HEKİMLER SAYGI VE GÜVEN, HASTALAR BİLGİLENDİRME İSTİYOR

Türkiye?nin en büyük sağlık platformu Doktorsitesi.com, 445 hekim ve 2.850 kullanıcının katılımıyla Tıp Bayramı kapsamında 29 Şubat - 8 Mart tarihleri arasında site üyeleri içerisinden gerçekleştirdiği online araştırmayla sağlık sektörüne ışık tuttu.

26.03.2016 10:42:18 0
HEKİMLER SAYGI VE GÜVEN, HASTALAR BİLGİLENDİRME İSTİYOR

Türkiye’nin en büyük sağlık platformu Doktorsitesi.com, 445 hekim ve 2.850 kullanıcının katılımıyla Tıp Bayramı kapsamında 29 Şubat - 8 Mart tarihleri arasında site üyeleri içerisinden gerçekleştirdiği online araştırmayla sağlık sektörüne ışık tuttu.

 

Hekim olmayı neden tercih ettiler?

 “Topluma faydalı olmak”, hekimliği tercihte %61 ile en önemli faktör olurken, her 2 hekimden 1’i “iyi bir kariyer /statü sahibi olmak” için bu mesleği seçtiğini belirtiyor. Erkek hekimler, meslek seçiminde kariyer ve geliri daha çok önemsiyor.

Hekimlerde mesleki memnuniyet %65

Hekimlerin  %65’i mesleğinden memnun olduğunu ifade ederken memnuniyet sebeplerinde en çok “manevi tatminin yüksek olması” (%71) ve “saygın bir meslek olması” (%55) geliyor. “Sağlık politikaları” (%75) ve “stres”(%66) ise memnuniyetsizlik sebepleri arasında ilk sıralarda yerini alıyor. Hekimler hastalarından en çok “emeğe saygı duymalarını” (%74) ve “karşılıklı güven” (%73) bekliyor. 

Kadın hastalar, özel hastane ve muayenehaneleri, erkeklere göre daha çok tercih ediyor

En son muayeneye gidilen yer olarak ilk sırada   “devlet hastanesi / sağlık ocağı / aile hekimliği” gelirken ardından sırasıyla “özel hastane” “üniversite hastanesi” ve” özel muayenehane” geliyor. Kadınlar, özel hastane ve muayenehaneleri erkeklere göre daha çok tercih ediyor.

İnternet, kadınların sağlık konusunda en çok başvurduğu bilgi kaynağı

Sağlık konusunda en çok “direkt hastaneye / muayeneye giderek” (%59) ve “internette araştırma yaparak” (%56) bilgi alınıyor. Kadınlar özellikle interneti daha çok tercih ediyor. Her 3 kişiden biri internetteki forumlara, bloglara, soru-cevaplara baktığını ifade ederken %19’luk kesim ise doktorlara internetten soru sormayı tercih ediyor. Katılımcıların %56’sı hastane ve doktor seçiminde internetin etkili veya çok etkili olduğunu belirtiyor

Kadınlar daha çok bilgi, erkekler daha çok ilgi bekliyor

Doktordan beklentilerde %75 ile “tedavimin tam olarak açıklanması” ilk sırada yer alıyor. Kadınlarda tedavi, test sonuçları, rahatsızlığın seyri ve ilaçların kullanımıyla ilgili bilgi beklentisi, erkeklerde ise samimi davranış ve kişisel ilgi beklentisi daha yüksek oranda seyrediyor.

Sağlıklı olmak için ilk şey yenilen / içilenlere dikkat etmek

Her 2 katılımcıdan 1’i genel sağlık durumunu “iyi”, %7’si “mükemmel”, %5’i ise “kötü” buluyor.

“Sağlıklı olmak için yapılan şeyler arasında ilk sırada “yenilen / içilenlere dikkat etmek” (%69) geliyor. “Sağlığını mükemmel veya iyi hissedenlerde “yenilen / içilenlere dikkat etme”, “yürüyüş/spor yapma”, “kişisel bakım / temizlik ” eğilimi daha yüksek oranda seyrediyor.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,60%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04