HOLLANDA GAZETESİNDEKİ İDDİA: TÜRKİY’DEKİ 50 BİN UYGUR KORKU İÇİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’e taviz vermek mecburiyetinde kalışı, Uygurlar’ı korkutuyor.

Türk Dünyasından Haberler 9.03.2021 14:37:00 0
HOLLANDA GAZETESİNDEKİ İDDİA: TÜRKİY’DEKİ 50 BİN UYGUR KORKU İÇİNDE

Hollanda gazetesi ön kapak ile 4 sayfa yer verdi.

*Çin, Türkiye’deki 50 bin Uygur’u takip ediyor…

*Uygurlar, akrabalık ve kültür bağı nedeniyle Türkiye’yi ikinci vatan
olarak kabul ediyorlar.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin’e taviz vermek mecburiyetinde
kalışı, Uygurlar’ı korkutuyor.

*Uygurlar, ‘Suçluların geri verilme anlaşması imzalandığı zaman,
hayati endişeyle yeniden göç etmemiz gerekecek’ diyorlar.


İlhan KARAÇAY’ın haberi:

 

Hollanda’nın ikinci büyük gazetesi ‘de Volkskrant’, birinci sayfada büyükçe anons ederek,
3 sayfa halinde yayınladığı haberde, ‘Türkiye’deki 50 bin Uygur, tuzağa mı düşürülecek?’ başlığını kullandı.
İstanbul’a özel olarak giden Marije Vlaskap ve fotoğraf Nicola Zolin isimli iki bayan gazeteci, Uygurlar’ın İstanbul’daki protesto yürüyüşlerini, fotoğraflar ile süsledikleri haberlerinde, Türkiye’yi ikinci vatan olarak kabul eden Uygurlar’ın, göç ettikleri ülkede kendilerini güvende hissettiklerini, ne var ki Türkiye ile Çin arasında hazırlanan bir anlaşmanın imzalanması halinde perişan olacaklarını belirtiyorlar.
Türkiye’den başka, dünyanın dört bir yanına dağılan Uygur Türkleri, ‘Suçluların iadesi anlaşmalarının’ her yerde kabul gördüğünü, Türkiye’nin de bu anlaşmaya evet dediğini ifade ederken, ‘Bu bizim sonumuz olur’ diyorlar.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 30 Aralık 2020’de yaptığı açıklamada Çin’le imzalanan ‘Suçluların İadesi Anlaşması’nın henüz Meclis’te onaylanmadığını söylemiş ve Pekin yönetiminin Uygurlarla ilgili iade taleplerinin de Ankara’da karşılık bulmadığını ifade etmişti.
Bakan Çavuşoğlu’nun açıklamasına göre; Çin’le olan bu anlaşmayı ‘Türkiye Uygurları Çin’e teslim edecek’ diye yorumlamak yanlış. Ancak Uygurlar yine de tedirgin.
Türkiye’deki Uygurlar, evlerine polis geldiğini ve ‘senin Türkiye’de başka akraban var mı?’ şeklinde notlar alıp gittiğini söylüyorlar.
Uygurlar, ‘Bizi onyıllardır Pekin’e karşı savunan Türkiye, şimdi ekonomik zorunluklar nedeniyle, Çin’e taviz vererek bize sırt çevirmiş durumda’ diyorlar.
Üç sayfalık röportajda, İstanbul’da yaşayan Uygurlar ile yapılan sorulu cevaplı söyleşilere yer verilmiş.

RABİA KADİR


Öte Yandan, Doğu Türkistanlılar’ın ‘Sürgünde Cımhurbaşkanı’ sayılan Rabia Kadir, son günlerde Uygurlar’a uygulanan şiddet olaylarının dayanılmaz hale geldiğini belirterek, başta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya çağrıda bulundu.
Bir zamanlar Çin’in zengin iş kadınlarından, onbir çocuk sahibi Rabia Kadir, ufacık tefecik görünümüyle, koskocaman Çin’e kafa tutmuş, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türkleri için özgürlük mücadelesi başlatmış bir lider. Çocukalarının altısı Çin’de kalmışlar.
Uygur Türkleri etrafında bir pervane gibi dönüyorlar. Rabia Ana diyorlar başka bir şey demiyorlar. 73 yaşına ayak basmış olan Uygur Türkleri lideri Rabia Kadir, 2005 yılından itibaren ABD’de yaşamaktadır. ABD’ye iltica etmeden önce Çin hapisanelerinde tam beş yıl hücre hayatı yaşamış. Çocuklarından iki tanesi hâlâ hapisanede hücre hayatı yaşıyor.
İşte bu şartlarda, ülkesinden çok uzaklarda yine ülkesi ve insaları için mücadele veriyor Rabia Kadir.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-HOLLANDA

HABER;İLHANKARAÇAY

 


16.3° / 7.1°
  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00