HOLLANDA SEÇİMLERİNDE TÜRK DOSTU SİGRİD KAAG ,KAZANIRKEN IRKÇI WILDERS'IN PARTİSİ İSE KAYBETTİ

Hollanda'da dün gerçekleşen seçimler sonucunda Başbakan’ın partisi yine birinci parti. Irkçı Wilders ikincilikten üçüncülüğe düştü.Türk ve Müslüman dostu Sigrid Kaag’ın zafer kazanarak ikinciliğe yükseldi.

Türk Dünyasından Haberler 18.03.2021 10:52:00 0
HOLLANDA SEÇİMLERİNDE TÜRK DOSTU SİGRİD KAAG ,KAZANIRKEN IRKÇI WILDERS

Hollanda'da dün gerçekleşen seçimler sonucunda Başbakan’ın partisi yine birinci parti. Irkçı Wilders ikincilikten üçüncülüğe düştü.Türk ve Müslüman dostu Sigrid Kaag’ın zafer kazanarak ikinciliğe yükseldi.

 

Başbakan’ın partisi yine birinci parti. Irkçı Wilders ikincilikten üçüncülüğe düştü. DENK Partisi hafif sallandı. Sosyalist Parti ve Yeşil Sol Parti çok kayıp verdi. Hıristiyan Demokratlar hezimete uğradı. İşçi Partisi yerinde saydı. Diğer ırkçı partiler kazandı. Ama en büyük kazanan Demokrat 66 oldu.

İlhan KARAÇAY

Dün yapılan Hollanda genel seçimlerinde en büyük sürprizi, Türk ve Müslüman dostu Sigrid Kaag’ın liderliğini yaptığı Demokrat ’66 Partisi yaptı. Kazandığı 24 sandalye ile, ırkçı Wilders’in partisini ikincilikten indiren Sigrid Kaag, ilk haberden sonra masaların üzerinde dans edecek kadar sevindi.
Korona hastalığına karşı alınan önlemler nedeniyle günlerce protesto edilen ve yabancı kökenlileri mağdur eden, çocuk bakım ödenekleri için, skandal hatalar yapan vergi daireleri haberleri ile çok yıpranan Başbakan Rutte, tüm bu dezavantaj gelişmelere rağmen, 36 sandalye ile birinci parti olarak kalmayı başardı.
Başbakan Mark Rutte de seçim sonuçlarının ilk duyuruluşu sırasında sevinç çığlıkları attı.
Anketlerde 25 sandalye kazanacağı tahmin edilen Türk ve Müslüman düşmanı ırkçı Wilders’in elde ettiği sandalye sayısı 17 oldu. Hayal kırıklığı yaşayan Wilders, sonuçların açıklanmasından sonra kabalığı bir kenara atarak Mark Rutte ve Sigrid Kaag’ı tebrik etti.
Wilders, ‘Sandalye kaybımız oldu ama yine de ana muhalefet partisi olduk’ diye avunmaya çalıştı.
Koalisyon ortağı Hıristiyan Demokratlar Birliği CDA’nın siyasi lideri olan Maliye Bakanı Wopke Hoekstra, 4 sandalye kaybedip 15 elde edişlerinin nedenini, Rutte ile ortaklığa bağladı. Bundan sonraki koalisyonda yer alıp almayacakları hakkında fikir beyan etmeyen Hoekstra’nın istifası bekleniyor.
İşçi Partisi’nin, ‘Sütçü kızı’ olarak anılan yeni siyasi lideri Lilianne Plaumen de bir varlık gösteremedi ve mevcut olan 9 sandalye sayısını yükseltemedi.
Sol görüşlü Sosyalist Parti 5 kayıpla 9 sandalye, Yeşil Sol Partisi de 7 kayıpla 7 sandalye elde ettiler.
Wilders’in en büyük rakibi Form Demokrasi Partisi’nin genç lideri Thierry Baudet 2 olan sandalye sayısını 8’e yükseltmeyi başardı.
Sandalye sayısı 3 olan ve 4-5 olması beklenen DENK Partisi, bir sandalye kaybetti. Oyların tamamen sayılmasından sonra bir sandalye daha kelde edeceği tahmin edilen DENK Partisi’ndeki ortam pek iç açıcı değil.
Kesin olmayan sonuçlara göre, partilerin elde ettikleri sandalye sayıları şöyle:
VVD: 36 (+3), D66: 24 (+5), PVV: 17 (-3), CDA: 15 (-4), SP: 9 (-5),
PvdA: 9 (0), FVD: 8 (+6), GroenLinks: 7 (-7), Partij voor de Dieren: 6 (+1),
ChristenUnie: 5 (0), JA21: 4 (+4), Volt: 3 (+3), SGP: 3 (0), DENK: 2 (-1),
50PLUS: 1 (-3), BoerBurgerBeweging: 1 (+1),BIJ1: 1 (+1)

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY

 

26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00