GAZİANTEP`TE ANKETLERDEN CAHİT BİNGÖL ÇIKTI

CHP Genel Merkezi'nin Dİ-EN Anket Araştırma Şirketi'ne yaptırdığı Gaziantep Yerel Seçim Araştırması sonuçları bir hayli dikkat çekici. Halka aday adayı olarak ilk resmi CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Burhan Cahit Bingöl, Eski CHP Mill

Siyaset 13.12.2013 19:02:08 0
GAZİANTEP`TE ANKETLERDEN  CAHİT BİNGÖL ÇIKTI

2014 Yerel Seçimleri yaklaşırken Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) aday belirleme çalışmaları hala sürüyor. AK Parti hemen hemen tüm adaylarını açıklarken CHP’de ise kritik seçim öncesi aday belirsizliği üzerine ister istemez gözler aday adaylarına çevrildi.. CHP Genel Merkezi’nin Dİ-EN Anket Araştırma Şirketi’ne yaptırdığı Gaziantep Yerel Seçim Araştırması sonuçları bir hayli dikkat çekici. Halka aday adayı olarak ilk resmi CHP Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Burhan Cahit Bingöl, Eski CHP Milletvekili Akif Ekici ve Eski CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan sorulurken hatırı sayılır bir çoğunluğun Burhan Cahit Bingöl’ün ismi üzerinde durduğu göze çarpıyor.

 

AK Parti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin’i Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak göstermesinin ardından gözler AK Parti’nin  Gaziantep’teki en büyük rakibi olan CHP’ye çevrildi. CHP henüz belediye başkan adaylarını açıklamazken bu konuda titizlikle hazırlıklarını sürdürüyor. Bu kapsamda CHP Genel Merkezi Türkiye genelinde birçok anket çalışması yürütüyor. Bu anket çalışmalarından birisi de Gaziantep’te gerçekleştirildi ve sonuçları bir hayli dikkat çekici. İlk resmi aday adayı olarak başvuruda bulunan İş Adamı Burhan Cahit Bingöl isminin yanı sıra resmi olarak aday adayı olmamalarına rağmen Eski CHP Milletvekili Akif Ekici ve Eski CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan isimleri vatandaşa sorulurdu. Anket sonuçlarına bakıldığı zaman aylar öncesinde adeta aday gibi yoğun bir tempo ve azimle çalışan Bingöl’ün bu isimler arasından büyük bir farkla öne çıktığı gözleniyor. Bu isimler arasında tek resmi aday adayı olan Bingöl’ün yüksek ihtimalle anket sonuçları göz önüne alınarak aday gösterileceği konuşuluyor. B.Cahit Bingöl halk tarafından yüzde 86,4 oranında biliniyor, CHP’nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak yüzde 52,1 oranında talep görüyor ve CHP’nin Cahit Bingöl’le seçime girmesi durumunda mevcut tabloya göre oy oranı yüzde 40 bandında göründüğü dikkat çekiyor.

 

AK PARTİLİ BİNGÖL’E YAKIN

 

Yüz yüze görüşme yöntemi uygulanan anket Gaziantep merkez ilçeleri Şahinbey, Şehitkamil ile diğer Nizip, İslahiye, Araban, Oğuzeli ilçeleri ve 20 köyde 2 bin 762 kişi ile gerçekleştirildi. Anketlerde AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin’in karşısına CHP’den rakip olarak CHP Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adaylığını resmen açıklayan Burhan Cahit Bingöl, Celal Doğan ve Akif Ekici ismi sorulmasının yanı sıra anketin şaşırtıcı sonuçlarından birisi birçok vatandaşların AK Partili olmalarına rağmen CHP’den Burhan Cahit Bingöl’ün aday gösterilmesi halinde CHP’ye oy verebileceklerini kaydetmesi oldu. Her biri profesyonel anketörlerden oluşan araştırma ekibinin yaptığı çalışmaların sonuçları uzmanlar tarafından şu şekilde yorumlandı. Anketlerde siyasi görüşlere sahip olan seçmenlere belediye seçimlerini hangi partinin kazanacağına dair kanaatlerini tespit etmeye dönük sorulan sorulara seçmenlerin yüzde 34,5’i AK Parti derken  yüzde 21,7’si CHP yüzde 4,3’ü ise MHP cevabını verdi. BDP yüzde  5,9,BBP yüzde 1,2, Saadet Partisi yüzde 2,5 oranında fikir belirttiler. Oylar dağıtıldığında mevcut tabloya göre AK Parti yüzde 44,1  oranıyla birinci sırada çıkarken hemen arkasında yer alan CHP’nin oranı yüzde 32,4 olarak dikkat çekiyor. Bu da seçmen algısına göre seçimin iki parti arasında geçeceğini işaret ediyor. Gaziantep’te seçimi zorlayacak üçüncü bir parti görünmezken yerel ittifaklarla diğer iki parti olan MHP ve BDP’ nin seçimin kazanılmasında “kilit rol” oynayabileceğinin altı çiziliyor.

