EMEKLİ HAKİM BEYAZIT BORAN YARGI REFORMUNA GEREK OLMADIĞINI SÖYLEDİ

Artuklu Haber İnternet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç Emekli Ankara Hakimi Beyazıt Boran ile Yargı Reformu yasa tasarısına yönelik olarak röportaj yaptı.Abdullah Ortaç sordu,Emekli Hakim Beyazıt Boran yanıtladı.

9.06.2019 18:55:25 0
EMEKLİ HAKİM BEYAZIT BORAN YARGI REFORMUNA  GEREK OLMADIĞINI SÖYLEDİ

 

Artuklu Haber İnternet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Abdullah Ortaç Emekli Ankara Hakimi Beyazıt Boran ile Yargı Reformu yasa tasarısına yönelik olarak röportaj yaptı.Abdullah Ortaç sordu,Emekli Hakim Beyazıt Boran yanıtladı.

 

Artuklu Haber İnternet Gazetesi Genel yayın yönetmeni Abdullah Ortaç,Oran sitesinde bulunan Avukatlık bürosunda görüştüğü Emekli Hakim Beyazıt Boran’a Röportaj teklifini kabul ettiği için teşekkür ederek Boran’a ilk olarak şu soruyu sordu;

 

 

‘’Son Günlerde kamuoyunda tartışılan ve TBB Başkanı Prof.Dr.Metin Feyzioğlu tarafından hararetle savunulan Yargı Reformu Hakkında düşünceleriniz nelerdir. Sizce Yargı Reformu ülkemizde çözüm olabilir mi?  Yargı Reformu yasa tasarısının  son yıllarda  azalan Hukuka olan Güven'in artmasına etken  olabilir mi? Siz Yargı Reformuna yönelik olarak  ne düşünüyorsunuz ? Bu konudaki görüşlerinizi öğrenebilir miyim?’’

 

Emekli Hâkim Beyazıt Boran’ın yanıtı şöyle:

 

‘’Aslında Yargı reformunda ön görülen bütün uygulamaların, şu anda hukukumuzun sistematiği içerisinde mevcut bulunduğu gerek kanunlarımızda gerek se mevzuatımızda, Anayasamızda, bütün bunların ön görüldüğü, mesela örnek vereyim tutuklama konusunun uzun sürdürüldüğüne dair yargı reformunda ayrı bir madde var.Bu konuda ceza muhakemesi kanununda da bizim şu anda bile yeterli derecede hüküm var.Hatta daha da ileriye gideyim, Anayasamızın 90 maddesinin son fıkrasına göre   bilindiği gibi uluslararası sözleşmeler bizim iç hukukumuzun bir parçası haline gelmiş. Hatta iç hukukumuzun daha üstün bir niteliği var. Uluslararası sözleşmelerin Anayasaya aykırılık iddiasında bulunulamayacağı gibi. Dolayısıyla zaman zaman Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin bu konuda tutukluluk süresinin orantısız olduğuna dair çok değerli içtihatları var.Sorun burada kanunlarımızdan veya mevzuatlardan değil, tamamen uygulamadan kaynaklanıyor. Uygulamadaki yanlışlıklardan kaynaklanıyor. Hakimlerimizin bir kısmının mesleki yetersizliğinin, bir kısmının donanım eksikliği, bir kısmının üzülerek söylüyorum Hakimce davranmayıp, tetikçi bir anlayışla, keyfi kararlar almasından kaynaklanıyor.

 

Tabi çok değerli Hakimlerimizin varlığını da biliyorum.Tarafsız,saygın,adil karar veren Hakimlerimizin önünde saygı ile eğiliyorum’ ’Dedi.

 

‘’  Hukukçu kalitesini arttırmanın ön şartı olarak sınav getirilmesi Hukukçu kalitesini arttırr mı?’’Sorumuza Emekli Hâkim Beyazıt Boran şu yanıtı verdi;

 

‘’Sınav getirilmesinin yararlı olacağını düşünüyorum. Kesinlikle Avukatlıkta …Fakat sedece Avukatlıkta kalitenin artırılması meselesi değil şu anda gündemimiz.Gündemimizin asıl konusu Hakimlerimizin yargı ile ilgili verdikleri yanlış kararlar,keyfi kararlar, gerekçeden yoksun kararlar ,bu konuda bizim de çok değerli bir hemşerimiz var.Avrupa İnsan Hakları mahkemesi üyeliğine seçildi.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlığına seçildi.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine seçilen yargıcımız hemşerimiz medar-ı iftiharımız hanım kızımızın şöyle bir ifadesi oldu. Hürriyet gazetesinde tam sayfa yayınlanmış röportajında 4-5 yerde gerekçesiz karar alınamayacağı, mutlak surette verilen bütün kararlar ,ara kararlar da dahil olmak üzere hepsinin gerekçelere dayandırılması gerektiğini söylüyor.Bu yargıcımız heniz 36 yaşında bir hukukçu ,böyle bir yargıcımızın gerekçenin bu kadar önemli olduğunu ifade etmesini ben çok anlamlı buluyorum.Ayrıca bizim de Mardinli olmasından ötürü de gurur duyuyoruz.Bu nitelikte bir Hakime,hukukçuya sahip olduğumuz için.Burda önemli olan Hakimliğe atanacak olan insanların mesleki yeterliği bir donanıma ,tarafsızlığa  ,adil yargılama ilkelerini özümsemiş  olması çok önemlidir.Elbetteki Avukatların da yeterli bilgi ve donanıma   sahip olmasının önemi vardır. Âmâ Hakimlerin çünkü yargı adına karar verecek, Türk Milleti adına karar verecek merci Hakimlerin oturduğu yerdir.’’Dedi.

 

 

‘’Hakimlerin tayin ve terfilerinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesinin ilke kararlarına uygun kararlar verme ölçütü getirileceği ifade ediliyor, bu sizce mümkün olabilir mi?’’soumuza ise Emekli Hakim Beyazıt Boran şu yanıtı verdi;

 

‘’Şimdi,tabi elbette önemi büyük.Fakat bilindiği gibi Adalet Bakanlığının Hakimler ve Savcılar Kurulunun başkanı olduğu ,Teftiş Kurulunun tamamen Bakanlığın güdümünde olduğu bir sistemden söz ediyoruz.Bu sistemin düzeleceğine dair bu yargı reformunda mesala,Hakimler ve Savcılar kurulunun yapısı konusunda hiçbir öngörü yok.Yani mevzuat değişikliği ,Anayasa değişikliği öngörülmüyor.Öngörülmediği için maalesef dönüp dolaşıp aynı yere geliyoruz.Yani uygulamanın mutlaka düzelmesi lazım.Bu  ne şekilde düzelecek? Şu andaki sistemle bunun mümkün olamayacağı açık seçik ortada’’Dedi.

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA

ABDULLAH ORTAÇ/ÖZEL HABER

 

Fotoğraf açıklaması yok.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi

Görüntünün olası içeriği: yazı

 

 

Fotoğraf açıklaması yok.


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,49% 0,04
  • EURO

    34,69% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2501,13% 0,69
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22