HOLLANDA SEÇİMLERİNDE 5 TÜRK MECLİSE GİRDİ

Hollanda Parlamentosu’na Türk kökenli 5 Milletvekili seçilmeyi başardı.

Türk Dünyasından Haberler 19.03.2021 17:18:00 0
HOLLANDA SEÇİMLERİNDE 5 TÜRK MECLİSE GİRDİ

Hollanda Parlamentosu’na  Türk kökenli 5 Milletvekili seçilmeyi başardı.

 

Hollanda Parlamentosu’na seçilmeyi başaran Türk kökenli milletvekillerini sizlere tanıtmaya başlamadan önce, şu ifadelerime önem vermenizi rica ediyorum:
Şimdilik sayıları 5 olan bu yurttaşlarımızın dini ve siyasi görüşleri ne olursa olsun, en azından Hollanda’da yaşayan Türk ve Türk kökenlilere yararlı hizmetler yapacaklarına inanmak istiyorum.


İlhan KARAÇAY

TUNAHAN KUZU (DENK PARTİSİ)


                            Tunahan Kuzu, Türkler kendisinden çok şey bekliyor…
Tunahan Kuzu Kocaeli Kandıralı bir ailenin çocuğu olarak 1981 yılında dünyaya geldi. Ailesi ile birlikte 1978 yılında Hollanda’ya işçi olarak göç eden Kuzu, üniversite eğitimini Roterdam Erasmus Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi Bölümü’nde yaptı.

2008 ve 2012 yılları arasında Rotterdam Belediyesi’nde İşçi Partisi’nin meclis üyesi oldu.

20 Eylül 2012 tarihinde İşçi Partisi listesinden parlamentoya girerek milletvekili oldu.

2014 yılında İşçi Partisi ile fikir uyuşmazlığı yaşadı. Kuzu uyum politikasına karşı çıktığı için partiden ihraç edilmişti.
Daha sonra DENK partisini kurdu ve ilk seçimlerde üç kişilik kadroyla meclise yeniden girdi. ile meclise yeniden girdi.

2016’da Fransa’daki patlamanın ardından saygı duruşunda bulunan parlamenterlerin, Ankara saldırısından sonra saygı duruşuna yanaşmayan meclisi protesto etti ve tek başına 1 dakika saygı duruşunda bulundu. Bu protestosu uzun süre gündemden düşmemişti.

Tunahan Kuzu, Hollanda’da karşı karşıya geldiği İsrail Başbakanı Netanyahu’nun elini sıkmayarak yine gündem yaratmıştı.
Milletvekilliği yaptığı sürece, alternatif fikirlere ve azınlık politikalarına önem veren Kuzu, geçen yıl yaşanan özel bir durum nedeniyle yıpranmış ve partisindeki görevinden istifa etmişti.

Daha sonra araya giren akil insanlar kanalıyla barış sağlandı ve Kuzu yeniden aday olduğu seçim sonrasında Farid Azarkan ve Stephan van Baarle ile birlikte yeniden milletvekili oldu.

Türkler ve Türk kökenliler, ‘Meclisin en iyi konuşanı’ olarak nitelenen Tunahan Kuzu’dan çok şeyler bekliyor.

VOLT PARTİSİ VE NİLÜFER GÜNDOĞAN

Hollanda genel seçimlerine ilk kez katılan VOLT Europa Partisi (Genelde sadece VOLT olarak söz ediliyor), sürpriz bir şekilde üç koltuk kazandı. Parti seçim listesinin ikinci sırasında yer alan Nilüfer Gündoğan da böylece meclise girmiş oldu.

Sizlere Nilüfer Gündoğan’ı tanıtmadan önce, çok ilginç bir yapıya sahip olan VOLT Partisi’nden söz edeyim.

2017 Yılında İtalya’da Andrea Venzon tarafından kuruldu. İdeolojik yapısı, sosyal liberal ve tam bir Pan-Avrupa taraftarı. Lüksemburg’da, kâr amacı gütmeyen bir dernek olarak kayıtlı. Ayrıca, Avrupa Birliği Yeşiller fraksiyonuna kayıtlı. 30 Avrupa ülkesinden 20 bin aidat ödeyen üyesi var.

Avrupa Birliği’ni gözü kapalı destekleyen bu kuruluşa, Birliğin finansal katkısı var mı yok mu bilemiyorum.
İtalya’dan başka, Almanya, Hollanda, Belçika ve Bulgaristan’da siyasi parti olarak faaliyet gösteriyorlar ama yakın biz zamanda tüm Avrupa ülkelerinde faaliyete geçecekler.

Avrupa sınırları içinde yaşayan tüm insanların, eşit bir şekilde yaşayabilmeleri için, bir tek yasa altında yönetilmeyi şart koşan bu parti şu örneği veriyor: Almanya, Lüksemburg, Holland ave Belçika’nın yer aldığı bir Limburg Bölgesi var. Bu bölgede yaşayan insanların, çalışma veya okula gitme alanları diğer ülkede olabiliyor. Bir ülkede ikamet edip bir başka ülkede işe veya okula gidenler, çeşitli yasalar ile karşılaşıyorlar. Bu parti, işte bu nedenle, yasaların tüm Avrupa ülkelerinde aynı olması gerektiği belirtiliyor.

