HEDBİ,TRT KÜRDİ`DE,KAN DAVALARININ ÖNLENEBİLİRLİĞİNİ ANLATTI

OHAK-Der Başkanı M. Burhan Hedbi, TRT Kurdi?de Canan Oğurlu?nun sunduğu ve hafta sonu canlı olarak yayınlanan ?Dawiya Hefteyê? programına katılarak, yaklaşık bir yıldan beridir devam eden Kan davalarını önleme projesiyle ilgili yapılan çalışmaları anlattı

Mardin 26.05.2015 07:00:25 0
HEDBİ,TRT KÜRDİ`DE,KAN DAVALARININ ÖNLENEBİLİRLİĞİNİ ANLATTI

OHAK-Der Başkanı M. Burhan Hedbi, TRT Kurdi’de Canan Oğurlu’nun sunduğu ve hafta sonu canlı olarak yayınlanan “Dawiya Hefteyê” programına katılarak, yaklaşık bir yıldan beridir devam eden Kan davalarını önleme projesiyle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

 

Yaklaşık bir saat süren ve Ankara’daki TRT stüdyolarından canlı olarak yayınlanan programda Yazar Burhan Hedbi, Kan davalarını önlemekle ilgili proje dahilinde Mardin ve ilçelerinde yapılan konferans çalıştay ve röportajlara da yer verildi.

Canan Oğurlu’nun sorularını yanıtlayan Hedbi, Bu iş aslında bir kaç bireyin çabalarıyla bitecek bir iş olmaktan ziyade herkesin bir gayret içerisinde olmasıyla üstesinden gelinebilecek sosyal sorumlulukla üstesinden gelinebilecek bir konu olduğunu kaydetti.

Komşularının tartıştığını duyan herkes kimseden davet beklemeksizin hiç kimseyi bulamıyorsa eşini alıp tartışmanın olduğu yere hemen gitmesi gerektiğini vurgulayan Hedbi, “Kan davalarını klasik ve guncel -modern kan davaları olarak iki ayrılıyor. İkisinin söylem ve retoriğinin de aynı olduğunu fakat maalesef klasik kan davalarını besleyen modern kan davalarının değil de sadece klasik kan davalarının gündemi işgal ediyor. Bir koyun için birbirini öldürenlerin 99 koyun keserek barış yemeği ile barışılıyor. Bu mantıksızlığa bakar mısınız? Bir koyunla gelen ölüm ve onlarca koyunla gelen barış! Bu şeytani egonun neticesi değildir de nedir? Madem bir koyun bu kadar kıymetli, uğrunda birbirinizi öldürüyorsunuz. Peki, barışırken neden onlarca koyunu kendi egonuza kurban ediyorsunuz. Kan davası, günümüz coğrafyasında değişik adlar altında tezahür ettiği gibi bazı bölgelerde de ‘şiddet’ örtüsü altında varlığını sürdürmektedir" diye konuştu.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN


20.9° / 11.3°
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07