HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ SANCAR CEZAEVİNDE İŞKENCE İDDİASINI MECLİS`E TAŞIDI

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanmak üzere Van T Tipi Ceza evinde meydana geldiğini iddia ettiği işkence olaylarına yönelik olarak yetkililer hakkında soruştu

Mardin 14.11.2017 10:54:07 0
HDP MARDİN MİLLETVEKİLİ SANCAR CEZAEVİNDE İŞKENCE İDDİASINI MECLİS`E TAŞIDI

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar  TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi ile Adalet Bakanı  Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanmak üzere Van T Tipi Ceza evinde meydana geldiğini iddia ettiği işkence olaylarına yönelik olarak yetkililer hakkında soruşturma açılıp,açılmadığını sordu.

 

 

HDP Mardin Milletvekili Mithat Sancar tarafından TBMM Başkanlığına verilen yazılı soru önergesi şöyle:

 

 

                                          TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI'NA

 

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Mithat Sancar

                                                                                                                                   Mardin Milletvekili

 

Ağrı Cezaevi'nden 31 Ekim 2017 günü Van T Tipi Cezaevi'ne sevk edilen Hamit Duman, kaba dayağa maruz kaldığını, işkence ve kötü muamele gördüğünü ailesine aktarmıştır. Bunun üzerine 2 Kasım 2017 günü cezaevine giden avukat, cezaevi idaresiyle görüşerek Hamit Duman'ın hastaneye sevkini sağlamıştır. 7 Kasım günü gerçekleştirilen açık görüş ziyaretinde ailesi darp ve yara izlerini görmüşlerdir. Hamit Duman ailesine, bu olayın dışarı yansımaması için tehdit edildiğini aktarmıştır.

 

Bu, Van T Tipi Cezaevi'nin kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilk gündeme gelişi değildir. Daha önce Van F Tipi Cezaevi'nden T Tipi Cezaevi'ne sevk edilen mahpus Ferit Hasçelek ve yine Siirt Cezaevi'nden Van T Tipi Cezaevi'ne sevk edilen 30 civarı mahpusun domuzbağı ile bağlandığı, çırılçıplak soyuldukları, kötü muamelenin belgelenebilmesi için revire gitme talepleri olduğunu ancak bu taleplerin kabul edilmediği iddiaları Özgürlükçü Hukukçular Platformu'nun avukatları tarafından kamuoyuna aktarılmıştı.

 

Bilindiği gibi İstanbul Protokolü uyarınca devletler, işkence ya da kötü muameleye ilişkin şikayet ve raporların derhal ve etkili bir biçimde soruşturulmasını sağlamak, olayın tekrarlanmasını önlemek için gereken tedbirleri almak ve soruşturma sonucunda işkence ve kötü muameleden sorumlu olduğu düşünülen kişilerin yargılanmalarını sağlamakla yükümlüdür. Aynı şekilde işkence gördüğü iddia edilen kişiye, akut etkiler kaybolmadan tıbbi muayene yapılmasını sağlamak da devletin yükümlülüğüdür. Bu muayene sonucunda yapılacak raporlama için sorulması gereken önemli sorular yine protokolde belirlenmiştir.

 

Bu çerçevede,

1.Van T Tipi Cezaevi'ndeki işkence ve kötü muamele iddialarıyla ilgili bugüne kadar kaç cezaevi personeli hakkında idari soruşturma başlatılmıştır?

2.İdari soruşturmalar neticesinde kaç cezaevi personeli hakkında, hangi yaptırımlar uygulanmıştır?

3.Daha önce işkence ve kötü muamele iddiasıyla soruşturma geçiren ancak herhangi bir yaptırımla karşılaşmayan personellerden, daha sonra yine işkence ve kötü muamele iddiasıyla başka bir soruşturmaya konu olanlar var mıdır? Varsa kaç tanedir?

4.Mahpus Hamit Duman'a yönelik işkence iddialarıyla ilgili herhangi bir idari soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu soruşturma kaç personeli kapsamaktadır?

5.Mahpus Hamit Duman'ın İstanbul Protokolü uyarınca muayenesi yapılmış mıdır? Yapılmamışsa neden yapılmamıştır?

6.Muayene yapılmışsa, muayene sonucunda bir rapor tanzim edilmiş midir? Edilmişse rapor, İstanbul Protokolü'nün standartlarını karşılamakta mıdır?''Diye sordu

 

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

 

 

 


25.1° / 14.8°
  • BIST 100

    10319,96%1,59
  • DOLAR

    32,26% 0,32
  • EURO

    35,15% 0,19
  • GRAM ALTIN

    2469,04% 0,06
  • Ç. ALTIN

    3948,78% 0,40