 HALK CHP’NİN ADAYINI BEKLİYOR

Vatandaşlara yöneltilen ‘Önümüzdeki yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?’ sorusu karşısında şu sonuç ortaya çıktı. AK Parti yüzde 31,2, CHP yüzde 19,9 3, MHP yüzde 3,8, BDP yüzde 4,5, BBP yüzde 1,1, Saadet Partisi yüzde 1,4, Adaylara bağlı yüzde 20,1. Oy oranlarına bakıldığında oyların dağıtılmış hali ile AK Parti 42,6 ile yine birinci parti konumunu sürdürüyor. İkinci sırada CHP’nin oyu yüzde 28,3 olarak görünürken üçüncü MHP 10,2, BDP yüzde 9,7 ile dördüncü sırada yer alıyor. Burada ilginç olan ise seçim iki parti arasında geçecek görünmesine ve AK Parti’nin Fatma Şahin’le seçime girmesi kesinleşmesine rağmen seçmenlerin önemli bir kesiminin hala kararsız olması veya adaylara bağlı demesi. Böylece buradan çıkan sonuç ile seçmenlerin AK Parti adayını yeterince benimsemedikleri ve CHP’nin adayını bekledikleri CHP’nin adayının kesinleşmesi durumunda Gaziantep’te mevcut seçim oranlarının büyük ölçüde değişeceği iddia ediliyor. Anket sonuçlarına dayanılarak Ak Parti’nin önceki seçimlere göre oylarında yüzde 10 düşüş olacağı tahmin edilirken seçimin kaderini MHP’li ve BDP’li seçmenlerin hangi partiyi (özellikle Büyükşehir belediye seçimlerinde) kendilerine yakın bulup oy verecekleri belirleyeceği ve bu yüzden bu seçimde özellikle CHP için yerel ittifakların hayati önem taşıyacağı öne sürülüyor.

EN ÇOK BURHAN CAHİT BİNGÖL BİLİNİYOR

Yine anket kapsamında halka yöneltilen sorulardan biri halk için adayın mı yoksa partinin mi önemli olduğu yönündeydi. Bu soruya halkın verdiği cevap ise yüzde 43,1 parti önemli yüzde 54,3 aday önemli şeklinde oldu. Bir diğer dikkat çeken soru ise halka CHP adayı olarak sunulan seçenekler oldu. Bu seçenekler aylar öncesinden Büyükşehir Belediye Başkan Aday Adayı Burhan Cahit Bingöl, Eski CHP Milletvekili Akif Ekici ve Eski CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Celal Doğan oldu. CHP’nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için  adaylığını koyanlardan hangilerini duydunuz? Sorusuna birden çok aday işaretlenirken Celal Doğan yüzde 65,2, B.Cahit Bingöl yüzde 86,4, Akif Ekici ise 12,6 oranında bilindiği dikkat çekiyor. CHP’nin Gaziantep Büyükşehir belediye Başkanlığı için aday adayı olanlardan en çok Cahit Bingöl’ün ismi bilinirken seçmenlerin tamamına yakını Cahit Bingöl’ün adaylığından haberdar olduklarını belirtildi. Eski başkanlardan Celal Doğan aslında İstanbul için aday adaylığını açıklamasına rağmen Gaziantep seçmenlerinin yüzde 65.2’ne göre tekrar Gaziantep’te aday olacağı algısının bulunması ise gözden kaçmıyor. Seçmenlerin yüzde 15,7’si CHP’nin hiçbir aday adayından haberdar olmadıklarını belirtmişler.

VATANDAŞIN CHP ADAYI BELLİ

Gaziantep seçmeni anket sonuçlarına göre net olarak bu seçimlere “değişiklik” yapılarak “yeni bir yüzle” girme eğilimini ifade ederken seçmenlere göre CHP Gaziantep’te seçimi ancak Cahit Bingöl’ün adaylığı olursa kazanma şansına sahip olabileceği belirtiliyor. CHP’nin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı kim olmalıdır sorusu karşısında yüzde 52,1 oranında Burhan Cahit Bingöl ismi rağbet görüyor. Celal Doğan  yüzde 20,4, Akif Ekici yüzde 4,6 oranında talep görüyor. Cahit Bingöl bu anlamda en önemli “alternatif” olarak ortaya çıkarken Celal Doğan sevilmesine rağmen artık aday olarak görülmek istenmediği iddia ediliyor. Vatandaşın bir diğer üzerinde durduğu soru ise ‘Sizce CHP Gaziantep’te Büyükşehir Belediye Başkanlığına kimi aday gösterirse seçimi kazanabilir?’ Bu soruya verilen cevapta yine aynı Burhan Cahit Bingöl. Bingöl 62,7 oranında bir oyla seçimin kuvvetli adayı olacağı söylenirken Celal Doğan yüzde 17,3, Akif Ekici yüzde 2,5 oranla geçer not alamadığı gözleniyor.

