HOLLANDA’DA İFTAR SOFRALARINDA, DEPREM BURUKLUĞU…

iki yıllık korona pandemisinin ardından, geçen yıl huşu içinde organize edilen iftar sofraları, bu yıl deprem felaketinin gölgesinde buruk geçiyor.

Türk Dünyasından Haberler 1.04.2023 10:56:00 0
HOLLANDA’DA İFTAR SOFRALARINDA, DEPREM BURUKLUĞU…


THY ve MİLLİ GÖRÜŞ İFTAR SOFRALARINDA AYNI BURUKLUK YAŞANDI.

ULUSLARARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİ (UİD) İFTAR YEMEĞİNİ, DEPREMZEDELER YARARINA İPTAL ETTİ

Afbeelding met persoon, person, overdekt, raam Automatisch gegenereerde beschrijving
İlhan KARAÇAY yazdı Mustafa KOYUNCU fotoğrafladı

İki yıllık korona pandemisinin ardından, geçen yıl huşu içinde organize edilen iftar sofraları, bu yıl deprem felaketinin gölgesinde buruk geçiyor.
Bazı kuruluşlar, iftar sofrası programlarını iptal ederek, yemeğe harcanacak meblağları, depremzedelere ayırıyor.
Tabii ki, hem iftar sofrası düzenleyip, hem de depremzedelere yardım eden kuruluşlar da var.
Bunlardan biri Türk Hava Yolları (THY), diğeri de Milli Görüş Kuzey Hollanda (IGMG Noord-Nederland).

THY’nin, Corendon Oteli salonlarında verdiği iftar yemeğine, başta Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal olmak üzere, seyahat dünyasından ve sivil toplum kuruluşlarından simalar katıldı.

Afbeelding met tekst, persoon, overdekt, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving THY Amsterdam Müdürü Şerafettin Ekici, ülkenin dört bir yanından gelen konuklara yaptığı konuşmasında, THY’nin depremzedeler için yaptığı yardımları tek tek anlattıktan sonra, mikrofonu Lahey Büyükelçimize verdi.

Afbeelding met persoon, mensen, overdekt, groep Automatisch gegenereerde beschrijving
Lahey Büyükelçimiz Selçuk Ünal, Hollanda’dan depremzedeler için yapılan tüm yardım kampanyalarından haberdar olduğunu, pek çok kampanyanın kendi gözetimi altında yapıldığını anlattıktan sonra, buruk geçmekte olan Ramazan ayının hayırlı olmasını diledi.

Afbeelding met persoon, mensen, restaurant, tafel Automatisch gegenereerde beschrijving
THY’nin Corendon Oteli salonlarında verdiği iftar yemeğine, ülkenin dört bir yanından gelen konuklar, geç saatlere kadar, yapılması devam edecek olan yardım kampanyaları üzerinde durdular.

ULUSLARARASI DEMOKRATLAR BİRLİĞİ UİD, İFTAR YEMEĞİNİ İPTAL ETTİ

Uluslararası Demokratlar Birliği (UİD) Hollanda Teşkilatı Başkanı Hasan Tekten konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
“İftar programı yerine, buraya ayırdığımız bütçeyi depremzedelere bağışlama kararı aldık. Çalışma takvimimize aldığımız bazı programlarımızı da iptal ederek, o felaketin yaralarını sarmaya dönük çalışmalara ağırlık verdik. İftar sofralarında yemekler boğazımıza dizilecekti, yüreklerimiz daha çok ezilecekti. Bütün dünya Türkiye’mizin yanında olurken bizler depremzedelere bir adım daha yakın olmalı, açılan yaralara merhem olmalı, kanayan yaraları sarmalıyız. Bu manada bizimle hareket edecek kardeşlerimize de çağrıda bulunarak, gün birlikte olma günüdür diyor ve herkesin maddi ve manevi yardımlarını beklediğimizi duyuruyorum.”

MİLLİ GÖRÜŞ KUZEY HOLLANDA TEŞKİLATININ İFTAR YEMEĞI

Milli Görüş Kuzey Hollanda (IGMG Noord-Nederland), Amsterdam’da bulunan Rhone Events & Congrescenter’de yoğun katılımın olduğu iftar programı düzenledi.

Haber: Savaş Büyük Tipi

Afbeelding met persoon, overdekt, mensen, groep Automatisch gegenereerde beschrijving

19:30’da başlayan programa IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün, Milli Görüş Kuzey Hollanda Bölge Başkanı Mustafa Hamurcu, Milli Görüş Güney Hollanda Bölge Başkanı Mustafa Aktalan, UID Hollanda Başkanı Hasan Tekten, MUSİAD Hollanda Başkanı Ali Köklü, HOTİAD Başkanı Hikmet Gürcüoğlu, Hollanda Devlet ve Müslümanlar Arası İletişim Organı CMO Başkanı Muhsin Köktaş, TNOP Başkanı Durmuş Doğan, Hollanda Türk Federasyon Genel Sekreteri Erim Uğurlu, Denk Partisi Dordrecht Belediyesi meclis üyesi Mehmet Safrantı, Türkiye’de meydana gelen deprem sonrasında harekete geçen Hollandalı yardım gönüllüleri, Hatay Hareket Merkezi Kısım Amiri Jandarma Astsubay Rakıp Aslan ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.

