KAPALIÇARŞI CİNAYETİ ŞİMDİ KİTAPÇILARDA !

Yeni boşanmış ve annesiyle yaşamaya başlamış, -istemeyerek- tur rehberliği yapan, komik, akıllı bir kadın: Berna. Sakinleştirici haplarını içip, ABD'den gelen orta yaşlı bir çiftle İstanbul turu yaparken, kendisini Kapalıçarşı'da işlenen bir cinayetin tam

Kültür ve Sanat 20.09.2013 16:24:31 0
KAPALIÇARŞI CİNAYETİ ŞİMDİ KİTAPÇILARDA !

Yeni boşanmış ve annesiyle yaşamaya başlamış, -istemeyerek- tur rehberliği yapan, komik, akıllı bir kadın: Berna. Sakinleştirici haplarını içip, ABD’den gelen orta yaşlı bir çiftle İstanbul turu yaparken, kendisini Kapalıçarşı’da işlenen bir cinayetin tam ortasında buluyor. Resmi belgeleri çevirmek için her gün Cinayet Büroya gelmesi isteniyor. Kendisini öyle kaptırıyor ki bu işe, sonunda cinayeti çözen de Berna oluyor.

Esen Kitap etiketiyle yayımlanan Kapalıçarşı Cinayeti, akıcı, mizahi dili ve başarılı kurgusu ile pek çok edebiyat eleştirmeninden tam not aldı! Esra Türkekul, polisiye romanlara yeni bir soluk getirecek. Kadın bir yazarın kaleminden, hem bir cinayet vakasını çözme heyecanını yaşayacak, hem de kadınlık halleriyle yüzleşeceksiniz…

 

ARKA KAPAKTAN

 

“Esra Türkekul, Kapalıçarşı Cinayeti’nde çok hakiki bir kahraman yaratmış. Üstelik kadın yazarların da, kadın esrar çözücülerin de ağırlığını koymaya başladığı polisiyemizde görülmedik cinsten bir karakter. ‘Hafiye’ olarak da kadın karakter olarak da… Kilolarını kontrol edemeyen Berna, şirinlik muskası türünden bir genç hanım olmaktan da alabildiğince uzak. Ancak kaygılarıyla, zaaflarıyla, özellikle de konuşurken ve düşünürken kullandığı dille insanı öyle etkiliyor ki, ben kitabı bitirir bitirmez, devamı geliyor mu diye merak ettim. Geliyormuş. Türkekul’un ikinci kitabı da bir an önce bitirip matbaaya yollamasını dileriz. Telifte ve tercümede, doğru-dürüst bir Türkçe olsa da olur olmasa da tavrının çoğunlukla benimsendiği bir janradaki diğer avantajı da, akıcı bir Türkçeye sahip olması.

Kapalıçarşı Cinayeti, özellikle bir ilk kitap için çok başarılı.”

SEVİN OKYAY

 

“Bütün zamanların en mükemmel polisiye roman incelemesi olan Hoş Cinayetin yazarı Ernest Mandel, kadınların en başarılı olduğu edebi türün polisiye roman olduğunu söyler. Esra Türkekul`unKapalıçarşı Cinayeti bu savı kanıtlayan bir örnek...Yazarımızın dedektifi de bir kadın. Ondört yıl süren bir evlilikten sonra boşanmış; üstelik bir de babası ölünce kendini yeme içmeye vermiş ve 80 kiloyu geçmiş, ancak ilaçlarla dengesini sürdürebilen, çok sık çişi gelen, ‘karanın da karası’ bir kadın. Ama mizah duygusunu yine de yitirmemiş; hem kendisiyle hem çevresindekilerle tatlı tatlı dalgasını geçebiliyor.

Berna üstelik işsiz, ‘yağmazsa damlar’ diye ya çevirmenlik ya da turist rehberliği yapıyor. Yine bir gün rehberlik yaparken müşterisi, Kapalıçarşı`da ölü bulununca serüven başlıyor.

Esra Türkekul`un romanı; üzerine Dante sosu dökülmüş Floransa-Venedik-İstanbul turistik rehberi olan Dan Brown`ın Cehennem’inden sonra, bana çok sıcak bir havada rahmetli anacığımın yaptığına benzer soğuk bir ev limonatası içmişim etkisi yaptı.

Polisiye roman hem kaçış zevki hem de daha önemlisi keyif vermelidir. Kapalıçarşı Cinayeti’nden büyük keyif alacaksınız...

EROL ÜYEPAZARCI

 


25.5° / 14.2°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00