMM’ye sunulan torba kanun tasarısında, Adalet Bakanlığı’nca hazırlanan çek ve iflas erteleme ile ilgili önemli düzenlemeler yer almasını desteklediklerin ve bunların hayata bir an evvel geçirilmesinin şart olduğunu savundu.

Mezitli İlçesi Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Bünyamin Önel, piyasadaki en önemli sorunların başında güvensizlik olduğunu savundu. Başkan Önel, “Eskiden çek hem itibardı hem de en önemli ve güvenli ödeme aracıydı. Karşılıksız çekte ne zaman hapis cezası kalktı, tabiri caizse mertlik bozuldu. Önüne gelen çek aldı ve ödemedi. Piyasada maalesef ciddi anlamda sıkıntılar oldu” dedi. Son beş ayda piyasada 11 milyar TL tutarında karşılıksız çek işlemi yapıldığını ifade eden Önel, bu rakamın korkunç boyutlarda olduğunu vurguladı.  

TBMM’ye sunulan son Torba Kanun Tasarısında  karşılıksız çeklere verilen hapis cezasının yeniden getirilecek olmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirten Bünyamin Önel, “Artık çek verenler, her şeyi hesap ederek, çek yazacak. Yeni tasarıda daha önce asliye ceza mahkemelerinde görülen karşılıksız çek ile ilgili ceza davalarının artık icra mahkemelerinde görülmesi de sağlanacak. Bu durum da, İcra mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulandığı için karşılıksız çek davaları kısa sürede karara bağlanmasının yolunu açacak. Tasarıda karşılıksız çeklere adli para cezası getiriyor. Ancak bu adli para cezası ödenmezse çek sahibine hapis yolu açılıyor. Bu ceza ertelenmeyecek ve uzlaşma kapsamında olmayacak. Bu sayede çeklerin piyasalarda yeniden güven tesis edeceğine inanıyorum” açıklamasını yaptı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


25.2° / 13.9°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88