EMO:``KAZA DEĞİL, KATLİAM``

EMO Mersin Şubesi, Soma'da yaşanan maden faciasının kaza değil, katliam olduğunu açıklayarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine dikkat çekti.

14.05.2014 17:34:52 0
EMO:``KAZA DEĞİL, KATLİAM``

EMO Mersin Şubesi, Soma’da yaşanan maden faciasının kaza değil, katliam olduğunu açıklayarak, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine dikkat çekti.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, Manisa’nın Soma İlçesi’ndeki Eynez Karanlık Deresi mevkiindeki özel bir firmaya ait Soma Kömür İşletmeleri’nde adeta katliam yaşandığını söyledi. Trafo patlaması gerekçesiyle açıklanan faciada kaybedilen canların sayısı 200’ü aşarken, yüzlerce işçinin de halen madende olduğunu işaret eden Atar, “Öncelikle yitirdiğimiz canlar için başsağlığı ve 50’yi aşkın yaralımızın da en kısa sürede sağlıklarına kavuşmasını diliyor, yeraltında bekleyen yüzlerce işçimizin de gün ışığına canlı olarak çıkarılabilmesini umut ediyoruz” dedi.

 “GERÇEKLER GİZLENEMEZ”

 Hükümetin ve şirket yetkililerin madendeki kişi sayısından, ölüm ve yaralıların sayısına varıncaya kadar gerçekleri halktan gizleme çabasını da kınadıklarını dile getiren Başkan Atar, “Facianın boyutları, gizleme ve saklama çabalarına karşın her geçen saat büyürken; Soma’daki madenlerdeki kötü duruma ilişkin Meclis’te 6 ay önce verilmiş araştırma önergesinin 20 gün önce görüşüldüğü ve hükümetin dikkate almadığı da ortaya çıkmıştır. Facianın nedenine ilişkin iddialar ise kaosu derinleştirmektedir. Trafo patlaması nedeniyle facianın yaşandığına ilişkin açıklamalar kafa karışıklığını artırmıştır. Trafoların yüksek güvenlikli standartlara uygun olarak yapılması gerektiği, trafonun patlama ihtimalinin çok düşük olduğu, trafo patlasa dahi yangına karşı izole edilmiş beton korumaya sahip olması gerektiği elimizdeki teknik bilgilerdir. Ayrıca ocakta kullanılan elektrik tesisatının ve ekipmanlarının ATEX sertifikalı exproof (alev sızdırmaz) olması gerekmektedir. Trafoların da exproof d tipi koruma tertibatlı olarak seçilmesi, kuru tip transformatör kullanılması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında trafonun patlaması ve yangın çıkması söz konusu ise bunun bir kaza olduğunu söylemek mümkün değildir” dedi.

 İŞTE FACİANIN NEDENİ!

 Facia ile ilgili ilk incelemenin EMO İzmir Şubesi’nce yapıldığını aktaran Başkan Seyfettin Atar, heyetin yaptığı ilk incelemelerde önemli bilgilere ulaşıldığını kaydetti. Ocakta yaklaşık 700 metre derinlikte kömür yangını ve yangından kaynaklı kısmi göçük oluştuğunu işaret eden Atar, taze hava sağlayan fanların etkisiyle yangının duman etkisinin yayıldığını bildirdi, “Uzun süre sonra fanların çalışma yönlerinin ancak değiştirilebildiği, bu arada çok sayıda işçinin yayılan duman ve yangından etkilendiği (yanık ve zehirlenme) yangının kamuoyuna yansıyan ilk açıklamalarda olduğu gibi elektrik kaynaklı olmadığı bilgileri edinilmiştir” diyen Atar, “Maden içerisinde zehirleyici ve patlayıcı gazları algılayacak ve havalandırma sistemlerini yönetecek sistemlerin yetersiz ve eski olduğu, kömürün içten içe yanmasıyla başladığı tahmin edilen bu yangının ortaya çıkardığı karbonmonoksit, karbondioksit ve metan gazlarının ölümcül etkisi nedeniyle şu ana kadar ifade edilen rakamlarla 205 ölüm olayının gerçekleştiği, bu sayının içerideki işçilerin kurtarılmasındaki zorluk göz önüne alındığında daha da artabileceği öngörülmektedir. Asansörlerin çalışmamasının kurtarma faaliyetlerini güçleştirdiği bilinmektedir. Asansörlerin de yangın olsa bile yedek bir güç kaynağı ile çalışabilir durumda olması gerekmektedir. 2007 yılına kadar Ege Linyit İşletmeleri adı altında kamuya ait bir devlet kuruluşunca işletilen bu tesisin yer altı işleme kısmının özelleştirildiği ve taşeronlaştırıldığı, önce Park Holding`e devredildiği, sonrasında ise Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. adı altında bir şirket tarafından işletilmeye başlandığı bilinmektedir. Ayrıca ilk işletmeci firmanın tesisteki riskleri göze alamadığı için bir yıl sonra işi bıraktığı, bu süreçten sonra mevcut firmanın tesisi işletmeye başladığı alt taşeronlarla birlikte binlerce işçinin tesiste çalıştığı bilgisi edinilmiştir” diye konuştu.