Afbeelding met persoon, overdekt, groep, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Hafız Eliskan Karayiğit’in Kur-anı Kerim tilaveti ile başlayan program Hollanda’dan Türkiye’ye giden kurtarma ekibi adına Ricardo Soto Escamilla’nin konuşmasıyla devam etti.

Afbeelding met tekst, persoon, poseren, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Konuşmasını görüntüler ve kısa videolar eşliğinde sürdüren Escamilla, ”Çok zor şartlar altında çalışma yaptık. Gece gündüz aralıksız olarak altı saat çalışıp, altı saat dinlendik. Çok sayıda insanı göçük altından çıkarmayı başardık. Tabi ki eğitimli köpeklerimizin bu konuda bize çok yardımı oldular. Bazıları bize ”kahraman” dediler ama biz işi gücü olan sıradan insanlarız. Bu işi tamamen gönüllü olarak yaptık.” dedi. Bu konuşma katılımcılar tarafından uzun süre alkışlandı.

Afbeelding met persoon, overdekt, zitten, groep Automatisch gegenereerde beschrijving

Türkiye’den misafir olarak gelen Hatay Hareket Merkezi Kısım Amiri Jandarma Astsubay Rakıp Aslan yapmış olduğu kısa konuşmasında Hollanda’dan gelen ekiple birlikte çalışma yürüttüklerini, yaşanılan acıların tarifi olmadığını ve Hollanda’da yaşayan Türklerin Hollanda ve Türkiye arasında köprü vazifesi gördüğünü, bu sebeple yapılan işin ve Hollandalı Türklerin çok değerli olduğunu kaydetti.

Afbeelding met Website Automatisch gegenereerde beschrijving

Daha sonra söz alan Milli Görüş Kuzey Hollanda Bölge Başkanı Mustafa Hamurcu; ” Türkiye’de meydana gelen elim deprem felaketi bizi çok üzdü. Binlerce insanımız öldü, binlercesi de evsiz kaldı. Milli Görüş ilk günden itibaren felaket bölgesindeydi. Çok sayıda gönüllü kardeşlerimiz de arama kurtarma çalışmalarına katıldılar. Hollanda toplumu tarafından yapılan nakdi yardım da bizi oldukça memnun etti.” dedi ve Hollandalı kurtarma ekibine teşekkürlerini sunduktan sonra sözlerine son verdi.

Afbeelding met Website Automatisch gegenereerde beschrijving

Son olarak katılımcılara seslenmek için kürsüye gelen IGMG Genel Başkanı Kemal Ergün; ”Aziz kardeşlerim! bu Ramazan Ayında Ukrayna’da işgal sonrası devam eden savaşta çok sayıda çocuk, kadın ve yaşlı hayatlarını kaybettiler. Orada yaşayan insanların yardımlarınıza ve dualarınıza ihtiyaçları var. Filistin’de her türlü Avrupa kararlarını elinin tersiyle iten bir İsrail devleti var. Arakan’da işgal ve göz yaşları var. Çin Devletinin kıskaca aldığı Doğu Türkistan’daki kardeşlerimizin yardımımıza ihtiyaçları var. Madem ki Peygamber Efendimizin buyurduğu gibi orucun kalkan olduğuna inanıyoruz, her türlü insan hakları ihlallerine karşı harekete geçmeliyiz.

Afbeelding met persoon, overdekt, mensen, massa Automatisch gegenereerde beschrijving

Türkiye’de meydana gelen bin yılın felaketinin yaralarını sarmaya Ramazan Ayında da devam etmeliyiz. Dunyanın birçok yerinden ülkemize arama kurtarma çalışması için giden herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Afbeelding met persoon, overdekt, plafond, mensen Automatisch gegenereerde beschrijving

Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki artık dünya, teknoloji sayesinde küçük bir köye dönüştü. Cep telefonları vasıtası ile dünyanın bir ucundan diğerine hemen ulaşabiliyoruz. Bu durumun faydalı yönleri olduğu gibi zararlı yönleri de mevcut. Mesela bir noktada meydana gelen ırkçı söylemler veya insan haklarını kısıtlayan eylemler bütün dünyaya anında yayılıyor ve bu zararlı düşünceler kendisine taraftar topluyor. Dini inançlara yapılan saldırılar gibi. Bu tür saldırılar asla ifade özgürlüğü kapsamına girmez.

Afbeelding met persoon, overdekt, groep, plafond Automatisch gegenereerde beschrijving

Peki bütün bu olumsuzlukları nasıl aşacağız? Bu olumsuzlukları sevgimizle, çalışmalar yürüterek, ümitsizliğe düşmeden elimizden gelen herşeyi yaparak aşacağız.” dedi.


32.5° / 19.9°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19