ESKİ MARDİN BELEDİYE BAŞKANI AYANOĞLU ``18.ULUSAL TURİZM KONGRESİ``Nİ DEĞERLENDİRDİ

Eski Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu 18-22 Ekim 2017 Tarihinde Mardin`de düzenlen 18. Ulusal Turizm Kongresi ile çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

Turizm 16.11.2017 09:31:33 0
ESKİ MARDİN BELEDİYE BAŞKANI AYANOĞLU ``18.ULUSAL TURİZM KONGRESİ``Nİ DEĞERLENDİRDİ

Eski Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu 18-22 Ekim 2017 Tarihinde Mardin'de düzenlen 18. Ulusal Turizm Kongresi ile  çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

 

Türkiye’nin çeşitli kentlerinde yapılan ve turizm alanında ülkenin en büyük ulusal organizasyonu olarak kabul edilen Ulusal Turizm Kongresi 18’incisi Mardin’de gerçekleştirildi. Bir otelde gerçekleştirilen kongreye Mardin Valisi  ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman, Artuklu Üniversitesi Rektörü Ahmet Ağırakçe, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ve kurum amirleri  Turizm bileşenleri katıldığı kongre başladığı gibi sessiz sona ermişti.

 

Kamuoyu oluşturma ve Mardin'in tanıtımına katkı sağlaması bakımından büyük umutlar bağlanan 18.Ulusal Turizm Kongresi çok ta başarılı organize edilmediği yönünde ağır eleştirilere maruz kaldı.

 

Eski Mardin Belediye Başkanı Mehmet Beşir Ayanoğlu'da bu eleştirileri yöneltenlerden biri oldu.Eski Başkan Ayanoğlu 18.Ulusal Turizm Kongresine dair değerlendirmede bulundu.

 

Mehmet Beşir Ayaoğlu'nun 18.Turizm Kongresine dair değerlendirmesi şöyle;

 

18-22 Ekim 2017 Tarihinde Mardin'de Düzenlenen UTK (Ulusal Turizm Kongresi) Üzerine Bir Kaç Not. 
-Kongrede Mardin UNESCO serüveni üzerinde detaylı sunum ve tebliğin olmaması bir eksikliktir. UNESCO serüvenimizin geldiği aşama ve bu zamandan sonra yapılması gerekenlerin değerleneceği bir tebliğin olması gerekirdi. 
-Mardin'de çekilen dizilerin, Mardin Sosyolojisine uygun olmasını gerektiğine ilişkin net ve açık vurgu olması gerekirdi. Bir tebliğ ile bunun atlanılmayacak kadar önemli bir konu olduğunu vurgulamak gerekir. 


-Kongre, akademik sunum ve tebliğlerle boğulmuş. Biraz daha pratiğe yönelik sunumlar olmalıydı. Bu kapsamda 2009/2014 SİT Alanı sağlıklaştırmaları ve burada yapılan alt ve üst yapı çalışmaların ele alınması gerekirdi. Bu çalışmalar ile şehrin nereden, nereye geldiği ile ilgili süreçte saptamalar yapılabilir ve bu süreçten sonra geleceğe yönelik perspektifte ortaya konulabilirdi. Bunun olmaması eksiklik.


-Şehirde "yaşayan hafızalar, vatandaşlar, eski valiler, eski belediye yöneticileri, başkanları" kendi dönemleri ile ilgili bu kapsamdaki çalışmalarının sunumu sağlanmalıydı. Pratiğe yönelik iyi bir fikir sunacağı açıktır. Bunun yapılmaması eksikliktir. 


-Mardin Şehrimizin "Kent Konseyi" geleneğinde, 10 yıldır yapılan fikir teatilerinin örnekleri ile ilgili bir sunum yapılabilseydi bu kongreye daha çok heyecan katacağını da ifade etmek isterim. Eski Belediye Başkanımız Aydın Saraçoğlu beyin çalışmaları ve yaşadığı serüvenin bu kongrede ele alınması elzemdi. 

 

-Gelecekte Mardin MARKA ŞEHİR olacaksa, bunun MARKA DEĞERİ ve LOGOSUNUN ne olacağı bu kongrede tartışılmalıydı. Buna ilişkin fikir ip uçları ortaya konulmalıydı.


-SOSYAL MEDYADA, Mardin'i daha etkin, çekici ve diri kılmak/tanıtmak için takip edilmesi gereken yöntemler, usullerin ne olduğuna dair fikirlerin ortaya konulması gerekirdi. Buna ilişkin neler yapabiliriz sorusuna bu kongrede cevap bula bilmeliydik.


-Mardin'de yaşayan bizler, vatandaşlar olarak; sürdürülebilir turizm potansiyeline daha aktif nasıl dahil olabilir ve katılabilirdik? Şehrimizin dünya kültür şehri olduğuna ilişkin olgunun bütün dünyaya anlatılması/tanıtılması için daha neler yapabilirdik? buna ilişkin pratikleri bu kongrede ortaya koyabilmeliydik.


-Şehir ile ilgili bu aşamadan sonra perspektifimiz/görüşümüz ne olmalı sorusuna pratik cevaplarla bunu kamuoyuna anlatabilmeliydik. 


-Kongre'de Mardin Bulguru ile ilgili tebliğ var iken, Mardin Mutfağı ve Yemekleri ile ilgili daha kapsayıcı, tanıtıcı, aktarıcı, tarihi arka planını ortaya koyan, anlatan tebliğin ve pratiğinin olmamasını eksiklik olarak buluyorum. 
-Bu kongrede Dünya ve Türkiye Turizminde "MARDİN İMAJI NE OLMALI" sorusuna cevap verebilmeliydik. 
Bodrum- eğlence, Paris-Eyfel Kulesi, İtalya-Tarihi Mekanlar, Gaziantep-Mutfak-tarih, İstanbul-Kültür-İnanç imajına sahip iken MARDİN'İN İMAJI NE OLMALIYDI SORUSUNA CEVAP VEREBİLMELİYDİK. 


-Siyasi polemik, çekişme ve didişmelere Mardin'i kurban etmemeliyiz. Hepimiz Mardinliyiz ve bu kimliği taşımaktan dolayı övünç duyuyoruz. Bunun net ve açık bir şekilde ortaya koyabilmeliydik. 


Eski bir belediye başkanı olarak bütün bu organizasyonlardan ve hazırlıklardan daha sonra haberim olabildi ve yayınlanan bildirilere ilişkin kitabı da İnternet'e inceleyebilme imkanım oldu.Bunun hazırlıkları ile ilgili bilgilendirme olsaydı buna ilişkin yaşanmış pratik örneklere ilişkin tavsiyelerimizin olacağını ifade etmek isterim. 
 

 

Av. Mehmet Beşir Ayanoğlu''

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN ÖZELHABER

 

 

 

 

 


30.6° / 19.5°
  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00