``KIBRISTA EZANLAR SUSTURULDU``HABERLERİNE YALANLAMA

Dün bazı basın yayın organlarına yansıyan haberlerde Kıbrıs`ta 3 camide ezanın susturulduğu yönündeki haberleredan yazılı açıklama geldi.

Türk Dünyasından Haberler 6.11.2015 09:56:47 0
``KIBRISTA EZANLAR SUSTURULDU``HABERLERİNE YALANLAMA

Dün bazı basın yayın organlarına  yansıyan haberlerde Kıbrıs'ta 3 camide ezanın susturulduğu yönündeki haberlere KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay'dan yazılı açıklama geldi.

Kıbrıs Din İşleri Başkanı Atalay, KKTC’nin Lefke bölgesinde bazı camilerde ezan okunmasına yasak getirildiğine ilişkin bazı basın yayın organlarında ve sosyal medyada yer alan  haberlere ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı:
 
 KKTC Din İşleri Başkanı Talip Atalay tarafından yapılan yazılı basın açıklaması şöyle:
''Güzelyurt Kaza Mahkemesinde görülen davada,  Lefke’de oturan Sn. Feza Güzeloğlu tarafından Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi ileDin İşleri Başkanı Prof. Dr. Talip Atalay ve Din İşleri Başkanlığı aleyhine açılan davada, davacının talebini Vakıflar İdaresi Avukatının kabulü üzerinden  Lefke’de bulunan üç camiden sabah ezanında hoparlör kullanımını men eden bir yürütmeyi durdurma kararı  alınmıştır.
 
Mahkemede alınan kararın muhatabının Din İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Başkanı değil Vakıflar İdaresi olduğu görülmektedir. Dolayısıyla bu karar, Din İşleri Başkanlığını bağlayıcı herhangi bir sonuç doğurmamaktadır.Yinelemek gerekirse, mahkeme kararı Din İşleri Başkanı ve Başkanlığıyla ilgili herhangi bir hüküm içermemektedir.
 
KKTC’de din ile ilgili bütün uygulamalar, KKTC Din İşleri Başkanlığı Yasası çerçevesinden Din İşleri Başkanının yetki ve sorumluluğundadır. Vakıflar İdaresi veya başka bir kurumun dini konularda herhangi bir yetki ve sorumluluğu yoktur. Dolayısıyla böyle bir davada muhatap Din İşleri Başkanlığı olmalıdır.
 
Üzülerek belirtmeliyim ki, KKTC ve Türkiye basını ve sosyal medyada konuya ilişkin yapılan yazı, haber ve değerlendirmelerde mahkeme kararıyla Kıbrıs’ta ezanın yasaklandığı, ezanların susturulduğu şeklinde bir algı oluşmuştur. Bu algı gerçeği yansıtmamaktadır. Asırlardır olduğu gibi bugün de Kıbrısımızda ezanlar okunmaya devam etmektedir.  Kıbrıs Türkü bu konuda duyarlıdır, varlığını muhafaza ettirmek ve kimliğinin gereği olarak ezan sesinin susmaması için mücadele vermiştir, büyük bedel ödemiştir.  Her toplumda bireysel olarak farklı inanç ve kanaat sahipleri olabilir, onların bu konudaki farklı yaklaşımları kendilerini bağlar, bu konuda olduğu gibi, KKTC halkına teşmil edilemez.
 
Kamuoyunda kullanılan dilin ve yaklaşımların sağduyulu, vicdanları yaralamayacak nitelikte olması konusunda hepimizin hassas davranması en önemli arzumuzdur.
 
KKTC’de Ezan’ın susturulması asla söz konusu değildir ve olamaz. Camilerimizden ezanlarımız aynı şekilde okunmaya devam edecektir.
 
Kamuoyuna saygıyla duyururum.''Dedi.
 
piripasa
 
ARTUKLU HABER AJANSI

20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10055,98%-1,59
  • DOLAR

    32,23% 0,13
  • EURO

    34,78% -0,13
  • GRAM ALTIN

    2419,94% -0,99
  • Ç. ALTIN

    3924,06% -0,49