HOLLANDA’DA HÜKÜMET KURULAMAMASINDA BAŞ ROL OYNAYAN VE ÇOK SEVİLEN SİYASETÇİNİN TÜRK EŞİ, O KADAR SEVİLMİYOR…

Ülkede hükümetin düşmesine neden olan ve erken seçim getiren vergi araştırması skandalını ortaya çıkaran ve takdir edilen politikacı Pieter Omtzigt’in, yine politikacı olan Türk eşi Ayfer Koç hiç sevilmiyor.

Türk Dünyasından Haberler 11.05.2021 19:29:00 0
HOLLANDA’DA HÜKÜMET KURULAMAMASINDA BAŞ ROL OYNAYAN VE ÇOK SEVİLEN SİYASETÇİNİN TÜRK EŞİ, O KADAR SEVİLMİYOR…

Ülkede hükümetin düşmesine neden olan ve erken seçim getiren vergi araştırması skandalını ortaya çıkaran ve takdir edilen politikacı Pieter Omtzigt’in, yine politikacı olan Türk eşi Ayfer Koç hiç sevilmiyor.

Belediye Meclisi’nde iktidarda iken, ödenek ve vergi konularındaki ithamları desteklerken, muhalefete düşünce eşi Omtzigt’in çizgisine dönen Koç, rakip partliler tarafından ‘güvenilmez dönek’ olarak niteleniyor.

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

 

Bu yılın başında, Vergi Daireleri’nin, özellikle yabancı kökenlilere uyguladığı haksız girişimlere karşı yapılan şikâyetlere duyarsız davranan hükümeti istifaya zorlayan Pieter Omtzigt adlı politikacı, şimdiki hükümet kurma çalışmalarında, daha doğrusu hükümet kurulamamasında adeta baş rol oynuyor.
30 binden fazla ailenin parçalanmasına neden olan Vergi Daireleri’nin, insanlık dışı hatalarını görmezden gelen hükümetin düşmesine neden olan Pieter Omtzicht, yapılan erken seçimlerden sonra başlayan koalisyon kurma çalışmalarında da baş rol oynamaya devam etti.

Şöyle ki, seçimlerden sonra, koalisyon çalışmaları için Annemarie Jorritsma ve Kajsa Ollongren arabulucu olarak seçilmişlerdi. Arabulucuların, Başbakan Rutte ile yapmış oldukları görüşme sonrasında yapılan açıklamalarda, önemli bir konu dile getirilmemişti. Bu konu, büyük bir tesadüf eseri, çekilen bir fotoğraf sayesinde su yüzüne çıkmıştı.
Yağmurlu bir günde elinde dosyalarla yürüyen Ollogren’in bir fotoğrafı çekilmişti. O fotoğrafta, dosyanın görülen yüzündeki sayfa büyütülünce, ‘Omtzigt’e başka bir görev’ satırı rahatça okunuyordu.

İşte bu fotoğraf, Başbakan Rutte’nin arabuluculara ‘Omtzigt’i kabinede istemiyorum’ demiş olduğunu ortaya seriyordu. Ama nedense Başbakan bu konuya hiç girmediklerini bir hafta boyunca tekrarladı. Kaldı ki, kendisini daha önce istifaya zorlayan bir olayın savunucusu olan Pieter Omtzigt’i yeni kabinede istememek, Rutte için normal bir istek olabilirdi.

Koalisyon çalışmaları yapan bu ikilinin istifa etmesinden sonra, bu göreve, daha önce de koalisyon çalışmalarında başarılı olan Herman Tjeenk Willink atandı. Ne var ki, Hıristiyan Demokratlar Birliği CDA içindeki ‘Omtzigt’ haksızlığı ortada büyük bir pürüz olarak duruyordu.
Yapılan son açıklamalara göre, ‘Omtzigt’ hoşnutsuzluğu çözülmeden önce koalisyonun kurulamayacağı görüşü ciddiyetini koruyor.

