İNTERNET BAĞIMLISI MISINIZ?

İnternet bağımlılığı, son yıllarda her yaş düzeyinde ciddi sorun haline dönüşmüş durumda. Özellikle çocuklar ve gençler arasında giderek artan internet bağımlılığı ve alınabilecek önlemler hakkında Psikolojik Danışman Hilal Usta önemli bilgiler verdi.

Türk Dünyasından Haberler 25.03.2015 00:56:26 0
İNTERNET BAĞIMLISI MISINIZ?

İnternet bağımlılığı, son yıllarda her yaş düzeyinde ciddi sorun haline dönüşmüş durumda. Özellikle çocuklar ve gençler arasında giderek artan internet bağımlılığı ve alınabilecek önlemler hakkında Psikolojik Danışman Hilal Usta önemli bilgiler verdi.

Bilgisayar başında fazla vakit geçiren her kişiye ‘internet bağımlısı’ diyemeyiz.

İnternet bağımlılığı, özellikle çocuklarda ve ergenlerde, benlik duygusunun gelişmemiş olması sebebiyle daha sık rastlanan bir sorun. Gençler arkadaşlarıyla online iletişim, çevrimiçi oyunlar ve sohbet odalarında saatlerini geçirebiliyor. Cinsiyet olarak incelediğimizde, erkeklerde kızlardan 2-3 kat daha sık rastlanıyor. Ancak, internet başında geçirilen süre bağımlı olunup olunmadığının kriteri olamaz. Kriter, normal yaşantısını aksatıp aksatmaması, depresyon, uyku bozukluğu, kaygı gibi sorunlara yol açıp açmadığıdır. Bunlar, kişinin insan ilişkilerinde, iş veya okul yaşantısındaki sorunlar. Bir de internete girmediği zamanlarda huzursuzluk ve sıkıntı hissediyor olması gerekir.

İnternet bağımlılığının sebepleri

İnternet sayesinde kişi ihtiyacı olan her türlü şeye en kolay ve kestirmeden ulaşabiliyor. İstediği bilgiye, istediği giysiye, istediği eve, istediği arabaya, aklınıza ne gelirse internet üzerinden ulaşabiliyor. Üstelik kişiye aradığı şeyle ilgili yeterli araştırma yapma imkânı da sağlıyor.

Kişi, sosyal mecralarda imajını istediği yönde oluşturarak, normal yaşam içerisinde olamayacağı kişiliklere bürünerek, istediği yönde bir sosyal çevre yaratarak ihtiyacı olan tatmini elde ediyor. Örneğin “klavye erkekliği” denen bir kavram bile var. Burada çekingen kişilik yapısına sahip kişi, internet ortamına gelince kabadayı rolüne bürünebiliyor. Veya çeşitli yazılım uygulamalarla görüntüsüne makyaj yapıp kendisini olduğundan farklı ve güzel gösteren bir genç kız için aldığı beğeniler tatmin kaynağı oluyor.

Yasaklamak çözüm değil!

İnternet, iş yerimizden cep telefonumuza, evimizden okulumuza kadar artık her yerde hayatımızın bir parçası.  Bu durumda tamamen ondan uzak kalmaya çalışmak veya çocuklarımıza yönelik yasakçı bir tutum içinde olmak işimize yaramayacaktır. Başarmamız gereken risklerinin farkında olmak ve bilinçli kullanmayı öğrenmek, çocuklarımıza öğretmektir.

Her şeyden önce çocuğumuza bilinçli internet kullanımı konusunda rol model olmalı ve yaşayacağı herhangi bir rahatsızlıkta bize başvurabileceği güvenini yaşatmalıyız.

İnternette gördüğümüz her bilginin doğru olmadığının, gerekli bilgiyi farklı ve güvenilir kaynaklardan kıyaslayarak sınamamız gerektiğinin bilincinde olmalı, çocuklarımıza bu bilinci aşılamalıyız.

Alternatif ilgi alanlarının olması kişiyi o noktada besler. Eğer haz aldığı tek kaynak internet olursa kişinin kopuşu zor olur. Dolayısıyla yeni sosyal faaliyetler ve ilgiler oluşturmamız internet bağımlılığıyla mücadelede bizi destekleyecektir.

Şunu biliyoruz ki, iletişimin ve uyumun güçlü olduğu ailelerde bağımlılık konusu daha kolay çözüme kavuşur. Onun için aile ilişkilerimizi gözden geçirmeli, sorun yaşadığımız yanlar varsa bunları çözmek için harekete geçmeliyiz. Gerekirse bir uzmandan yardım alabiliriz.

 

HİLAL USTA KİMDİR?

Psikolojik Danışman Hilal Usta, 8 Nisan 1980 yılında Anamur’da dünyaya gelmiştir.

İstanbul Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümü mezunudur. 12 yıldır bireysel ve grup danışmanlığı yapmakta, kişisel gelişim seminerleri vermektedir.

Şubat 2014’ten itibaren Anamur Haberci sitesinde psikoloji, kişisel gelişim ve ruh sağlığı konularında kendi köşesi ‘Yaşam ve Koçluk’u yazmakta; 2015 Şubat ayından itibaren de Aktivist dergisinde kişisel gelişim yazarı olarak yer almaktadır.

Çalışmalarında, elde ettiği yaşamsal ve toplumsal deneyimlerini bilimin ışığında anlatan danışman, mesleğine olan yaklaşımını, ‘Gelişim benim en yüce değerim ve bu açıdan insanların gelişiminde rol almak, onlara destek olmak harika hissettiriyor !’ sözleriyle ifade ediyor.

Toplumun psikolojik sağlığı ve refahının, bireysel mutluluktaki öneminin de farkında olarak sosyal projelerde yer almış; farklı konularda sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmiştir. 2011 yılı içinde, ‘Gençlerle Yaşama Dokunuş’ programı kapsamında İstanbul il genelinde Sanat Terapisi modeliyle gençlerin yaşamsal konularda rehabilite edilmelerinin ve yaşamda yer almalarının amaçlandığı ‘İstanbul Liselerarası Kısa Film Yarışması’ projesinin koordinatörlüğünü yürütmüştür.

Ayrıca insanlığı tehdit eden ve yeteri kadar bilinçlenmenin olmadığı kanser konusuna dikkat çekmek adına düzenlenen, 14 Nisan’da 7 bölge 7 merkezde gerçekleştirilen ‘Ressamlar Kanserin Gidişini Çiziyor’ projesinde İstanbul koordinatörü olarak görev yapmıştır.

2013’te mezun olduğu Fa Coach Academy’nin koordinatörlüğünde, 36 yetkin yaşam koçunun işbirliğiyle oluşturulan Koçluk Teknikleri Kitabı’na ‘Yıldızına Ulaşmak’ tekniğiyle katkı sağlamıştır.

Okumayı, müziği, pilatesi, meditasyon yapmayı, beyin araştırmalarını, belgeselleri ve windsurf yapmayı seven danışmanın, Ganj Yayınlarından çıkan ‘Organik Aforizmalar’ isimli bir kitabı bulunmaktadır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


Anahtar Kelimeler: İNTERNET BAĞIMLISI MISINIZ?
28.3° / 15.8°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00