GÜRSEL TEKİN:``BAKANLAR HEMEN İSTİFA ETMELİ``

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Soruşturmanın daha sağlıklı yürüyebilmesi için bakanların derhal istifa etmeleri gerekiyor” dedi.

Siyaset 17.12.2013 19:28:01 0
GÜRSEL TEKİN:``BAKANLAR HEMEN İSTİFA ETMELİ``

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Soruşturmanın daha sağlıklı yürüyebilmesi için bakanların derhal istifa etmeleri gerekiyor” dedi.

Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu ve Gençlik Kolu Genel Başkanı İnanç Yıldız ile birlikte düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını  yanıtladı;

Gazetecilerin Bugun Sabah 2 ilde Masak Mali Suçları Araştırma Komisyonu tarafından başlatılan ve 3 Bakan`ın Çocuğunun da Gözaltına alındığı Operasyona İlişkin Basın Mesupları atarfından sorulan soruları yanıtladı

Soru- Bugün sabah İstanbul’da başlayan bir operasyon var. 3 bakanın oğlunun gözaltında olduğu, Fatih Belediye Başkanının gözaltında olduğu bilgisi var. Siz bu konularda ne söylersiniz?

Gürsel TEKİN- Aslında çok bilinmeyen bir süreç değildi. Zaman zaman sizlerle de paylaştığımızda hatta 2 yıl önce yolsuzluk haritasını açıkladığımızda bunlar çok somut bildiğimiz şeylerdi.

İki; Sayıştay raporlarını galiba maalesef gazeteci arkadaşlarımız çok inceleyebilmiş değiller. Sayıştay raporlarına da baktığımızda bu yolsuzluk haritasının daha önce bizimde kamuoyuyla paylaştığımız bu yolsuzluk haritasını çok somut bir şekilde görebilirsiniz.

Soruşturma devam ediyor. Ama soruşturma devam ederken kabinenin en önemli bakanlarının halen görevlerinde olması doğrusu hukuken kabul edilecek bir şey değildir. En azından soruşturmanın daha sağlıklı yürüyebilmesi için bakanların derhal istifa etmeleri gerekiyor. Yani bütün demokratik ülkelerdeki yöntem budur. Sizin çocuğunuz gözaltındayken sizin o koltukta oturmanız demokraside kabul edilecek ya da hukuken kabul edilecek bir yöntem değildir. Ve umut ediyorum ki herhalde bugün en azından bu soruşturmaların daha sağlıklı yürüyebilmesi için mevcut bakanların görevlerini bırakmaları gerektiği inancı içerisindeyim.

Soru- Efendim bu operasyonlar içişleri eliyle yapılıyor ama içişleri bakanının bilgisi dahilinde midir? Bu konuda bir gözleminiz var mı?

Gürsel TEKİN- Gördüğüm kadarıyla tabi sosyal medyada, yazılı ve görsel medyada bunları çok takip etmek biraz zorlaştı. Ama sosyal medyayı takip edince onu çok somut bir şekilde görüyoruz. Birçok bakan sabah sosyal medyada bunu fark ettiğini görüyoruz. Sayın bakanın bilgisi var mı, yok mu bilmiyorum ama büyük olasılıkla Sayın Başbakanın bu operasyondan bilgisinin olduğu inancı içerisindeyim.

Soru- Devamı gelir mi sizce?

Gürsel TEKİN- Daha başlamadı.

Aslında Sayın Başbakanın bir cümlesiyle ifade etmek istiyorum. Ankara’nın derin dehlizleri demişti. Değerli arkadaşlar, şu listeye baktığınızda şu liste kabinenin tamamını kapsıyor. Türkiye’de yapılması gereken uzun yıllardır ne yazık ki Türk siyasetinin nereden kirlendiğini, nasıl kirlendiğinin de en önemli fotoğraflarından bir tanesidir. Zaman zaman ufak tefekte olsa gerek sosyal medyada, gerek yazılı basında, internet haberlerinde birçok bakan çocuklarının kavgaları olmasına rağmen bunlarında kamuoyuna yansımadığını görüyoruz. Tabi partiler aynı zamanda şeffaftır. Yani kamuya açık alanlardır. Bütün siyasi partiler en az CHP kadar şeffaf olmalı, perdesiz olmalı, her şey görünebilmeli. Bu görünürlüklerin basına yansımaması da çok dikkat çekicidir. Özellikle iki, üç tane bakanın çocuğunun ihaleler arasındaki kavgaları neden yansımadı inşallah önümüzdeki günlerde bu yolsuzlukların derin dehliz dediğimiz derin dehlizlere kadar iner ve Türk siyaseti bu kirlilikten arınmış olur diye düşünüyorum. Bu bir başlangıçtır ve bu başlangıcın sonunu bekliyoruz. Buna da Cumhuriyet Halk Partisi olarak başta Türkiye’de bu yolsuzlukla mücadele etmiş Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu ve bizler çok ciddide katkı sunarız. Önemli olan gerçekten Türk siyasetinin bu kirlilikten arınması gerekiyor.

