HOLLANDA, ‘HOLLANDA’ OLALI, BİR TÜRK KADININA BÖYLESİ ÖVGÜLÜ YAYIN YAPILMADI.

De Telegraaf Gazetesi, transfer ettiği gazeteci Fidan Ekiz için, kapakta yarım sayfa anons yayınlarken, KADIN ilavesinin kapağında ve diğer dört sayfada, bol fotoğraflı yayın yaptı.

Türk Dünyasından Haberler 28.03.2023 15:00:00 0
HOLLANDA, ‘HOLLANDA’ OLALI, BİR TÜRK KADININA BÖYLESİ ÖVGÜLÜ YAYIN YAPILMADI.

De Telegraaf Gazetesi, transfer ettiği gazeteci Fidan Ekiz için, kapakta yarım sayfa anons yayınlarken, KADIN ilavesinin kapağında ve diğer dört sayfada, bol fotoğraflı yayın yaptı.

Hollanda’da pek çok Türk kadını, medyada, modada, sanatta, sporda, siyasette ve iş dünyasında büyük başarılara imza attılar. Fidan Ekiz, bu konuda son Türk olmayacak tabii.

(Bu haber, aslında 8 Ocak tarihinde yayınlanacaktı. Açıklama en altta)

İlhan KARAÇAY’ın haberi:

Hollanda ‘Hollanda’ olalı, bir Türk kadını için böylesi övgü dolu bir yayın yapılmamıştı. Tabii ki, pek çok Türk kadını için övücü ve hatta çok övücü yayınlar yapıldı. Bu yayınları ben de bulabildiğim kadarıyla sizlere aktarmıştım.
Taaaa ki, Fidan Ekiz’e kadar…
Fidan Ekiz’i de pek çok defa medyada görmüştük. O’nun yaptığı TV dökümanterleri ve röprotajları ile gazetelerdeki yorumlarını da sık sık görmüştük.
Ama öyle bir şey oldu ki, De Telegraaf Gazetesi bu kez, alışılmışın dışında Fidan Ekiz için, bugüne kadar görülmemiş bir transfer anonsu yayınladı.

Afbeelding met tekst, krant Automatisch gegenereerde beschrijving
Hem de, Türkiye ve Türk aleyhtarı olarak tanıdığımız De Telegraaf Gazetesi, Fidan Ekiz’i, birinci sayfasının ortasına, büyük bir fotoğraf ile yerleştirdi ve Türk yazarı, Cumartesi günleri yayınladıkları KADIN ekine transfer ettiklerini belirtti.
De Telegraaf’ın üstteki fotoğraflı anonsunda şunlar yazılıydı:
“Gündem yaratan, yazar, anne ve aile bağımlısı Fidan Ekiz (46), De Telegraaf’ın her Cumartesi yayınladığı KADIN ekinde makale yazacak.

Fidan Ekiz aslında bir köşeye sıkıştırılmak istemiyor. Ama o yine de bir köşeye oturacak. Bugünden itibaren, her hafta köşesinde oturacak.
‘Kadınlar hakkında yazacak olmayı çok hoş buluyorum. Zira, kadınların hangi hareketlilik içinde olduklarını çok merak ediyorum.’ diyor Fidan.”

Afbeelding met tekst, boek, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Fidan Ekiz KADIN ekinin kapağında da, yukarıda görüldüğü gibi tam sayfa yer aldı.
 

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving
De Telegraaf’ın KADIN ilavesi, üstte ve altta görüleceği gibi, 4 tam sayfa olarak, Ekiz ile yapılan röportajı yayınladı.

Afbeelding met tekst, krant Automatisch gegenereerde beschrijving

De Telegraaf Gazetesi’nin, bu güne kadar yapmış olduğu yazar transferleri için, böylesi bir sunum şekli, bu güne kadar hiç yaşanmamıştı. Bu nedenle de, buralarda hep geri planda bırakılan biz Türkler’den birine yapılmış olan bu muhteşem övgü, hepimizi sevindirmiştir.

Fidan Ekiz’in yaşam öyküsünden kısa kesitler:

Afbeelding met gras, boom, buiten Automatisch gegenereerde beschrijving
Fidan Ekiz, Türkiye’ye yaptığı bir ziyaret sırasında aile mezarlığında.

1968 yılında, Karadeniz’in güzel köyü Terme’den Hollanda’ya gelen Yüksel Ekiz, Rotterdam yakınlarındaki Rozenburg’ta Verolme tersanesinde çalışmaya başladı. Bir süre sonra Erenköylü eşini de Hollanda’ya getirdi. Fidan adını koydukları kızı için her türlü fedakârlığı yapmaktan kaçınmayan Yüksel Ekiz, göstermiş olduğu bu titizliğin semeresini de gördü.
Zira, ilk ve ortaokul eğitiminden sonra Utrecht’teki gazetecilik okulunu bitiren kızı Fidan gazeteci olmuştu. İlk çalıştığı gazete Rotterdams Dagblad olmuştu.

