``HER VARİKOSELLİ ERKEK KISIR DEĞİL``

Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sühan Bolay, ?Her varikoselli hasta kısır değildir? diyerek, kısırlığa yol açan varikoselin nedenlerini ve tedavisini açıkladı. Bolay, varikoselinin çocuk sahibi olamamanın başlıca sebepleri arasınd

Sağlık 11.06.2016 11:47:28 0
``HER VARİKOSELLİ  ERKEK KISIR DEĞİL``

Mersin Sistem Cerrahi Tıp Merkezi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sühan Bolay, “Her varikoselli hasta kısır değildir” diyerek, kısırlığa yol açan varikoselin nedenlerini ve tedavisini açıkladı. Bolay, varikoselinin çocuk sahibi olamamanın başlıca sebepleri arasında yer aldığını fakat her varikoselli hastanın kısır olmadığına dikkat çekti.

 Bolay, “Erkek kısırlığının en sık rastlananı varikosel, çocuk sahibi olamamanın başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Varikosel, testislerin (yumurtaların) pis kirli kanını götüren toplardamarların varis şeklinde genişlemesi ve uzamasıdır. Genellikle yüzde 90 oranında sol testiste görülür. Varikosel; sperm üretiminde bozulma, ergenlikte testis gelişiminde gerileme gibi durumlardan sorumlu olabilir, kısırlık ile eş anlamlı değildir. Varikosel olan her erkekte sperm değerleri bozulmaz fakat, hastaların yaklaşık yüzde 70’inde sperm yapımı bozulmuştur. Spermiogramda genellikle sperm sayısında azalma, yapısal bozukluklar ve sperm hareketlerinde azalmalar görülür” diye konuştu.

 Op. Dr. Sühan Bolay, kısırlığa yol açan varikoselin nedenlerini; “Testislerden gelen kirli kanın içerisinde toksik metabolitler yüksek orandadır. Ayrıca testis fonksiyonu için belirli bir ısı gereklidir. Varikoselli hastalarda toplardamarlarda biriken kirli kandan dolayı ısı yükselir, bu da sperm yapımını bozar. Varikosel testislerin küçülmesine yani atrofiye uğramasına sebep olabilir” diye açıkladı.

VARİKOSEL TEŞHİSİ NASIL KOYULUR?

Üroloji Uzmanı Op. Dr. Sühan Bolay, muayenenin elle yapılarak tespit edildiğini belirtirken, yapılan scrotal renkli dopler ultrasonografi ile varikosel teşhisinin konulabileceğini belirtti. Bolay, “Varikosel teşhisi konulan hastaya sperm tahlili yapıldıktan sonra ameliyata karar verilir. Eğer sperm tahlili normal ise ameliyat şart değildir. Fakat sperm tahlili bozulmuşsa ameliyat şarttır” şeklinde konuştu.

VARİKOSEL TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Varikosel tedavisinde cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirten Op. Dr. Sühan Bolay, varikosel tedavisi ile ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Ameliyat mikroskopik olarak yapılır. Operasyon kasıktan uygulanır, yaklaşık 30 dakika sürer. Hasta aynı gün taburcu olabilir. Ameliyattan sonra sperm değerlerinde yüzde 50-60 oranında düzelme beklenir.

Ameliyattan 3 ay sonra sperm üretiminde düzelmeler beklenir. Sperm tahlili ameliyattan 3 ay sonra yapılmalıdır. Varikosele bağlı kısırlığı olan hastalarda, başarılı geçen ameliyata rağmen bile gebelik şansı yüzde 40- 60 oranındadır. Varikosel erkeklerde cinsel performansı etkileyen bir hastalık değildir. Ameliyattan sonrada hastalarda cinsel performansta azalma veya artma beklenmez” dedi.

 
 
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN

24.9° / 14.9°
  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,48% 0,33
  • EURO

    34,67% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2406,59% 1,12
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00