HAYMANA KAPLICALARINI TBMM`YE TAŞIDI

Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent GÖK, Haymana Kaplıcalarının dünyada sayılı kaplıcalar arasında yer alan bir potansiyele sahip olduğunu belirterek Meclis Araştırması açılarak bu potansiyelin insan sağlığına, turizme ve ekonomiye katkıla

26.02.2016 09:32:09 0
HAYMANA KAPLICALARINI TBMM`YE TAŞIDI

 Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent GÖK, Haymana Kaplıcalarının dünyada sayılı kaplıcalar arasında yer alan bir potansiyele sahip olduğunu belirterek Meclis Araştırması açılarak bu potansiyelin insan sağlığına, turizme ve ekonomiye katkılarını arttırmak gerekir dedi.

Levent GÖK'ün Meclis Araştırması önergesi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Haymana Kaplıcaları, sağlık açısından ideal özelliklere sahip olup ulaşım bakımından da Ankaralılar için avantajlı bir bölgededir. Haymana, sağlıkta, turizmde ve ekonomide aha iyi bir yerde olmayı hak etmektedir.

Kaplıcalar, bilindiği gibi mineralize termal suların ve bunlara ait çamurların banyo, içme ve solunum yolu ile kullanılması, ayrıca iklim kürü, fizik tedavi, rehabilitasyon mekanoterapi, beden eğitimi, masaj, psikoterapi, diyet vb. yan tedavilerle birleştirilmesi ile oluşturulan kür uygulamalarının uzman hekim denetiminde yapıldığı tesislerdir.

Yıllar önce Haymana Kaplıcasının olduğu yerde yapılan kazılardan çıkan havuz parçalarının Haymana Dereköy yakınındaki Eti Mabedi olduğu kesinlik kazanan Gavur Kalesi taşlarıyla aynı menşeli olduğu uzmanlarca saptanmıştır. Tarihi Kral Yolu güzergâhında bulunan Haymana Kaplıcalarının geçmişte birçok kavim tarafından kullanıldığı anlaşılmaktadır.

Galatların GALATİA SALUTARİS, YANİ “SICAK SU MEMBASI dedikleri bu bölgede Etiler ve Galatlardan başka Romalıların da bu kaplıcanın gelişmesine katkı koydukları bilinmektedir.

Balneolojik Sınıflandırma  ve Özellikleriyle incelenen Haymana Kaplıca suyunun doğal sıcaklığı 20 derecenin üzerinde (43-44.5 derece) olup toplam mineralizasyonu 1000mg/L’nin altındadır(859 mg/L). Bu özellikleri ile balneolojide “Akrototermal Sular” gurubunda yer almaktadır. Akrototermal suların niteliklerinden biri eser elementleri bünyelerinde bulundurmalarıdır. Haymana Kaplıca suyunda eser elementlerden florür 1,4 mg/L düzeyinde olup bu değeriyle florürlü su niteliği de taşımaktadır. Bu su metasilikat asit düzeyi itibariyle de eşit değere yakındır. Böylece Haymana Kaplıca suyunun balneoterapötik tedavilerde rol oynaması sevindirici bir beklenti olarak ortaya konmuştur.

Haymana Kaplıca suları içme kürlerinde özellikli olarak diş ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olduğu gibi termal ve mekanik etkilerine bağlı olarak banyo kürlerinde de yararlı olacaktır.

Haymana Kaplıca suları bunların yanı sıra, banyo kürleri (balenoterapi) ve su içi egzersiz tedavisi (balneokinesiterapi) şeklinde lökomotor sistem hastalıkları-romatizmal hastalıklar ve cilt hastalıklarında ilaç dışı tedavi anlamında da koruyucu ve tedavi edici ve rehabilitatif amaçlarla kullanılabilme özelliğine sahiptir. Bu durumlarda özellikle, ağrı giderme ve cilt fonksiyonlarını iyileştirmede terapötik etkileri nedeniyle dejeneratif eklem hastalıklarında, inflamatuar romatizmal hastalıklarda, yumuşak doku romatizmalarında, kronik bel ve boyun ağrısında, Psoriasis, akne, egzema gibi cilt hastalıklarında, nörovejetatif distoniler, nevraljiler, inme ve periferik felçler sonrası dönemlerde, metabolizma ve hormonal işlevlerin regülasyonunda, beden zihin fonksiyonlarının desteklenmesinde , fazla kilo ile başa çıkma ve obezite tedavisinde ve Alzheimer, kalp hastalığı ve diyabet gibi hastalıklardan korunmada da çok yararlar sağladığı görüşü bilim adamlarınca da sık sık paylaşılmaktadır.

Nitekim Uluslararası Şifalı Su Kaynakları Araştırma Merkezinin 30 ülkeyi kapsayan araştırmasına göre, nitelik bakımından Haymana Kaplıcası dünyada Fransa’nın Vichy Kaplıcalarından sonra ikinci sırada er almaktadır.

Ancak, Türkiye’nin en çok göç veren ve geri kalan ilçelerinden olan Haymana ilçemiz sahip olduğu bu doğal zenginlikten gereği gibi yararlanamamaktadır.

Haymana Kaplıcalarının ulusal ve uluslararası ölçekte tanıtımının yapılması  ve termal tesislerin teşvik edilmesi gerektiği çok açıktır. Bu konuda yapılacak iyileştirmelerle sadece Haymana ve Haymanalılar için değil, tüm ülkemiz açısından son derece önemli olan Haymana Kaplıcalarının büyük bir özen ve ciddiyetle hak ettiği değere kavuşmasıyla ülke ekonomisine daha fazla katkı sunabilecektir.

Bu bakımdan, Haymana Kaplıcalarının daha çok sayıda insanın sağlık sorunlarının giderilmesinde yardımcı olması ve ekonomik gelişmenin yaygınlaşması için yapılacak araştırmayla belirlenecek çözümlerin saptanması büyük öneme sahiptir.

Bu nedenlerle Anayasanın 98 ve TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederim. 25.02.2016

 
ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

20.2° / 9.7°
  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,03
  • EURO

    34,65% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2406,12% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,00