OMTZİGT’İN TÜRK EŞİ AYFER KOÇ

Daha önce yayınlamış olduğum, ‘Hollanda, bir Türk ile evli olan politikacı nedeniyle çalkalandı:Başbakan Rutte ipten döndü’ başlıklı haberimde, şu anda Hollanda’nın en popüler ve en sevilen politikacı durumundaki Pieter Omtzigt’in, şimdiki konumunu dile getirmiştim.
Omtzigt’in evli olduğu Ayfer Koç’tan ise sadece ‘Türk’ olduğundan söz etmiştim.
Haberimin yayınlanmasından sonra bana gelen mesajlarda, ‘Ayfer Koç’un bir Süryani olduğunu neden yazmadın’ diye eleştiriler geldi. Ben de bu eleştirilere karşı, ‘Türkler’den söz ederken ‘Müslüman’ diyor muyum ki, şimdi de Ayfer Koç hanımdan ‘Süryani’ diye bahsedeyim’ demiştim. Zira bizim örf, adet ve geleneklerimizde din ayrımı yoktur.
Ne var ki, bu defaki yazımda, Ayfer Koç’un hangi dine bağlı olduğunu yazmak mecburiyetinde kaldım. Zira bu konuyu Ayfer Koç’un kendisi açtı.

Şöyle ki: Eşinin popülaritesi nedeniyle, kendisi de popülerleşen Ayfer Koç, medya ile yaptığı söyleşilerde Süryani inançlı bir Türk olduğunu açıklarken, bildiğimiz zırvaları da anlatmaktan geri kalmıyor. Son olarak, ülkenin ikinci büyük gazetesi ‘de Volkskrant’ta tam sayfa olarak yayınlanan bir röportajında da, Türkiye’de baskıya maruz kaldıklarını iddia eden Koç, vatandaşı olan biz Müslüman Türkler’i zedeliyor.

Ayfer Koç, Türkiye’den Hollanda’ya sığınmaları sırasında 6 ay bir kilisede barındıklarını belirtirken, o günlerde yaşananlar aklıma geldi. O yıllarda, Hollandalılar’ın duygularını sömürmek için bir kiliseye sığınmış olan Süryaniler’in anlattıkları hikâyeler, buradaki müslüman Türkleri çok rahatsız ediyordu.


O zaman Hollanda’daki Türk medya mensupları olarak bir ilki gerçekleştirmiş ve Hollanda medyasını bir basın toplantısına davet etmiştik. O toplantıda elimizdeki belgelerle, anlatılanların asılsız olduğunu, şimdi yapılmakta olanın duygu sömürüsü olduğunu anlatmıştık. Hemen akabinde Midyat’a giden AVRO Televizyonu muhabiri de, orada yaptığı röportajlarda, anlatılanların yalan olduğunu gözler önüne sermişti. Oradaki Süryani dini liderleri bile, Hollanda’daki dindaşlarının sırf ikamet izni almak için yalan söylemek mecburiyetinde kaldıklarını anlatmışlardı. Zira, o zamanlar Midyat’ta Süryaniler’e karşı hiçbir baskı yoktu.

RAKİPLERİ KINADI
‘de Volkskrant’ gazetesinde yayınlanan röportajda, Ayfer Koç’un, eşi Pieter Omtzigt gibi hakkaniyetli bir politikacı olmadığı vurgulandı.
Şöyle ki; Enschede Belediye Meclisi’nde, Hıristiyan Demokratlar Birliği CDA’nın gurp başkanlığını yaptığı sırada, ödenek alan insanlara haksızlık yapıldığı şeklindeki şikâyetlere inanmayan ve bu konuda verilen önergelere karşı çıkan Ayfer Koç, yerel seçimlerde sandalye kaybedip muhalefete düştükten sonra, şimdi eşinin izinde gitmeye başladı. Bu durumu şiddetle kınayan İşçi Partisi Grup Başkanı Yara Hummels, Ayfer Koç’u ‘güvenilmez bir dönek’ olarak tanımladı.

BAŞBAKAN’A GÜVEN KALMADI

Parlamentonun çoğunluğu tarafından güvensiz ilân edilen ama düşürüldüğü halde, kurulacak olan koalisyonda hâlâ Başbakan olarak görev yapma inadını sürdüren Mark Rutte, arabulucular için en büyük engel teşkil ediyor. Pieter Omtzigt’in affını almadangüvenilmezliği devam edecek olan Rutte, dün yaptığı bir açıklamada, Ömtzigt ile SMS yoluyla görüştüğünü ve yakında buluşacaklarını ileri sürdü. Dün akşam televizyondaki canlı yayında bu konuda daha sağlıklı açıklamalar yapması beklenen Rutte, yine ileri bir tarih vererek güvenilmezliğini sürdürdü.

Hollanda’daki siyasi gözlemciler, koalisyon kurmanın bu durumda çok zor olacağı görüşündeler.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHANKARAÇAY


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8988,1%2,06
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,04% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2296,12% 0,83
  • Ç. ALTIN

    3841,94% -0,33