İYOT EKSİKLİĞİ ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR

Lokman Hekim Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Adnan Kaya, ?İyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan, normal büyüme ve gelişme için gerekli olan bir elementtir. İyot yetersizliği olan çocukların zeka seviyesinin 13,5 puan daha

Sağlık 14.06.2017 10:51:26 0
İYOT EKSİKLİĞİ ZEKA GERİLİĞİ YAPIYOR

 

 

 

 

 

130 ÜLKENİN ORTAK SORUNU

 

Deniz ve bazı kaynak sularında, deniz canlılarında ve az da olsa sebze ve meyvelerde bulunan iyot elementinin tiroid hormonunun yapımında rol oynadığını belirten Dr. Kaya, iyot yetersizliğinin 130 ülkede görülen önemli bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Dr. Kaya, iyot yetersizliğinin çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, yetişkinlerde ise guatr, hatta meme kanseri gibi ciddi problemlere yol açabildiğine de dikkat çekti.

 

İYOT, GEBELİKTE HAYATİ ÖNEME SAHİP

 

İyot eksikliğinin gebe ve emziren kadınlarda daha ciddi sorunlara yol açabileceğinin altını çizen Lokman Hekim Akay Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Adnan Kaya, şöyle konuştu:

 

"Gebelerde iyot ihtiyacı artar. Eğer anne adayında ciddi iyot eksikliği varsa; düşük, erken doğum, doğumsal anomaliler ve yeni doğanda hipotiroidi görülebilir. Ayrıca annesinde iyot yetersizliği olan yeni doğan bebeklerde zekâ geriliği, işitme ve konuşma bozukluğu, şaşılık, felç, cücelik ile karakterize kretinizm tipleri, bebek ölüm hızında artış ve gelişme geriliği riski vardır. İyot eksikliği için en kritik dönem beyin gelişiminin büyük oranda tamamlandığı gebeliğin ikinci üç ayı ile üç yaş aralığıdır.”

 

40 MİLYON ÇOCUK ZİHİNSEL GERİLİK RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

 

İyot eksikliğinin büyük çocuklarda zeka düzeyinin yaşıtlara göre düşük olması, öğrenme güçlüğü, IQ’da ve okul başarısında azalma gibi sorunları da beraberinde getirebildiğine vurgu yapan Dr. Adnan Kaya, son verilere göre her yıl doğan yaklaşık 40 milyon çocuğun, annelerinin diyetinde yeterince iyot bulunmaması yüzünden farklı ölçülerde zihinsel gerilik riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çekti.

 

GUATR ÖNEMLİ BİR SAĞLIK PROBLEMİDİR

 

Dünya genelinde 740 milyon insanın guatrdan etkilendiğini vurgulayan Dr. Kaya, “Ülkemizde de iyot yetersizliğine bağlı guatr önemli bir sağlık problemidir. İyot eksikliği tiroit bezi büyümesine neden olur. Eğer tiroid bezi normalin üstünde büyürse kişi guatr olarak bilinen bir sağlık sorunuyla karşı karşıya demektir” değerlendirmesini yaptı. 

 

1,5 MİLYAR KİŞİ RİSKLİ BÖLGELERDE YAŞIYOR

 

İyot yetersizliğinin pek çok ülkede sosyal ve ekonomik gelişme için tehlike oluşturduğunu söyleyen Dr. Kaya, yaklaşık olarak 1,5 milyar kişinin iyot yetersizliğinin olduğu riskli bölgelerde yaşadığının da altını çizdi.

 

İYOT EKSİKLİĞİNİ ÖNLEMEK İÇİN 3 ÖNERİ

 

İyot eksikliğini önlemek için farklı alternatiflerin bulunduğunu kaydeden Dr. Adnan Kaya, 3 farklı öneride bulundu:

 

- İyot eksikliğinin kontrol edilmesinde en etkili yol olan “İyotlu Tuz” kullanın

 

-  Balık ve diğer deniz ürünleri ile yumurta ve et tüketin

 

- Gerektiği durumlarda iyot takviyesi yapın

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 

 

 

24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,39% -0,08
  • EURO

    34,62% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2392,94% -1,71
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62