Afbeelding met tekst, krant Automatisch gegenereerde beschrijving

Fidan, basit bir gazeteci olmakla kalmadı.Pek çok TV programına konuk olduktan sonra, kendisi de programlar yapmaya başladı.
2003’te Irak’ın işgalinden sonra, Türkiye-Irak sınırından haberler göndermeye başladı. Daha sonra RTL Nieuws ve İstanbul’daki Associated Press Services  adına muhabir olarak çalıştı.  Bir süre sonra, muhabirlik işini, Pauw & Witteman adlı TV programında editörlük işiyle değiştirdi.

2009 yılında Fidan Ekiz’i ‘Vrouw & Paard’ adlı  tartışma programında görmeye başladık.

Afbeelding met persoon, weg, buiten, staand Automatisch gegenereerde beschrijving

Ekiz’in en çok ses getiren TV dökümanteri bir yıl sonra 2010 yılında gerçekleşti. Onun için büyük bir ödül sayılacak bu programın adı, ‘Veerboot naar Holland’ (Feribot ile Hollanda’ya) idi.
Beş bölümlük bu programda, Hollanda’ya göç eden beş Türk ailesi ile röportajlar yapan Ekiz, kendi ailesi ile de yaptığı söyleşi ile dikkat çekti.
Afbeelding met menigte Automatisch gegenereerde beschrijving

Ekiz, 2012’de başlayan ve 2020 mart ayına kadar devam eden ‘De Wereld Draait Door’ (Dünya Dönüp Duruyor) adlı tartışma programı masasında düzenli olarak yer almıştı.

Afbeelding met tekst Automatisch gegenereerde beschrijving

Ekiz, 2016 yılında altı farklı ülkede basın özgürlüğünü konu alan altı bölümlük De Pen & Het Zwaard’ (Kalem ve Kılıç) adlı belgesel ile de beğeni kazandı.  
Ekiz, bir yıl sonra da Duidelijketaalprijs’ (Anlaşılır dil) ödülüne lâyık görüldü.

Afbeelding met tekst, muur, binnen, persoon Automatisch gegenereerde beschrijving

Eylül 2018’den Aralık 2019’a kadar ‘De Nieuwe Maan(Yeni Ay) adlı televizyon programına ev sahipliği yapan Ekiz, 2018 sonbaharında, BNN/VARA televizyonunda feminizm hakkında 6 bölümlük bir röportaj dizisi olan ‘Vrouw op Mars’ (Mars’taki Kadın) yer aldı .

Afbeelding met muur, binnen, persoon, altaar Automatisch gegenereerde beschrijving

2 Mart 2020’den itibaren, her Pazar   BNN/VARA için, tartışma programı ‘Op1’de Jeroen Pauw ile sunculuk yapan Ekiz, Aralık 2021’den itibaren Sven Kockelmann ile birlikte her Perşembe akşamı aynı programı sunmaya başladı.

Daha sonra, Wieger Hemmer ile birlikte, her cumartesi saat 17:00’den 19:00’a kadar Rotterdam’daki De Doelen salonundan canlı olarak In De Kantine’yi sunan Ekiz,  Eylül 2021’den bu yana ‘HLF8’ adlı tartışma masasında yer aldı. Tabii ki sunucu olarak önce Johnny de Mol, daha sonra Leonie ter Braak ve Hélène Hendriks ile birlikte…

Afbeelding met tekst, illustratie Automatisch gegenereerde beschrijving

30 Ağustos 2020’den Haziran 2021’in başına kadar, Renze Klamer ile birlikte, günlük program ‘De Vooravond’u sunan Ekiz, Mayıs 2021’de, 2002 yılında vurularak öldürülen siyasetçi Pim Fortuyn’un adını taşıyan ödülü kazandı.

Afbeelding met persoon Automatisch gegenereerde beschrijving
Ekiz, bu ödülün jürisine göre, ‘Keskin bir düşünür, konuşmacı ve yazar, cesur, tabuları yıkan ve örnek bir kanaat önderi’ olarak belirlendi ve seçildi.

Ekiz, Algemeen DagbladVrij Nederland ve Talkies Magazine’de köşe yazarlığı yaparken, şimdi de ülkenin en büyük gazetesi, De Telegraaf tarafından transfer edildi.

 

 

ARTUKLU HABE AJANSI-HOLLANDA

HABE;İLHAN KARAÇAY


31.4° / 20.5°
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19