Değerli arkadaşlarımız, bakın hepiniz izliyorsunuz. Şuanda Van’da binlerce insan çaresiz. Sokaklara gittiğinizde özellikle metropol kentlerde sokakta yaşayan insanlar, kağıt toplayan çocuklar varken bakan çocuklarının böylesi bir servet içinde olması vicdanen de, dinende kabul edilebilecek bir anlayış değildir. Sayıştay raporlarının dikkatle takip edilmesi gerektiği inancı içerisindeyim. Takip edilmesi gerekiyor.

Soru- Bu büyükşehirler yasası görüşülürken yani yaklaşık 1,5 sene önce siz şöyle bir uyarı yapmıştınız. Yani rant ve yerel yönetim ilişkisini bitirelim. Gelin taşın altına elimizi koyalım. İstanbul’daki adaylığınızda da rant kesimlerinin ve bu çetecilerin değil ve hani halkın adayıyım diye kendi adaylığınızı ilan etmiştiniz. Acaba yapısal bir dönüşüm için, yapısal bir müdahale için operasyonlar gelir geçer. Bugün sırası mıdır? Yani bir yerel yönetim rant ilişkisini kesme anlamında.

Gürsel TEKİN- Değerli arkadaşlar, aslında bu yolsuzlukların ve bu gidişatı görmek için müfettiş, savcı ya da Sayıştay denetçisi olmaya gerek yok. Siyasetçilerin malvarlıklarına baktığınızda özellikle kamu adına görev yapan bakanların, belediye başkanlarının çocuklarının malvarlıklarına baktığınızda bu fotoğrafları çok net bir şekilde görebilirsiniz. Bunun için büyük bir şeye gerek yok.

Ben doğrusu gerçekten de anlam verebilmiş değilim. İki yıl önce TBMM’de rant haritasını açıklarken büyük bir hassasiyet içerisinde çalıştık ve o rant haritasındaki bütün belgeleri, bilgileri Sayın Başbakanın kendisine gönderdim. Yani şöyle bir düşünün herhangi bir gelişmiş ülkede Almanya’da, İngiltere’de, Fransa’da, Belçika’da, Yunanistan’da ana muhalefetin temsilcisi milletvekili, Genel Başkan Yardımcısı böyle bir iddia koyduğunda bu iddiaya cevap verilmiyorsa hepimizin bir düşünmesi gerekiyor. Bizim itirazımız, o günkü itirazımız büyükşehir, bütünşehir hiçbir anlam ifade etmez. Elbette bunlarda tartışılabilir. Ama ortada ranta dayalı bir sistem var. Bu ranta dayalı sistemi ortadan kaldırmadığımız sürece milyonlarca yurttaşımızın barınma sorununu çözmemiz mümkün değil. Halen deprem sorununu çözebilmiş değiliz. Halen kentlerin sorunlarını çözebilmiş değiliz. Niye çözemiyoruz? Çünkü birinci önceliklerimiz kendi çocuklarımız, kendi ailelerimiz olunca elbette yurttaşların sorunları da ötelenmiş oluyor.

Ben sizden rica ediyorum o rant haritasını tekrar bir gözden geçirirseniz ve Sayıştay raporlarını tekrar bir gözden geçirirseniz bütün bu manzaraları görebiliriz. İnşallah bu bir başlangıçtır önümüzdeki süreçte. Dünyada olduğu gibi İtalya’da, Yunanistan’da benzer ülkelerde olduğu gibi bu temizlik hareketinin Türk siyasetine bir nefes kazandıracağı inancı içerisindeyim.

