KIZILTEPE ÇİFTÇİLER DERNEĞİNDEN BÜYÜK TEPKİ

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi bugün yaptığı yazılı basın açıklaması ile Bölge Çiftçisinin 5 yıl süre ile desteklerden yararlanamama tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek,soruna çözüm bulunması için yetkililere çağrıda

Mardin 13.11.2018 14:46:50 0
KIZILTEPE ÇİFTÇİLER DERNEĞİNDEN BÜYÜK TEPKİ

Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi bugün yaptığı yazılı basın açıklaması ile Bölge Çiftçisinin 5 yıl süre ile  desteklerden yararlanamama tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek,soruna çözüm bulunması için yetkililere çağrıda bulundu.

 

Başkan Mikail Erbeyi,yaptığı yazılı basın açıklamasında;

 

''Bölgemizde üretim yapmakta olan bir kısım çiftçilerimize yönelik olarak Kızıltepe Kaymakamlığı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünce İl Müdürlüğü ve Müfettiş raporları esas alınarak  2013 ve sonrası yıllara ilişkin olarak müstahsil makbuzlarının sahte olduğu gerekçesiyle alınmış olan Hububat Fark Desteği Ödemelerinin 1 ay içerisinde ödenmesi, aksi takdirde 6183 sayılı yasaya göre alacakların tahsili ile birlikte tüm tarımsal destekleme ödemelerinden 5 yıl men cezası işlemi yapılacağına dair işlem yapılacağı tebliğ edilmiştir. 
 
Bu yazıya gerekçe olarak gösterilen müfettiş raporunda değinilen müstahsil makbuzlarının sahte olduğu şeklindeki gerekçenin yapılan işlemi haklı ve makul göstermesi mümkün değildir. Çünkü çiftçiye destekleme yapılmasını öngören mevzuat hükümlerinin tümündeki ortak düzenleme çiftçi tarafından üretim yapılmış olmasıdır. Bu şekilde üretim yapılması ve müracaat dosyası tanzim edilmesi destekleme ödemesi yapılması için gerekli ve yeterlidir. Bu evraklardan biri olan müstahsil makbuzlarının sahte olup olmaması çiftçi tarafından bilinmeyeceği gibi aynı şekilde üretim yapılmadığı anlamına da gelmemektedir. Gerçekten de üretim faaliyetini ortaya koyan müstahsil makbuzu dışında başkaca bir çok veri de bulunmaktadır.
 
Devletin yetkili kurumlarının ve bu arada anılan işlemi tesis eden İlçe Tarım Müdürlüğünün üretim yapıldığını gösteren diğer aşama ve belgeleri araştırmadan ve bu konuda detaylı bir inceleme yapmadan sırf müstahsil makbuzlarının sahte olduğundan bahisle işlem tesis etmesi zaten çok ağır koşullarda çiftçilik faaliyetini sürdürmeye gayret eden çiftçilerimizin mağduriyetinin daha da büyümesine neden olmaktadır. İşlemin hatalı olduğu bu konuda daha evvel verilmiş emsal mahkeme kararları ile de de sabittir
 
 
Tüm bu sebeplerle anılan mağduriyetin bir an evvel ortadan kaldırılması amacıyla yapılan hatalı işlemin ilgili kurumca geri alınması ve ödeme yazılarının bir an evvel iptal edilmesi için gereken duyarlılığın gösterilmesi gerektiği kanaatindeyiz.''ifadesini kullandı.
 
 
 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40