HİPNOZ İLE AĞRISIZ DOĞUM

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan biri de ?Hipnoz? yöntemi ile doğum oldu. Hipnozun doğuma katkısı, nasıl uygulandığı ve bilimsel olup olmadığı gibi konular birçok alanda tartışılırken, hipnoz yöntemi ile doğum yapan kadınların sayısı ise her

Sağlık 30.06.2017 11:53:57 0
HİPNOZ İLE AĞRISIZ DOĞUM

Son dönemlerde en çok merak edilen konulardan biri de “Hipnoz” yöntemi ile doğum oldu. Hipnozun doğuma katkısı, nasıl uygulandığı ve bilimsel olup olmadığı gibi konular birçok alanda tartışılırken, hipnoz yöntemi ile doğum yapan kadınların sayısı ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

 

İnsanlığın başlangıcından beri doğum olayının var olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Sebahat Turan,  hipnoz yönteminin doğumda kullanılması ile ilgili bilinmeyenleri anlattı:

 

DOĞUM, AĞRI İLE BİRLİKTE ANILIR

 

9 aylık hamilelik boyunca doğum, hep ağrı ile birlikte anılır.  9 ayın bitmesi ile birlikte ilk kasılmayla panik başlar ve doğum süreci kabusa döner.  Bilinçli zihin, anne adayına “Yapamayacağını ve doğuma dayanamayacağını” söyler. Bu süreçte doğuma dair tüm düşünceler negatife doğru kayar.

 

DOĞUM YAPAN ANNENİN BEDENİ KASILIR

 

Olumsuz düşüncelerin yarattığı stresin artması ile birlikte doğum yapan anne adayının bütün bedeni maksimum seviyede kasılır. Kadının kasılması arttıkça rahim zorlanır ve yorulur. Bu durum ise doğum yapan kadının daha fazla ağrı hmesine yol açar. Doğum esnasında ağrıya sebep olan şey, bebeğin başının kasılan ve daralan doğum kanalını zorlamasıdır.

 

HİPNOZ BEDENİN GEVŞEMESİNİ SAĞLAR

 

Ancak doğumun hipnoz ile gerçekleştirilmesi, bedenin iyice gevşemesini sağlar. Zihin huzura kavuşur, rahatlar ve sonsuz bir dinginliğe girer. Zihin rahatladıkça, bedendeki kaslar gevşer, doğum kanalı açılır ve bebek çok hafif kasılmalarla bile o kadar rahat ilerleme sağlar ki, anne bu süreci çok kolay geçirir.

 

8-10 SEANS HİPNOZ DOĞUM TERAPİSİ YETERLİ

 

Hipnoz yöntemi ile doğum terapisi gebelik sürecinde yapılmaktadır.  Gebeliğin ikinci yarısından itibaren 8 ya da 10 seans yöntemin uygulanabilmesi için yeterli olmaktadır. Bu terapilerde annenin anksiyetesi, korkuları ve zihnindeki doğuma dair oluşan olumsuz otomatik düşünceler üzerine çalışılır. Bu seanslarda anneye doğum kasılmaları ile nasıl baş edeceği,  gevşeme egzersizleri ve nefes eğitimleri verilir.

 

Hipnotik doğumda trans anında ıkınmaya bile gerek kalmadan sadece nefesin sihirli gücü ile açılan kanaldan bebek kayarak gelir. Tüm doğum eylemi süresince gevşek olan bir kanalda doğum çok daha kolay geçer.

 

HİPNOZ GEÇERLİLİĞİ OLAN BİR YÖNTEM MİDİR?

 

Hipnotik tekniklerin analjezi ve anestezi etkisini iyileştirebileceğine, iyileşme-düzelmeyi kolaylaştırdığına, yaşamsal işaretleri sabit kıldığına ve komplikasyonları azalttığına dair kanıtlar vardır. Değerli bir araç olan hipnoz bugün sağlık hizmetlerinde geniş ölçüde kullanılmaktadır.

 

ARTUKLU HABER AJANSI


Anahtar Kelimeler: HİPNOZ İLE AĞRISIZ DOĞUM
26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00