DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU HAMİT KAPLAN MEZARI BAŞINDA ANILDI

Amasya Valisi İ. Halil Çomaktekin Türkiye`nin ve Amasya`nın yetiştirdiği önemli sporculardan biri olan Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Hamit Kaplan?ın vefatının 40. yılı münasebetiyle mezarı başında düzenlenen anma programına katıldı.

5.01.2016 14:35:48 0
DÜNYA VE OLİMPİYAT ŞAMPİYONU HAMİT KAPLAN MEZARI BAŞINDA ANILDI

Amasya Valisi  İ. Halil Çomaktekin Türkiye'nin ve Amasya'nın  yetiştirdiği önemli sporculardan biri olan Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Hamit Kaplan’ın vefatının 40. yılı münasebetiyle  mezarı başında düzenlenen anma programına katıldı.

Hamit Kaplan’ın memleketi Hamamözü’nde gerçekleşen anma programına Vali Çomaktekin’in yanı sıra Hamamözü Kaymakamı M. Necmeddin Özen, Hamamözü Belediye Başkanı Bahattin Destebaş, protokol üyeleri, sporcular ve vatandaşlar katıldı.

 

1976 yılında geçirdiği bir trafik kazası sonucu vefat eden Hamit Kaplan kazandığı başarılar ile Amasya’nın adını tüm dünyaya duyurmuştu. Kaplan’ın mezarı başında gerçekleşen anma programında ilk olarak saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu, törende daha sonra bir konuşma yapan Vali İ. Halil Çomaktekin Hamit Kaplan’ın sporcu kişiliği ve kazandığı başarılara vurgu yaparak şunları kaydetti: “Hamit Kaplan Türk Milletinin medarı iftiharı, dünya ve olimpiyat şampiyonu olmuş, büyük başarılara imza atmış örnek bir şahsiyettir. Ölümünden sonra da saygıyla, rahmetle ve sevgiyle anılmaktadır. Hamit Kaplan bize şunu söylüyor; “Her insan fanidir, dünya hayatı fanidir, önemli olan hayattayken hayırlı işler yaparak, insanlığa örnek olarak, Allah'ın rızasını kazanmak, öldükten sonra da saygıyla ve rahmetle anılmaktır. Hamit Kaplan mesleğini sevgiyle, özgüvenle yapmış, azmi, son derece yüksek, ahlaklı ve değerli bir sporcuydu. Hamamözü'nde bulunduğum dönemde halkımız sportif başarılarının yanında şahsiyetinin de düzgün olduğunu ve hayatını düzgün yaşadığını, başarısının temelinde de düzgün şahsiyetinin yattığını anlatırlardı.

 

Kendisi sevgili gençlerimize ve öğrencilerimize iyi bir örnek model olmuştur. Kendisinden sonraki gençler onu örnek alarak büyük başarılara imza atmışlardır. Sadece Amasya'da değil Türkiye genelinde de diğer spor dalları ve ata sporunda onun yolundan giden ve Türk Milletini en iyi şekilde temsil eden kabiliyetli sporcularımız ortaya çıkmıştır. Bizler gençlerimize iyi birer örnek olmalıyız. Hamit Kaplan bu açıdan önemlidir. Kendisine bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, aile efradına sağlık, mutluluk temenni ediyorum.

 

Törende birer konuşma yapan M. Necmeddin Özen ve Belediye Başkanı Destebaş ise Hamamözü halkının ve idarecilerinin Hamit Kaplan’ın anısını yaşatmak için çalışacağını ifade ederek, Kaplan’ı vefatının 40. yılında saygı ve rahmetle andılar. Konuşmaların ardından yapılan dua ile anma programı sona erdi. Anma programının ardından Vali Çomaktekin ve beraberindekiler Hamamözü’nde Hamit Kaplan’ın anısına hazırlanan müzeyi gezdiler.

 

Amasya’da güreşin duayeni olan Hamit Kaplan, 115 defa Milli olarak 15 Altın, 11 Gümüş ve 6 Bronz Madalya kazanarak toplamda ülkemize 32 Avrupa, Dünya ve Olimpiyat madalyası getirmiştir. Hamit Kaplanın Kazandığı uluslararası başarılar ise şunlardır;

 

1955 Akdeniz Oyunları Şampiyonu (Grekoromen)

 

1956 Dünya Kupası Şampiyonu (Grekoromen)

 

1956 Melbourne Olimpiyat Oyunları Şampiyonu (Serbest)

 

1957 Dünya Şampiyonu (Serbest)

 

1958 Dünya İkincisi (Grekoromen)

 

1959 Akdeniz Oyunları Şampiyonu (Serbest)

 

1960 Roma Olimpiyatları İkincisi (Serbest)

 

1961 Dünya İkincisi (Grekoromen)

 

1963 Dünya Üçüncüsü (Serbest)

 

ARTUKLU HABER AJANSI-AMASYA


28.6° / 15.4°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04