HDP MİLLETVEKİLİ SANCAR ,İMZACI AKADEMİSYENLERİ TBMM`YE TAŞIDI

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar akademisyenlerin uğradığı baskılar, aldıkları tehditler ve üniversitelerin özerkliğiyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yanıtlanmak üzere Gensoru önergesi verdi.

26.01.2016 11:21:47 0
HDP MİLLETVEKİLİ SANCAR ,İMZACI AKADEMİSYENLERİ TBMM`YE TAŞIDI

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar akademisyenlerin uğradığı baskılar, aldıkları tehditler ve üniversitelerin özerkliğiyle ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu  tarafından yanıtlanmak üzere Gensoru önergesi verdi.

HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ MİTHAT SANCAR TARAFINDAN TBMM BAŞKANLIĞINA VERİLEN GENSORU ÖNERGESİ ŞÖYLE:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Anayasa'nın 98. ve  İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Mithat Sancar

Mardin Milletvekili

10 Ocak 2016 günü Türkiye'nin ve dünyanın birçok yerinden akademisyenler, hukuki temeli olmayan sokağa çıkma yasaklarıyla meydana gelen hak ihlallerine karşı, tarafları barış masasına çağıran bir bildiri yayınlamışlar, ardından başta Cumhurbaşkanı olmak üzere, çok sayıda kişi ve kurum tarafından hedef gösterilmişler, haklarında soruşturmalar başlatılmış, üniversitelerinde kapılarına çarpı işaretleri konularak tehdit edilmişlerdir. Özellikle üst düzey yönetim kadrolarında bulunan kişilerin kullandığı ifadeler, yerel ve ulusal basında yayınlanan isim listeleri, fotoğraflar ve sarf edilen yanlış ve kışkırtıcı sözler, bu kişilerin can güvenliklerini tehlikeye sokmakta, üniversitelerin özerkliğine, bilim özgürlüğüne, düşünce ve kanaat hürriyetine, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetine darbe vurmaktadır.

Bu itibarla,

  1. Siz de bir bilim insanı olarak, ciddi tehdit altında olan akademisyenlerin can güvenliklerinin tesisi için herhangi bir tedbir almakta mısınız? Cevabınız evetse ne tür tedbirler almaktasınız?
  2. Cumhurbaşkanı'nın akademisyenleri hedef gösteren konuşmalarından sonra YÖK'ün "gereği yapılacaktır" açıklaması ve rektörlerin başlattıkları soruşturmalar, bilim özgürlüğü ve akademik özerkliği ilkeleriyle bağdaşmakta mıdır?
  3. Şiddete herhangi bir çağrı yapmayan, suça teşvik etmeyen, yalnızca devletin hukuk sınırları içinde kalmasını ve barış masasına yeniden oturulmasını talep eden bu metnin "vatan hainliği" olarak sunulması, sizce ifade özgürlüğüyle bağdaşmakta mıdır?
  4. Cumhurbaşkanı'nın, Hükümet yetkililerinin ve diğer üst düzey idarecilerin demeçleriyle harlanan süreçte, üniversite çalışanlarına yönelik saldırıların, bu tür kin ve nefret dolu açıklamalardan beslendiğini düşünüyor musunuz?

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04