Dünyaca ünlü Prof. Dr. Fatih Şendağ, Harran Üniversitesi?nde

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi?nde 8 Mayıs Pazar günü dünyaca ünlü uzmanların katılımıyla başlayacak olan Laporoskopi kursunda eğitim vermek için Şanlıurfa?ya gelen Prof. Dr. Fatih Şendağ, kurs öncesi bu konuda açıklamalarda bulundu.

Gündem 6.05.2016 20:52:42 0
Dünyaca ünlü Prof. Dr. Fatih Şendağ, Harran Üniversitesi?nde

Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 8 Mayıs Pazar günü dünyaca ünlü uzmanların katılımıyla başlayacak olan Laporoskopi kursunda eğitim vermek için Şanlıurfa’ya gelen Prof. Dr. Fatih Şendağ, kurs öncesi bu konuda açıklamalarda bulundu.

 

Laporoskopi alanında dünyanın önde gelen uzmanlarından biri olan Prof. Dr. Fatih Şendağ, yaptığı açıklamada ‘Günümüzde herkes için zaman çok önemli. Bu, ameliyat sonrasındaki iyileşme dönemini içeren süre de bile geçerli. Çünkü operasyon geçirenlerin sağlıklarına kavuşmaları için belli bir süre yatmaları veya evde dinlenerek iyileşmelerini bekleme zorunluluğu var. Bu bazen uzun sürebiliyor. Ameliyat dikişlerinin iyileşmesi ve yaranın kapanması zaman alıyor. Hâlbuki son yılların yeni ameliyat türü olan laparoskopi ve robotik cerrahiyle yapılan ameliyatlar da bu süre minimuma iniyor. Operasyon geçirenler 1-2 gün içinde iyileşip işlerinin başında olabiliyor. Bu nedenle de işini kaybetme kaygısı taşıyanlar, iş kadınları, özellikle de patronlar laparoskopi ve robotik cerrahiyle yapılan ameliyatları tercih ediyor. Kimisi kariyerini, kimisi de operasyon geçirdiğini kimsenin fark etmemesini istiyor. Ama kuşkusuz bu yöntemleri en fazla çalışanları çabuk işbaşı yapsın isteyen patronlar seviyor.

Acıbadem Üniversitesi Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Fatih Şendağ, laparoskopi ve robotik cerrahiyle yapılan ameliyatların kısa sürede işe döndürdüğü için çok tercih edildiğini belirtiyor.” dedi.  

 

Prof Dr. Şendağ özellikle çalışan genç kesimin uzun süre hastanede yatmak istemediklerini ileri sürerken, “Açık ameliyat daha uzun süre hastanede kalmayı gerektirdiği için iş çevresinde hastalığının duyulma riski ortaya çıkıyor. Özellikle de kadınların başkalarıyla paylaşmak istemedikleri özel durumları var:  Bunlar rahimdeki miyom, yumurtalık kistleri, idrar torbasındaki sarkma, rahim sarkması, rahmin alınması gibi durumlar. Ameliyatların kapalı yöntemle yapılması sayesinde, kısa sürede iyileşip işlerine dönebiliyorlar. 2 günlük kısa bir izin ile bu operasyonları geçirip hiç bir şey olmamış gibi işbaşı yapıyorlar” diyor.

PATRON DA DUYMASIN

ARKADAŞLAR DA

“Hastalarımızın bir bölümü kariyer endişesi bir bölümü hastalıkları duyulmasın, sosyal yaşamlarına, işlerine en kısa sürede geri dönsünler diye kapalı ameliyat istiyor. Çoğunlukla da rapor almaya bile gerek kalmadan, sadece haftalık veya yıllık izinlerinden kısa bir süre kullanıp işlerine dönüp dönemeyeceklerini soruyorlar. Bazı kadınlar da ameliyat olup uzun süre istirahat etmek zorunda kalırlarsa işlerini kaybetme korkusunu yaşıyorlar. Bazı hastaların da patronlarının “Kapalı yöntem ile ameliyat olursan, kısa zamanda işbaşı yaparsın. İş gücü kaybı olmaz” diye tembihleri ile karşılaştıklarını ifade ediyor. Klinik tecrübemizde hepsi de karşımıza çıkan olgular. Ancak hastalarımızın kapalı yöntemi ya da robotik cerrahiyi tercih etmeleri yeterli değil. Hangi yöntemin hangi hastaya uygun olacağına hekimin karar vermesi gerekiyor. Bazı hastaların kapalı yöntemle, robotik cerrahiyle ameliyat edilmek yerine, açık cerrahiyle ameliyat edilmesi gerekiyor. Burada en doğru kararı yine hekim verir” diye görüşlerini açıklıyor.  

ARTUKLU HABER AJANSI

 


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9815,32%0,96
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15