?Etkin idare için, güçlü bir yürütme?

AK Parti?den Ankara 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Prof Dr. Hasan Ayrancı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Siyaset 14.03.2015 23:18:53 0
?Etkin idare için, güçlü bir yürütme?

AK Parti’den Ankara 1. Bölge Milletvekili Aday Adayı olan Prof Dr. Hasan Ayrancı çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve çeşitli kamu kuruluşlarında danışmanlık, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurullarında üyelik ve başkanlık yapan Ayrancı, AK Parti teşkilatları ve sivil toplum kuruluşlarına yaptığı ziyaretlerle çalışmalarını yoğun bir şekilde yürütüyor.

Hasan Ayrancı, yaptığı bir ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye'nin şu anda en büyük ihtiyacının sivil bir anayasa yapmak ve Türkiye'ye özgü başkanlık sistemine geçmek olduğunu vurguladı. 1982 Anayasası'nın 27 kez değiştirilmesine rağmen artık Türkiye'ye dar geldiğini ifade eden Ayrancı, "Biz hukukçular her zaman şunu söyleriz: Anayasayı ilk defa yazan el nasıl yazmış? Anayasanın çatısını nasıl çatmış? 12 Eylül darbe yönetimi, halkı dikkate almadan, başından, birinci maddesinden 175. maddesine kadar anayasa binasını vesayetçi bir zihniyetle kurmuş. Siz camı değiştiriyorsunuz, balkonu değiştiriyorsunuz, kapıyı değiştiriyorsunuz. Asma kat koyuyorsunuz ama hala binanın kitle ve gabarisi aynı. O ruhunu taşıyor ve her yerde de etkisini hissettiriyor. Tabii toptan değiştirilmediği için de, esaslı, dünyanın ihtiyaçlarına, bugünün siyasetine, toplumun ve bireyin ihtiyaçlarına cevap veremiyor. Bu nedenle mutlaka değiştirilmesi ve baştan sona yeniden tanzim edilmesi, yeniden yazılması lazım." dedi.

Hasan Ayrancı, dünyada ABD, Fransa gibi gelişmiş ülkelerde başkanlık ve yarı-başkanlık sistemlerinin uygulandığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti: "Biz AK Parti olarak bu defa diyoruz ki, her zamankinden farklı olarak, illa bir sistemi alıp birebir taklit etmeyelim. Bunun yerine, doğrudan doğruya, bizim insanımıza uygun, ihtiyaçlarına, isteklerine, ekonomik yapısına, sosyolojik ve psikolojik yapısına uygun, demokratik ve çoğulcu bir devlet düzeni kuralım istiyoruz. Kendi siyasi yaklaşımımızı, kendi devlet anlayışımızı, kendi özgürlükler anlayışımızı yansıtacak bir anayasayı, tarihimizde ilk defa sivil bir anayasayı yazalım."

Türkiye'nin çok partili demokratik tarihi boyunca, zayıf iktidarlar ve koalisyonlar döneminde ekonomik krizlerin yaşandığını, özgürlük alanlarının daraldığını ifade eden Hasan Ayrancı, buna karşılık ülkenin rahmetli Menderes döneminde, sonra rahmetli Özal döneminde, şimdi ise Recep Tayyip Erdoğan'ın güçlü liderliği zamanında adeta bir başkanlık sistemi gibi yönetilmesi sonucunda büyük atılımlar kaydettiğini söyledi. Ayrancı, "Bu fiili durumun hukukileşmesi gerektiği kanaatindeyim. Etkin idare için, güçlü bir yürütme için ve halk iradesinin tamamıyla yönetime yansıması için, Türkiye'ye özgü bir başkanlık sistemi gereklidir. Gerek yeni anayasanın hazırlanması gerekse yasama, yürütme ve yargı erkleri arasında güçler ayrılığını krizlere yol açmayacak şekilde dengeleyen bir başkanlık sisteminin anayasada tanımlanması için, akademisyen ve hukukçu kimliğimle katkı sunmaya hazırım." dedi

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78