Elazığ`da `Otizm eksiklik değil, farklılıktır !`Etkinliği

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü nedeniyle Kültür Park Down Cafe?de düzenlenen etkinliğe Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz Suat KENÇ, Elazığ Sağlık İl Müdürü Halil İbrahim AKKUŞ, STK temsilcileri, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

Gündem 3.04.2017 19:26:28 0
Elazığ`da `Otizm eksiklik değil, farklılıktır !`Etkinliği

2 Nisan  Dünya Otizm Farkındalık Günü  nedeniyle Kültür Park Down Cafe’de düzenlenen etkinliğe Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürümüz  Suat KENÇ, Elazığ Sağlık İl Müdürü Halil İbrahim AKKUŞ, STK temsilcileri, otizmli çocuklar ve aileleri katıldı.

 

Tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratmak ve otizm ile ilgili sorunlara çözüm bulmak amacıyla  2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan Dünya Otizm farkındalık günü olarak ilan edildiğini hatırlatan Elazığ Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Suat KENÇ “ Amacımız; yaşayan ve henüz doğmamış tüm otizmli bireyler ve ailelerinin doğumdan ölüme kadar ki yaşam süreçlerinin düzenlenmesine dikkat çekmek ve hayatlarını kolaylaştırmaktır. Dünya da ve ülkemizde otizmli bireylere rastlanılma sıklığı giderek artmaktadır. Seksenli yılları başında 10 binde bir iken 2014 yılında açıklanan raporda her 68 çocuktan biri olarak açıklanmıştır. Yeterli önlemler alınmadığı için logaritmik hızla da artmaktadır” dedi.

 

Otizm spektrum bozukluğu belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden , etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk olduğunun altını çizen KENÇ “ Her otizm spektrum bozukluğu tanısı almış birey birbirinden farklı ve karmaşık özellikler sergileyebilmektedir. Ancak; otizmli çocuklarımız özelikle  kişiler arası iletişimde sorun yaşarlar. Sosyal ilişkileri ve gelişimi diğer çocuklardan farklıdır. İlgi alanları kısıtlı ve  yenileyicidir ” diye konuştu.

 

Bakanlık olarak otizmli çocuklara yönelik 2016-2019 yılı ulusal eylem planı hayata geçirdiklerini vurgulayan KENÇ “ Bu eylem planı kapsamında bize ve diğer ilgili kurumlara önemli yükümlülükler düşmektedir. Bu bakanlık olarak bizim öncelikli görevimizdir” diye kaydetti.

Konuşmaların ardından bu özel günün kahramanları ise gönüllerince  eğlendi. Önce müzik eşliğinde dans eden  çocuklar daha sonra el izleriyle duvarı  boyadılar. Program günün anısına hatıra fotoğrafları çekilmesiyle  sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ELAZIĞ


25° / 13.5°
  • BIST 100

    10169,43%-0,04
  • DOLAR

    32,29% 0,11
  • EURO

    35,00% 0,09
  • GRAM ALTIN

    2450,83% 0,20
  • Ç. ALTIN

    3912,88% 0,00