NİLÜFER GÜNDOĞAN (VOLT EUROPA PARTİSİ)


                                    Nilüfer Gündoğan, Pan-Avrupa partisininden meclise girdi
Babası 1980 ihtilalinden önce Hollanda’ya göç etmiş bir eğitimci.
Annesiyle birlikte Hollanda’ya geldiği zaman 18 aylıktı. Annesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeğeni olduğunu söylüyor.
10 yıl önce siyasete atılmış ve Demokrat 66 Partisi’ne üye olmuş. Eşinin vefat etmesinden sonra siyaseti bırakmış. Ama aradan bir müddet geçtikten sonra, 4 yıl önce VOLT Partisi’nden gelen teklifi geri çevirmemiş.
Bir yayın organına verdiği beyanatında, Türkiye’deki gelişmelerden memnun olmadığını belirten Nilüfer Gündoğan, mecliste temsil edeceği insanlar için, kadın-erkek eşitliği, cinsel tercih eşitliği, dini ve siyasi görüş özgürlüğü için mücadele edeceğini söylüyor.

HÜLYA KAT (DEMOKRAT 66 PARTİSİ)


                        Hülya Kat, tercihli oy baklerken, meclise direkt girdi
1 Ağustos 1983 tarihinde Velsen kasabasında doğdu. 2002-2009 yılları arasında Groningen Üniversitesi’nde hukuk okudu ve diplomasını aldı. Çok yönlü hukuk işlerinde uzmanlaşan Hülya Kat, Amsterdam adliyesindeki bir departmanda başkanlık yapıyor.
Siyasete atılışı, 2009 yılında Demokrat 66 Partisi’ne üye olmak ile başladı. 2010 yılındaki yerel seçimlerde tercihli oylar ile Velsen Belediye Meclisi’ne girdi.
2018 seçimlerinde Amsterdam Belediye Meclisi seçimine 9’uncu sıradan girdi ama partisi 8 sandalye kazandı. Daha sonra yedekten meclise giren Hülya Kat, genel seçimlere kadar bu görevi sürdürdü.
Hülya Kat, 2012’den bu yana UNESCO’nun Hollanda Merkez yönetiminde yönetim üyeliği yapıyor.
Önceki gün yapılan genel seçimlerde, Demokrat 66 Partisi listesinin 17’inci sırasında yer alan Hülya Kat, 24 sandalye kazanan partisinden milletvekili oldu. Demokrat 66 Partisi’nin, Demokrat 66 Partisi’nin, Demokrat 66 Partisi’nin,

MAHİR ÖNDER ALKAYA (Sosyalist Partisi)


                   Mahir Alkaya, parti başkanı LilianMarijnessen tarafından tebrik ediliyor
6 Temmuz 1988’de Amsterdam’da doğdu. Delft Teknik Üniversitesi’nde endüstri masterini aldıktan sonra, Hollanda Ekonomi Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. 2014 yılında siyasete atıldı ve Sosyalist Parti’nin Yeni-Batı Amsterdam Belediyesi’nde komisyon üyeliği yaptı.
2017 genel seçimlerinde listenin 16’ncı sırasındaydı ama partisi 14 sandalye kazanmıştı.
Parti başkanı Emile Roemer istifa edince, 15’inci sıradaki Eric Smaling teklifi kabul etmedi ve 16’ncı sıradaki Mahir Alkaya 2018’de yine de meclise girmiş oldu.
Mahir Alkaya, önceki gün yapılan genel seçimlerde, 7 sandalye kaybeden ve sandalye sayısı 14’ten 7’e düşen partisinin listesinde, 3’üncü sıradan milletvekili seçildi.

DİLAN YEŞİLGÖZ-ZEGERİUS (VVD PARTİSİ)


                                 Dilan Yeşilgöz-Zegerius, Başbakan Rutte’nin gözdelerinden
18 Haziran 1977’de Ankara’da doğdu. 1984 yılında annesi ve kızkardeşi ile, Hollanda’ya Kürt özgürlükçüsü (!) siyasi ilticacı olarak sığınmış olan babaları ile aile birleşimi yaptı.
Eğitimini tamamladıktan sonra siyasete atıldı ve 2014-2017 yılları arasında Amsterdam Belediye Meclisi’nde görev yaptı. 2017 genel seçimlerinde Başbakan Rutte’nin partisi olan VVD’den aday oldu ve seçildi. Yeşilgöz, önceki gün yapılan genel seçimlerde, parti listesinin 5’inci sırasındaydı. 36 sandalye kazanan Rutte’den görev bekleyen Yeşilgöz, bir güvenlik uzmanı olarak biliniyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHAN KARAÇAY


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00