Soru- Henüz gözaltı yok ama Kadıköy belediyesinin de bir arazisiyle ilgili soruşturmanın olduğu bu operasyon kapsamında TOKİ’ye verilen bir arazi. Yani CHP’li bir belediye. Bu noktada bu süreç CHP’ye de yani CHP’lilere de bu tutumunuz ne olur?

Gürsel TEKİN- Bilmiyorum. Bu konuyla ilgili ben ilk kez sizden duyuyorum. Sorun CHP, AKP, MHP, BDP sorunu değil. Sorun bir sistem sorunudur. Yani burada bir olumsuzluk varsa bu olumsuzluk kime kadar gidiyorsa gitsin. Hiç o konuda tereddüdünüz olmasın. Bu konuda efendim burada CHP’lide varmış mı, yokmuş mu algısı içerisinde değiliz. Buna en büyük desteği verecek insanda yolsuzlukla mücadele etmiş ve yolsuzluk kahramanı olan Kemal Kılıçdaroğlu destek verir. Yeter ki, Başbakanın bilgisi dahilinde yürüyen gecikmiş, o gecikmiş olmasına rağmen yürüyen bir operasyonun devamının gelmesini talep ediyoruz. Devamı geldiğinde buna Cumhuriyet Halk Partisi çok ciddi katkı sunacaktır.

Soru- Konuyla pek alakası yok ama Mansur Yavaş konusu var konuşuluyor…

Gürsel TEKİN- Bugün daha önemli bir şey yoktur. Yani Türkiye’nin en temel sorunu bu yolsuzluk sorunu, yoksulluk sorunu, yasaklar sorununun konuşulduğu bir gündemde Sayın Mansur Yavaş’ta yarın, öbür gün, daha sonrada konuşabiliriz.

Sayın Tanrıkulu’na sorunuz varsa ya da Gençlik Kolu Genel Başkanımıza onlarda cevap versin. Ama ben kısaca bir şey daha söylemek istiyorum. Bugün çok talihsiz bir olay yaşandı. Helikopter düştü ve helikopterde şehit olan kardeşlerimize, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Türkiye’nin başı sağolsun.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak yıllardır mücadelesini vermiş olduğumuz özellikle parlamentoda dokunulmazlıkların kaldırılması açısından. Dokunulmazlıkların kaldırılmasını Cumhuriyet Halk Partisinin ısrarla istemesinin temel şeyi işte bu yolsuzlukların ya da kamuda görev yapan bakan, genel müdür düzeyindeki insanların rahatlıkla soruşturulabilmesi, rahatlıkla hesap verebilmesi açısındandı. Bu büyük bir engeldi. Ama görüyorum ki bu engellerde aşılıyor. Buna da çok sevinçliyiz, mutluyuz. Şu tablo aslında iktidarın çöküş tablosudur. Tekrarlamak istiyorum. Bu soruşturmanın daha sağlıklı yürüyebilmesi için bakanların derhal istifa etmesi gerekiyor.

Ufak bir eleştiri olacak ama değerli arkadaşlar, en meşru hakkımız olan özellikle İzmir’deki operasyon bütün gazetelerin, televizyonların gün boyu, hatta bir hafta boyu meselesi oldu. Bundan da hiç rahatsız değiliz. Son derece olması gereken bir şeydi. Ama televizyonlarımız verirken bazı bakanlar. Ne demek bu? Çok somut bakanların isimleri, çocukların isimleri varken bunların en azından İzmir’deki hassasiyet kadar kamuoyuna ilan edilmemesi büyük bir eksiklik olarak görüyorum. Bunu da bir dipnot, bir eleştiri olarak kabul edin. Gerçi sosyal medya bunların hepsinin önüne geçti.

Birebir paylaşmış olduğumuz fotoğraflar vardı. Birebir paylaşmış olduğumuz konuşmalar vardı. Bakan çocuklarına bakın demiştik. Demek ki iktidar yetkilisi olmayınca demenin bir anlamı yok yani.”DEDİ.

 

artuklu haber ajansı-ankara

 
 

25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00