 KATLİAMIN SORUMLUSU AKP

 EMO Mersin Şube Başkanı Seyfettin Atar, bu katliamın temel sorumlusunun; 13 yıldır uyguladığı politikalarla maden ve enerji alanında yürüttüğü özelleştirme, serbestleştirme ve kamunun içinin boşaltılması yöntemleriyle çalışanları kar hırsı karşısında güvencesiz bırakan AKP iktidarı olduğunu da dile getirdi. Atar, özelleştirme, taşeronlaştırma, sendikasızlaştırma, sendikaları çalışanların değil iktidarın ve işverenlerin sesi haline getirme, denetimleri kaldırma ve iş güvencesini yok etmenin bu yaşanan katliamın temel nedeni olduğunu ifade etti. “İnsanlar; günlüğü 40 liraya yeraltında güvencesiz bir şekilde çalışmak zorunda bırakılmaktadır” diyen Başkan Atar, son olarak şunları söyledi; “Madenlerde 18 yaş altında çalışma yasağı olmasına karşın madenden 15 yaşında Kemal Yıldız’ın cansız bedeni çıkarılmaktadır. Acımız çok büyüktür. Gözyaşlarımız sadece yitirdiğimiz canlar için değildir. Göz göre göre yaşanan bu katliamların engellenememiş olması nedeniyle de acımız büyüktür. Bugüne kadar yaptığımız uyarıların dikkate alınmaması nedeniyle de acımız büyüktür. Denetimlerin yapıldığı, bu maden ocağının çok iyi donanımlı olduğu, 1 saat önce denetim yapılsa bile kaza yaşanabileceği gibi söylemlerle katliamın üzeri örtülmeye çalışılmaktadır. Bu yaklaşımların tümü canların tekrar öldürülmesi, yeni ölümlere göz kırpılması anlamına gelmektedir. Bu büyük katliamın ardından tüm sorumluların yargı önüne çıkarılması, ölen canların hesabının sorulması gerekmektedir. Nükleer santrallerle ilgili olarak, bekârlığın daha tehlikeli olduğu yönünde açıklama yapabilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız`ın siyasi sorumluluğunu üstlendiği can ve mal güvenliğiyle ilgili yüksek düzeyde hassasiyet içeren bir alanda güvenlik kültürüne sahip olmadığı çok açıktır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili mevzuatta son yıllarda yaşanan keşmekeşin siyasi sorumluluğunu ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik taşımaktadır. Çalışma yaşamıyla ilgili gerekli kamusal güvenlik ve denetimleri almakta kusurları bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başta olmak üzere sorumluluğu bulunan tüm yetkilileri istifaya davet ediyoruz. Tüm halkımızın başı sağ olsun”.

 

Saygılarımızla

 

Seyfettin ATAR

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)

Mersin Şube Başkanı  

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


27.8° / 14.8°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04