HOLLANDA’YA GÖÇ KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ

Belediye Başkanı Sharon Dijksma’nın ev sahipliğinde açılacak olan sergiye milletvekilleri, siyasetçiler ve özel olarak davet edilen 6 ülkenin büyükelçilikleri katılacak.

Türk Dünyasından Haberler 16.06.2022 09:36:00 0
HOLLANDA’YA GÖÇ KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ

Belediye Başkanı Sharon Dijksma’nın ev sahipliğinde açılacak olan sergiye milletvekilleri, siyasetçiler ve özel olarak davet edilen 6 ülkenin büyükelçilikleri katılacak.

17 Ekim’e kadar açık kalacak olan sergide, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’ya gelmiş ve kalkınmada büyük rol oynamış, birinci nesil işçilerin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alacak.

Daha önce, Türkiye ve Hollanda’nın çeşitli kentlerinde ‘Gurbette’ sergilerini açan Atlas Kültür Merkezi, bu kez İtalyan, İspanyol, Yugoslav, Türk, Faslı ve Yunan işçilerinin fotoğraflarını sergileyecek.

Göçmenlerin yaşamını simgeleyen bir anıt da bu yıl içinde Utrecht’te açılacak.

bagaj, açık hava, kişi, çanta içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

UTRECHT,- Daha önceleri Türkiye ve Hollanda’nın çeşitli kentlerinde, ‘Gurbette’ adlı fotoğraf sergileriyle, Türk işçilerini tanıtan Atlas Kültür Merkezi, şimdi de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bu ülkeye gelerek, kalkınmada büyük rol oynayan diğer ülke insanlarının da fotoğrafları ile yeni bir sergi açacak.

24 Haziran günü saat 15.00’te, Utrecht Merkez Tran İstasyonu’na yakın olan Stadsplateau 1 adresinde yapılacak olan açılışa, Utrecht Belediye Başkanı Sharon Dijksma’nın ev sahipliğinde, milletvekilleri, siyasetçiler ve özel davetli 6 ülke büyükelçiliği de katılacak.

17 Ekim’e kadar açık kalacak olan sergide, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Hollanda’ya gelmiş ve kalkınmada büyük rol oynamış, birinci nesil işçilerin fotoğrafları ve hayat hikâyeleri yer alacak.
Ayrıca, Hollanda’nın kalkınmasında büyük rol oynayan İtalyanlar (1960), İspanyollar (1961), Türkler (1964), Yunanlılar (1966) Faslılar (1969) ve Yugoslavlar (1970)’dan oluşan birinci nesilden insanların anısına bir anıt da, bu yıl içinde yine Utrecht’te kurulacak.

kişi, iç mekan içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Başarılı bir şekilde geçen organizasyonların baş mimarı olan, Atlas Kültür Merkezi’nin kurucusu ve Başkanı olan Şahin Yıldırım, bu güne kadar yaptıklarını ve bundan sonra yapacaklarını şöyle dile getiriyor:

“Atlas Kültür Merkezi, 2011 yılında Hollanda’nın Den Haağ şehrinde oturan ikinci nesilden bir grup Türk’ün girişimiyle çalışmalarını başlatılmış ve 2014 yılında Hollanda yasalarına göre kurulmuştur. Atlas Kültür Merkezi’nin amacı, birinci nesil Türk, Faslı , İtalyan, İspanyol ve Yunan işçilerin hayat hikâyelerini ve burada yaşadıkları yarım asırlık tarihi, araştırmak, muhafaza etmek ve oluşan kollektif tarihimizi gelecek nesillere aktarmaktır. Atlas Kültür Merkezi ayrıca, Hollanda genelinde eğitim programları, konferanslar, resim sergileri ve film günleri düzenleyerek farklı etnik guruplar arasında kaynaşmayı sağlıyor ve bu alanda farkındalık oluşturuyor.
Daha önce Atlas Kültür Merkezi olarak desteklediğimiz ve gerçekleştirdiğimiz bazı projeler şöyle:
Atlas Kültür Merkezi 2012 yılında Hollanda-Türkiye ilişkilerinin 400’üncü yılı çerçevesinde aktif rol oynayarak ‘Prins en Pasja’ sergisine ve Hollanda-Türkiye ilişkilerine katkı sunmuştur.

metin, kişi, iç mekan içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Bunun yanı sıra, 2014 yılında Hollanda’ya göç eden birinci nesil Türkler ile alakalı ilk defa çok kapsamlı bir araştırma yaparak ’50 jaar, 50 verhalen’ (50 Yıl 50 Hikâye) adlı eser yayımladı ve fotoğraf sergisi, konferanslar ve edebiyat günleri düzenledi. 2019 yılından itibaren ise Marmara Üniversitesi ortaklığıyla ‘Gurbette’ adlı bir sergi hazırladı ve bu sergi İstanbul, Ankara, Bursa, Trabzon illerinde kültür, tarih ve sanat severlerle buluşturuldu.

metin, gazete içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

Atlas Kültür Merkezi 2019-2022 yıllarında ‘Karma evlilikler’ projesi ile, farklı kültürden evlenen çiftlerin karşılaştığı sorunlarını, geleceğe dair endişelerini, çocuk pedagojisi ve eğitimi ve kişiler ile ilgili önyargıları üzerinde bir araştırma yaptı.

Atlas Kültür Merkezi şu anda farklı üniversiteler ile çalışmalar yapıyor ve yüksek lisans ve doktora üzerine tez hazırlığında olan öğrencilere destek oluyor.

Ayrıca okullarda eğitim programları, konferanslar, edebiyat günleri, müzik ve eğlence programları yanı sıra, Utrecht Üniversitesi ile birlikte göçmenlerin, özelde Utrecht şehrine ve genelde Hollanda’ya yaptıkları katkılar üzerine bir araştırma yapılacak ve 2022 yılının sonunda da diğer göçmen gurupları ile birlikte bir göçmen anıtının açılışı yapılacak

Göç süreci farklı etnik, inanç ve düşünceye sahip olan insanları Hollanda’da birleştirdi, sıla artık vatan oldu ve bu da kalıcı, uyumlu, barışçı bir ortak hayatın kurulmasının yolunu açmıştır.
2036 yılına kadar Hollanda nüfusun 19 milyonu geçeceğini öngören Hollanda İstatik Kurumu, nüfusunun %29’unun farklı ırk ve etnik guruplardan oluşacağını tahmin ediyor. Özellikle Amsterdam, Rotterdam, Den Haağ ve Utrecht şehrinde şu anda azıklık etnik gurupların nüfusunun çoğunluğu oluşturduğunu göz onunda bulundurduğumuzda, Atlas Kültür Merkezinin öneminin bu farklı etnik azınlıklar arasında ve devlet kurumları arasındaki önemi daha net anlaşılmaktadır.”

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHANKARAÇAY


Anahtar Kelimeler: HOLLANDA’ KONULU FOTOĞRAF SERGİSİ
16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33