ESKİ AK PARTİLİ BAL`DAN ERDOĞAN`A SERT ELEŞTİRİ

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, Soma`da yaşanan maden faciasında verilen kaybın anormal olduğunu belirterek, "Kimse yaşananları 1800`lerle karşılaştırıp `doğaldır` demesin" dedi.

Siyaset 16.05.2014 10:42:14 0
ESKİ AK PARTİLİ BAL`DAN ERDOĞAN`A SERT ELEŞTİRİ

Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, Soma`da yaşanan maden faciasında verilen kaybın anormal olduğunu belirterek, "Kimse yaşananları 1800`lerle karşılaştırıp `doğaldır` demesin" dedi. 

Bal, Meclis`te düzenlediği basın toplantısında Soma`daki facianın sorgulanması gerektiğini, bunu yapmamanın ahlaki, yönetsel ve bilimsel zafiyet yaratacağını belirterek, yaşananlardan ders çıkarılmasını istedi. 

Siyasette muhalefet, eleştiri ve tavsiye olabileceğine işaret eden Bal, "Ama hiçbir görüş, kesim ve siyasi parti, böyle bir olayı fırsat bilerek iktidara veya birilerine karşı araç olarak kullanmayacaktır, kullanmamalıdır. Fakat diğer taraftan da kazaların neden ve niçin olduğu, ölü sayısının yüksekliği sorgulanmalı. İşin doğasında kaza olması vardır ama işin doğasında ihmal de tedbirsizlik de günün teknolojisini kullanmamak, rant ve kar için canları tehlikeye atmak da vardır" diye konuştu. 

Türkiye`de 100 milyon ton üretimde 100, Çin`de ise 40 kişinin yaşamını yitirdiğini ifade eden Bal, "Bizde Avrupa`dakinden 30 katı, Çin`in 2,5 katı ölüm gerçekleşiyorsa burada sorun var demektir. `İşin doğasında bu var, kader` diye meseleyi geçiştiremeyiz. Senin tedbirsizlik, yanlış yapman da kaderdir. Gayriahlaki saldırılarda bulunmayacağız ama felaket dönemleri, oturup `nerede yanlış yaptık?` diye bizi uyaran önemli gelişmelerdir" görüşünü kaydetti. 

Soma`daki maden ocağında kullanılan teknolojinin çok eski olduğunu savunan Bal, her şeyin "ucuz kömür ve kar" olmadığını, meseleye kömür odaklı değil, insan odaklı bakılması gereğini vurguladı. 

Bal, "Başbakan`dan Vali`ye kadar yetkililerin konuyla ilgili çeşitli açıklamalar yaptığına" işaret ederek, "1990- 2000`lerde İngiltere, Fransa, Almanya gibi teknolojiyi iyi kullanan ülkelerde bu kadar büyük felaket olmuş mu? 2014`ü; 2013, 200, en fazla 1990 ve 1985 ile karşılaştırırım. Daha öncesine gitmek doğal değildir. 1870`lerin İngilteresi günümüzle asla karşılaştırılamaz. Bu insanların aklıyla alay etmektir. Batı, Sanayi devriminden ders almıştır. Bugünleri dizayn etmiştir. Kötü örnek, örnek olmaz. Bu kazalar normal değil. Sistemi iyi kurduğunuzda kazalarda birkaç ölüm olabilir ama böyle milli felaket olmaz. Kaza normaldir, bu kadar büyük kayıp vermek anormaldir. Bu iş doğal değil, anormaldir. 21. yüzyılda kayıp vermek anormaldir. Kimse 1800`lerle karşılaştırıp doğaldır demesin" diye konuştu. 

Soma`da dün bir Başbakan danışmanının vatandaşa tekme atmasının yaşanan milli felaket karşısında "milli ayıp" olduğunu ifade eden Bal, millete ve acılı insanlara karşı ayıp ve saygısızlık yapıldığını söyledi. 


ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


18.6° / 8.1°
  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,15
  • EURO

    34,94% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2323,95% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00