‘CAHİT BİNGÖL KAZANIR, CELAL DOĞAN VE AKİF EKİCİ SEÇİMİ KAYBEDER’ 

Celal Doğan’ın CHP’nin adayı olması durumunda kendisine kesinlikle oy vereceklerini söyleyenlerin oranı yüzde 18,2 oy veririm diyenler ise yüzde 8,3 civarında. Yani Celal Doğan ile CHP yüzde 26 bandında görünmektedir. Bu da seçimin “kaybedileceği” anlamına geliyor.  Anket sonuçlarına bakıldığında kararsız kesimler dağıtıldığında bile CHP Gaziantep’te tekrar Celal Doğan’la seçime girerse seçimi tekrar kaybedeceği sonucu çıkıyor. Seçmenlerin yüzde 43’üne yakını Celal Doğan’a “kesinlikle” oy vermeyeceklerini belirtmişler. CHP seçime Cahit Bingöl ile girerse “kazanabilir.”Seçmenlerin yüzde 28,1’i “kesinlikle” oy vereceklerini yüzde 11,4’ü ise “oy vereceklerini” belirtirken CHP’nin Cahit Bingöl’le seçime girmesi durumunda mevcut tabloya göre oy oranı yüzde 40 bandında görünmektedir. Akif Ekici ismi ise yüzde 57’lik kesim tarafından kesinlikle oy verilmeyecek isim olarak göze çarpıyor.

BİNGÖL FATMA ŞAHİN’İ ZORLAR

Ankete katılanlara önümüzdeki yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için partilerin adayları aşağıdaki gibi olursa oylarını kime vermeyi düşündükleri sorusu karşısında ise oyların dağıtılmış durumu ile CHP’nin adayı Celal Doğan olursa AK Parti Fatma Şahin yüzde 45,6 CHP   Celal Doğan yüzde 29,9  MHP yüzde 10,5, BDP yüzde 7,6. AK Parti  Fatma Şahin’le diğer oyların dağıtılmış hali ile yüzde 45,6 oy alarak seçimi ezici bir farkla kazanacak gözükmektedir. Tabii ki CHP’li rakibi eğer Celal Doğan olursa. CHP’li Celal Doğan’ın oyu yüzde 29,9 olarak görünmektedir. Bu sonuçlar ile CHP Celal Doğan’la seçime girerse mevcut oylarını alıp ikinci sıradaki yerini koruyup seçimi tekrar “kaybedecektir.” şeklinde yorumlanıyor. Burhan Cahit Bingöl’ün Fatma Şahin karşısında rakip olması durumunda ise bu sonuç çıkıyor; CHP AK Parti’den Fatma Şahin’in karşısına eğer Cahit Bingöl’ü çıkartırsa oy oranını önemli ölçüde arttıracağı gibi, AK Parti’nin oylarını da azaltacak. Fatma Şahin’li AK Parti yüzde 27,5, CHP’li Cahit Bingöl ise yüzde 22,3 bandında görünmektedir. Kararsızların oy oranı yüzde 21,3, fikirlerini beyan etmeyenlerin oy oranı ise yüzde 10,7 civarındadır. Seçimi bu iki kesimin tercihleri belirleyecektir. Dolayısı ile “iş” seçim kampanyalarına ve adayların “enerjilerine” kalacaktır. CHP seçime Akif Ekici ile girerse seçimi büyük bir farkla kaybedecektir. Şahin’in oy oranı yüzde 50,8 CHP’li Akif Ekici’nin oy oranı ise yüzde 24,6’dır.

KIYASIYA MÜCADELE YAŞANIR

AK Parti’nin adayı kesinleştiği için bu araştırmada asıl önem taşıyan konu CHP’nin adayının kim olacağı ve adayların oy oranlarının tespit edilmesiydi. Görünen o ki eğer CHP Fatma Şahin’in karşısına Cahit Bingöl’ü aday olarak çıkartırsa Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı “kıyasıya bir mücadeleye” sahne olacaktır. AK Partili Fatma Şahin’in oy oranı yüzde 42,3, CHP’li Cahit Bingöl’ün oy oranı ise yüzde 36,2 olarak gözükmektedir. AK Parti hala birinci sıradaki konumunu sürdürürken Cahit Bingöl’lü CHP artık seçim “kazanma” eşiğine geldiği dikkatlerden kaçmıyor. Aradaki puan farkı epey azalarak yüzde civarına düşmektedir

 

 ARTUKLU HABER AJANSI-GAZİANTEP

HABER-ABDULLAH ORTAÇ


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10623,91%2,95
  • DOLAR

    32,24% -0,09
  • EURO

    35,03% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2489,37% 0,95
  • Ç. ALTIN

    3984,51% 0,90