Kamuda Çalışan Biyologlar 6. Dönem Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı

Sağlık Bir Sen Mersin İl Başkanı Mahmut Karaarslan , Özü teknik unvan ve sinif olan biyologlarin sağlık sınıfında kalarak özlük haklarını kaybettiğini belirtti.

Sağlık 16.05.2021 15:12:00 0
Kamuda Çalışan Biyologlar 6. Dönem Toplu Sözleşme Taleplerini Açıkladı

 Sağlık Bir Sen Mersin İl Başkanı Mahmut Karaarslan ,  Özü teknik unvan ve sinif olan biyologlarin sağlık sınıfında kalarak özlük haklarını kaybettiğini belirtti. 

 

Başkan Karaaslan,Çalışma Bakanlığına cagrida bulunarak yıllarca ihmal edilen biyolog özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.  Kamuda çalışan Biyologların özlük hakları birlikte çalıştığımız   mesleklerin çok gerisinde kalmış, âdete lise mezunu memur, şef, teknisyen ve VHKİ kadroları ile aynı maaşı alır hale gelinmiştir.

 

Konu ile ilgili Maliye Bakanlığı yetkilileri ile görüşmeler sağlandı. Bakanlık yetkilileri kamuda zam ve tazminatların Sendikalarla yürütülen toplu görüşmelerde ele alındığı ve belirlendiğini, dolayısıyla Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarına İlişkin 2022-2023 Toplu Sözleşme görüşmeleri gündemine alınması durumunda mümkün olabileceğini belirtmişlerdir.

 

Bu nedenle, kamuda Biyolog kadrosunda çalışan ve çok sayıda sendika üyeniz bulunan bu grubun mağduriyetinin giderilebilmesi için Toplu Görüşmelerde gündeme alınması önem taşımaktadır.  

 

21.03.2006 tarih ve 5473 sayılı Değişik Adlar Altında İlave Ödemesi Bulunmayan Memurlara Ve Sözleşmeli Personele Ek Ödeme Yapılmasına ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ve 375 sayılı ve 666 sayılı KHK ile birçok kamu çalışanının özlük haklarında iyileştirme yapılırken, Sağlık Hizmetleri Sınıfında çalışan biyologlarin mali ve özlük hakları için hiç bir  iyileştirme yapılmadığını belirten Başkan Karaslan ,ayrıca mükerrer zamanlarda, Bakanlar Kurulu kararları ile Teknik Hizmetler ve Genel İdari Hizmetler ile diğer sınıfındaki meslek elemanına değişik adlar altında tazminat ve ek ödemeler yapılmış, Biyologların ise 1982 yılından bu yana özlük haklarında hiçbir iyileştirme yapılmadığından özlük hakları emsal mesleklerin gerisinde kalmış ve bu çalışanlar mağdur edilmişlerdir.''Dedi.

 

Biyologların  Sağlık Kurumlarından daha fazla başta Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tarım ve  Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol Laboratuvarı  DSİ , Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı gibi onlarca  diğer Bakanlık kurum/kuruluşlarda çalıştığını belirten Başkan Karaaslan,Biyologlar bu kurumların merkez teşkilatlarında,GİH Sınıfından Kariyer Uzmanları, T.H.Sınıfında görev yapan Mühendis, Şehir plancısı, Mimar, v.b. mesleklerleaynı birimde aynı işi ve görevi yapmaktadır. Laboratuvarlarda ise, Gıda, Çevre, Ziraat, Kimya Mühendisleri ile birlikte çalışmaktadırlar. Ancak,Biyologların Özel Hizmet Tazminatları ve Ek Ödeme oranlarının bu mesleklerden çok düşük olması, arazi tazminatlarının bulunmaması ( kısmı olarak alması) nedeniyle ciddi oranda düşük ücret almalarına neden olmaktadır.Sağlık hizmetleri sınıfında yer alan sağlık kurumlarında çalışan başta hekim, diş hekimi ve eczacıların “Tam Gün” yasası olarak bilinen 5947 sayılıKanun ilemaaşlarında (%43-81 arasında) ciddi artış yapılmış, ayrıca aynı gurupta yer alan Veteriner Hekimlerin özel tazminat oranı % 97’den % 145’e Maliye Bakanlığınca çıkarılarak ciddi oranda iyileştirme yapılırken aynı sınıfta yer alan Biyologların özel hizmet tazminatlarında düzenleme yapılmayarak mağdur edilmişlerdir.''Dedi.

