İBB, İSTANBUL?UN KÜLTÜR HAZİNESİNİ KİTAPLAŞTIRIYOR

Belediye Haberleri 22.03.2019 13:20:23 0
İBB, İSTANBUL?UN KÜLTÜR HAZİNESİNİ KİTAPLAŞTIRIYOR
?İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri? projesiyle il genelindeki kültür varlıkları üzerine en kapsamlı çalışmaya imza atan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tespit edilen 152 farklı türde 35 bin kültür varlığını 45 ayrı cilt halinde kitaplaştırıyor. Camii, han, hamam, çeşme, anıt gibi tarihi nitelik taşıyan tüm eserlerin birarada bulunacağı kitaplar serisi eşsiz bir kültür hazinesi olma özelliğini taşıyor. Sanat tarihçisi, arkeolog, mimar gibi her biri alanında uzman ekiplerin 4 yıllık titiz çalışması sonucunda tamamlanan kitapların tanıtımını İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı yaptı. Baraçlı, ?Uzmanların, araştırmacıların ve ilgi duyan herkesin bu bilgilere rahatça ulaşabilmesi için dijital ortama taşıyacağız. Bir site kurulması için alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar erişime açmayı planlıyoruz? dedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ‘İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri’ projesi kapsamında il genelindeki tüm tarihi eserlerin izini sürdü. 4 yıllık çalışma kapsamında resmi kayıtlarda bulunmayan binlerce eser de gün yüzüne çıkarıldı. Böylece resmi kayıtlara göre 30 bin 694 olarak bilinen kültür varlıkları sayısı 35 bine ulaştı. Tespit edilen eserlerin tek kaynakta toplanması için kitap çalışması devam ediyor. Şimdiye kadar 28 kitabın basımı yapıldı. 17 kitap üzerinde çalışmaların da tamamlanmasıyla bu yıl sonuna kadar 45 ciltlik eserin hazır hale getirilmesi ve bu eserlerin dijital ortama aktarılarak vatandaşların hizmetine sunulması planlanıyor. İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı Kültürel Miras Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri’ projesi için tanıtım ve sempozyum programı düzenlendi. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen programa; İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok, akademisyenler, sanat tarihçeleri, uzmanlar, araştırmacılar ile çok sayıda davetli katıldı. BARAÇLI: “İSTANBUL’UN KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖNEMSİYOR VE KORUYORUZ”
Programda yaptığı konuşmada projenin önemine dikkat çeken Baraçlı, “Geçtiğimiz hafta “İstanbul Türbe, Hazire ve Kabir Yerleri” hakkında yapılan envanter çalışmasının tanıtımını yapmıştık. Bugün de İstanbul’un tüm kültür varlıkları üzerine yapılan envanter çalışmasının tanıtımını gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir olarak İstanbul’un kültür varlıklarını koruma altına alıyor, gelecek nesillere güvenle ulaştırmak için çalışıyoruz. Bu envanter çalışmaları gelecek nesillere miras bırakılacak paha biçilemez bir kültür hazinesi olmakla birlikte araştırmacılar için de önemli bir kaynak olacak. Türkiye genelinde bulunan 108 bin 813 taşınmaz kültür varlığının 35 bini, yaklaşık 3’te 1’i İstanbul’da. İstanbul’da da en çok eser Fatih’te. Tüm eserlerin aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için de çalışma başlatacağız. Envanter çalışmaları kapsamında hazırlanan 45 ciltlik eseri dijital ortama da taşıyacağız. Böylece uzmanlar, araştırmacılar ve ilgi duyan herkes bu bilgilere rahatça ulaşabilecek. Bir site kurulması için alt yapı çalışmaları devam ediyor. Bu yıl sonuna kadar erişime açmayı planlıyoruz” dedi. Kitap çalışmalarının yıl sonuna kadar tamamlanacağını söyleyen Tok, “İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri’ kitap serisinin 28 cildi basıldı. 17 kitap için de çalışmalar bu yıl sonuna kadar tamamlanarak toplam 45 ciltten oluşan kitap serisi kültür hazinesine kazandırılacak” diye konuştu. İSTANBUL’DAKİ KÜLTÜR VARLIKLARI ÜZERİNE YAPILAN EN KAPSAMLI ÇALIŞMA!
İstanbul Kültür Varlıkları Envanteri projesi; bugüne kadar İstanbul genelini kapsayan, arşivleri biraraya getiren ve sayısal veri tabanına dönüştüren en kapsamlı proje özelliğine sahip. 2015 yılında başlatılan bu çalışmayla Kültür varlıklarına ilişkin tek, doğru ve güncel veri kaynağı oluşturmak Kültür varlıklarının güncel durumlarını tespit etmek Sorgulanabilir bir sayısal veri tabanı oluşturmak Konuyla ilgili faaliyet gösteren tüm kamu kuruluşlarının ve ilgi duyan vatandaşların ortak kullanacağı bir bilgi ağı sistemini hizmete sunmak hedefleniyor. 4 yıl süren titiz çalışma kapsamında koruma uzmanı mimar, restoratör, arkeolog, şehir plancısı ve sanat tarihçilerinden oluşan 41 kişilik ekip, il genelindeki tüm tarihi eserlerin izini sürdü. Camii, han, hamam, medrese, çeşme, bina, su kemeri, anıt gibi 152 farklı türde 35 bin eser kayıt altına alındı. İBB’nin başlattığı bu çalışmadan önce, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre İstanbul’daki kültür varlıklarının sayısı 30 bin 694 olarak biliniyordu. İBB’nin arşiv araştırması ve yerinde tespit çalışmaları sonucunda bu rakam 35 bine ulaştı. 45 ciltten oluşan kitap serisinde biraraya getirilecek çalışma; araştırmacılar için eşsiz bir kaynak, gelecek nesiller için de tarihi pusula ve hafıza niteliğinde olacak.

25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00