Türkiye, bu yıl 45?inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi?ne ev sahipliği yapıyor. Bal üreticileri, Kongre`nin 120 yıllık tarihinde ilk kez İstanbul`da yapılacak olmasının Türk balının tanıtımı açısından da çok önemli olduğunun altını çiziyor.
Bal üretimi her yıl katlanarak artan Türkiye, Çin’den sonra dünyada ikinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin dört mevsimi yaşaması, uygun iklim koşulları ve bitki örtüsü çeşitliliğinin yanı sıra son yıllarda arıcılık sektörüne yapılan destekler, sektörün hızla yol almasını sağladı. Özellikle, çam balı üretiminde, dünya genelindeki ihtiyacın yüzde 90’ını karşılayan Türkiye, 29 Eylül-4 Ekim tarihleri arasında yapılacak 45’inci Apimondia Uluslararası Arıcılık Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. İlk kez İstanbul’da yapılacak kongrenin, Türk balının tanıtımı için büyük önem taşıdığını belirtiliyor.
Dört Mevsim Bal Üretiyoruz
Türk balının kalitesi ile dünyada ünlü olduğunu belirten Honeyci markasının kurucusu ve 32 yıllık bal üreticisi Ahmet Bağran Aksoy, “Ülkemiz bal üretimi konusunda dünyada ikinci sırada yer alıyor. İklim koşullarımız, bitki örtümüzün çeşitliliği ve flora zenginliği ile dünyanın bal üretimi konusunda merkezi konumundayız. Türk balı dünyada kalitesi ile ünlü. Ülkemizin iklimi arıcılığa oldukça elverişli ve dört mevsim bal üretebiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Türk Balı Tüm Dünyaya Tanıtılacak
Kongrenin İstanbul’da yapılmasının Türk balının tanıtımı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Aksoy, “2013 yılında Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yapılan kongreye katılım göstermiş ve 2017 yılında yapılacak kongrenin ev sahibi olacağımız haberini alarak dönmüştük. Bu yıl, kongrenin ülkemizde yapılması, balımızın tanıtımı anlamında büyük önem taşıyor. Flora zenginliğine sahip Türk balı, Amerika, Çin, Almanya, Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Avusturalya, Pakistan, Bangladeş, başta olmak üzere 120 ülkenin katılacağı bu etkinlikte dünyaya tanıtılacak. Bu kongrenin ülkemizde yapılıyor olması, sektörde geldiğimiz noktayı göstermektedir” dedi.
ARTUKLU HABER AJANSI
9184,82%2,67
34,38% 0,47
36,84% -0,60
2969,82% -0,20
4932,75% 0,96