 

Başkan Karaaslan, farklı kurumlarda çalışmakta olan Biyolog unvanlı personele de farklı farklı özel hizmet tazminatı ödenmektedir. Şöyle ki; Maliye Bakanlığı’nca 2006 yılında yayımlanan Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararname Eki II nolu cetvelin Sağlık Hizmetleri başlığı altında 5. Maddesinde sayılan kurumlarda çalışan Biyologlar %110 özel hizmet tazminatı alırken, anılan maddede sayılmayan ya da sonradan kurum adı 2011 yılında değişen (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı vb.) kurumlarda çalışan Biyologlar % 97 oranında özel hizmet tazminatı almaktadırlar. Bu nedenle,Maliye Bakanlığınca 2016 yılında yayımlanacak olan Zam ve Tazminatlara İlişkin Kararname Eki II nolu cetvelin 5. Maddesinin mutlaka güncellemesi yasal bir zorunluluktur.''Dedi.

 

 

 

 

Bu bağlamda; Sağlık Hizmetleri Sınıfında yer alan vegerek farklı kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan Biyologların özlük hakları birlikteliğinin sağlanması gerekse, birlikte aynı görev ve sorumluluğu üslendiği diğer meslek gruplarıyla (Mühendis..vb) aradaki farkın bir nebze azaltılması için Biyologların “ZAM VE TAZMİNATLARINA” ve “EK ÖDEME” oranlarına ilişkin düzenleme yapılması, kamusal adalet ve iş barışının sağlanması adına zorunluluk arz etmektedir.

 

Biyologlar, 657 sayılı Kanuna göreI. derece 3600 ek göstergeye sahip A Grubu meslekler arasında sayılmaktadır. Aynı statüye sahip lisans mezunu diğer meslek guruplarının özlük haklarında zaman zaman iyileştirme yapılırken, Biyologlarla ilgili hiçbir iyileştirmeye gidilmemesi dengesizliğe ve haksızlığa neden olmuştur. Biyologlar bu gün itibarıyla lise mezunu memur, Şef ve VHKİ kadrosunda görev yapan personel ile aynı maaşı alır hale gelmiştir.

 

Sonuç olarak; 666 sayılı KHK ile tüm kamu kurumlarında aynı unvanlı personel aynı ek ödeme kat sayısı oranında ek ödeme yada döner sermaye ödemesi uygulamasına geçilmiştir. Yani Sağlık Bakanlığının S.H sınıfından maaş alan Biyologlar açısından biç bir cazibesi kalmamıştır. Öte yandan diğer Bakanlıklarda T.H. sınıfından maaş alan Mühendis ve GİH sınıfından maaş alan Kariyer Uzmanları ile aynı birimde ve aynı işi yapan Biyologlar özel hizmet tazminat oranlarındaki fark nedeniyle Mühendislerden 1500-1800 TL, Uzmanlardan 3000 -3500 TL düşük ücret ödenmektedir. Bu durum aynı işyerinde aynı işi yapan ve aynı eğitim düzeyine sahip personel arasında iş huzurunu ve barışını olumsuz etkilediğine hiç şüphe bulunmamaktadır.

 

Konu ile ilgili münferit zamanlarda Maliye Bakanlığına taleplerde bulunulmuşsa da, anılan Bakanlığın ilgisizliği veya duyarsızlığı nedeniyle bugüne kadar bir sonuç alınamamıştır.

 

TALEP: Kamu Görevlilerinin Mali ve Sosyal Haklarına İlişkin 2018-2019 Toplu Sözleşme Tutanağında Biyologların özlük haklarının iyileştirilmesi için aşağıdaki hususların yer alması;

 

Biyologların özel hizmet tazminatları ve ek ödeme oranları

 

Madde …(1)- 2016/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konan Devlet Memurlarına Verilecek Zam ve Tazminatlar İlişkin Karara ekli II ve III sayılı Cetveller ile 375 sayılı KHK’ye ekli I sayılı Cetvele Biyolog unvanı ilave edilmiştir.

 

(2)- 2016/10344 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konan Devlet Memurlarına Verilecek Zam ve Tazminatlar İlişkin Karara ekli II ve III sayılı Cetvellerde Biyolog kadrolarında bulunanların dereceleri itibarıyla yararlanmakta oldukları tazminat oranlarına 63 puan ilave edilir.

 

(3)- Biyolog kadro kadrosunda bulunan personelin 375 sayılı KHK’ye ekli I sayılı Cetvele göre yararlanmakta oldukları ek ödeme oranına 35 puan ilave edilir.

 

4) Kurum ayrımı gözetmeksizin bütün kamu kurum ve kuruluşlarında arazi çalışması yapan   biyologlarin arazi tazminatından yararlanması gerekmektedir. 

 

5) Biyologlarin akademik eğitimleri , çalışma alanları ve çalışılan kurumlardaki iş ,görev ve sorumluluk itibari ile teknik iş yapmaktadır. 1985 öncesi gibi biyologlar teknik sınıfa aktarılmalıdır.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


23.6° / 12.3°
  • BIST 100

    10218,58%-0,49
  • DOLAR

    32,19% -0,11
  • EURO

    34,79% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2444,59% 0,51
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,88