EMEKLİ ANKARA CEZA HAKİMİ M.BEYAZIT BORAN İNFAZ YASASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE İLGİLİ KAMUOYU AÇIKLAMASI YAPTI

Emekli Ankara Ceza Hakimi M.Beyazıt Boran İnfaz yasasında yapılan değişikliklerle ilgili yazılı kamuoyu açıklaması yaptı.

Gündem 14.04.2020 11:32:42 0
EMEKLİ ANKARA CEZA HAKİMİ M.BEYAZIT BORAN İNFAZ YASASINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE İLGİLİ KAMUOYU AÇIKLAMASI YAPTI

Emekli Ankara Ceza Hakimi M.Beyazıt Boran  İnfaz yasasında yapılan değişikliklerle ilgili yazılı kamuoyu açıklaması yaptı.

 

Emekli Ankara Ceza Hakimi Avukat M.Beyazıt Boran yaptığı Kamuoyu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 


''Hukuk düzenimizi yakından ilgilendiren, Korana Virüsü salgın hastalığından dolayı ceza infaz kurumlarında bulunanların yaşam hakları ile sağlıkları tehlikeye düşmüştür.


Adalet Bakanı dün düzenlediği basın toplantısında, Cezaevlerinde salgın hastalıktan dolayı ölümlerin olduğunu ifade etmiştir.
Anayasa’nın 2. , 5. ve 17. Maddeleri gereğince, Devletin, Cezaevlerinde kalan insanların yaşamlarını ve sağlıklarını korumaya dair pozitif yükümlülüğü yani Görev ve ödevi vardır.


Korana Virüsü hastalığının tüm dünyayı ve ülkemizi ciddi şekilde tehdit ettiği gerekçesiyle, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Dün gece kabul edilen Kanun Teklifinde, Ceza İnfaz Kanunu’na eklenen Geçici 9. Maddesine, Adalet Komisyonu’nda salgın hastalıktan dolayı 5. fıkra eklenmiştir. Bu şekilde;


Hükümlüler için Salgın hastalıktan dolayı özel düzenleme çıkaran TBMM, Suçsuzluk/masumiyet karinesi altında tutuklu yargılanan Şüpheli veya sanıklarla ilgili, mevcut sağlık şartlarına göre düzenleme yapmayarak, Tutukluların kapalı ceza infaz kurumlarında tutulmaya devam edilmesi; “Yaşam hakkı” , “ölçülülük” ve “eşitlik” ilkelerine açıkça aykırıdır.


Salgın hastalıktan ötürü, Hükümlüler için gözetilen Yaşam hakkının, Tutuklular için gözetilmemesi,


Hukuka aykırı olup, Meclisimiz adına, İnsanımızın temel haklarından olan “Yaşam hakkı” konusundaki ayırımcı anlayışı çok üzücü olup, kabul edilemez.


Tutuklama tedbirinden beklenen kamu yararı ile tutukluların yaşam hakları arasında, Tercih yapılması halinde, Bu konuda üstünlüğün, Üst norm olan Anayasa’nın 2. , 5. ve 17. (Emredici nitelikteki) Maddeleri gereğince, Yaşam hakkına yani insan sağlığına verilmesi zorunludur.


Korana Virüs salgın hastalığından dolayı, C. Savcılıklarında, Mahkemelerde ve / ya da Yargıtay’da, Soruşturmalarının, ve / ya da Kamu ve Temyiz davalarının inceleme ve duruşmalarının geç ve / ya da yapılamaması nedeniyle, tutukluların kapalı ceza infaz kurumlarında tutulmaya devam edilmesi, Anayasamızın 2. , 5. ve 17. Maddesine açıkça aykırıdır.


Mahkemeler ve / ya da Yargıtay Dairelerince  (soruşturma aşamasındakilerin Sulh Ceza Hâkimlikleri) Ara kararı ile derhal suçlarının karşılığı olan cezaların 5 yıldan düşük olduğu eylemlerden dolayı tutuklu yargılananların, 


Yaşam hakkının üstünlüğü karşısında, tutuklu olan ve tutuksuz veya adli kontrol tedbiri altında yargılanabilmesinin mümkün olduğu gerçeği karşısında, Bu konuda üstünlüğün, Yaşam hakkına yani insan sağlığına verilmesi zorunluluğu ile


Tutuklamanın bir tedbir olup ceza olmadığı da, göz ardı edilmeyerek, Cezası 5 yıldan aşağı suçlardan Tutuklu olanların, Anayasanın 2. , 5. ve 17. Maddeleri gereğince derhal tahliyesine karar verilmesi gerektiğini, İnsanımızın temel hakkı olan Yaşam hakkı gereğince, Kamuoyuna saygıyla duyururum.

 

14.04.2020.
                                                                      
 M. Beyazıt Boran''Dedi

 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


26.4° / 16.1°
  • BIST 100

    9524,59%-0,06
  • DOLAR

    32,60% 0,53
  • EURO

    34,31% 0,48
  • GRAM ALTIN

    2505,87% 0,88
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00