GEBELİKTE İÇİLEN SİGARA ÇOK TEHLİKELİ

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Öznur Karaer Bozkurt, gebelik döneminde içilen sigaranın çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, ?Gebelik döneminde içilen sigara, çocuklarda hastalıkların ortaya çıkması, gelişim

Sağlık 31.05.2016 09:55:57 0
GEBELİKTE İÇİLEN SİGARA ÇOK TEHLİKELİ

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Öznur Karaer Bozkurt, gebelik döneminde içilen sigaranın çok daha tehlikeli olduğuna dikkat çekerek, “Gebelik döneminde içilen sigara, çocuklarda hastalıkların ortaya çıkması, gelişim bozuklukları, damarsal problemlerin ortaya çıkması, düşüklerin olması gibi sorunlara yol açabilir” uyarısı yaptı.

Mersin Özel Doğuş Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Öznur Karaer Bozkurt, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nde sigaranın zararları, gebelikte içilen sigaranın yarattığı risk faktörleri hakkında bilgi verdi. Sigaranın pek çok hastalığa neden olduğuna işaret eden Op. Dr. Bozkurt, özellikle gebelik döneminde içilen sigaranın çok daha tehlikeli olduğunu söyledi. Gebelikte kullanılan sigaranın hem anne adayları, hem de fetüs için çok zararlı olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Bozkurt, çocuklarda hastalıkların ortaya çıkması, gelişim bozuklukları, damarsal problemlerin ortaya çıkması, düşüklerin olması gibi sorunlara yol açabileceği bilgisini paylaştı.

ANİ BEBEK ÖLÜMÜ DAHA SIK GÖRÜLÜR

Sigara içen annelerin bebeklerinin akciğerinin daha az geliştiğini dile getiren Op. Dr. Bozkurt, doğumdan sonra da pek çok hastalığa davetiye çıkaracağını kaydederek, şu bilgileri verdi:

“Gebelikte içilen sigara, bebeğin su kesesinin erken açılmasına, bebeğin eşi plasentanın yanlış yerde yerleşmesine, erken ayrılmasına, dış gebeliğe, gebelikte hipertansiyon sorununa, kanama gibi farklı sorunların yaşanmasına neden olabilir. Hamilelik süresinde sigara içen anne adayları bebeklerinin düşük doğum ağırlığıyla doğmasına neden olabilirler. Bu bebeklerde beşik ölümü, ani bebek ölümü daha sık görülür.”

SİGARA KISIRLIK NEDENİ OLABİLİR

Sigarada bulunan zararlı maddelerin anne ve baba adaylarının doğurganlıkları üzerine de etki ettiğini ifade eden Op. Dr. Bozkurt, çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarının sigara kullanmaması gerektiğini belirterek, “Sigara, hormonları etkileyerek, doğurganlığı azaltmaktadır. Erkeklerde sperm sayısını, spermlerin hareket etme yeteneğini ve hızını azaltmakta, şeklini değiştirmektedir. Kan damarlarını etkilediği ve kanlanmayı azalttığı için erkeklerde ereksiyon problemlerine neden olmaktadır” dedi.

Op. Dr. Bozkurt, anne olmayı planlayan kadınlara sigarayı gebelikten önce bırakmaları önerisinde bulundu.

Sigarada bulunan kimyasal maddelerin anne sütü ile bebeğe geçtiğini hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Öznur Karaer Bozkurt, emzirme döneminde de sigara içilmemesi gerektiği uyarısı yaptı.

 
Dr. Ö Karaer Bozkurt.jpg görüntüleniyorARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN
 

24.5° / 13.9°
  • BIST 100

    10164,79%0,06
  • DOLAR

    32,21% 0,17
  • EURO

    35,10% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2471,40% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3965,39% 0,79