DR.NİHAT ÖZKAN PROJELERİNİ ANLATIYOR

Ak Parti?den Mardin Milletvekili aday adayı olan Dr. Nihat Özkan, Mardin için projelerini anlattı.

Mardin 17.03.2015 00:07:08 0
DR.NİHAT ÖZKAN PROJELERİNİ ANLATIYOR

Öncelikle Mardin’in problemlerinin iyi bir şekilde analizden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Nihat Özkan, “İlk yapılması gereken iş; Mardin’in sorunlarının-ihtiyaçlarının ve bunların öncelik sıralarının doğru tespitidir. Eğer ihtiyaçları ve önceliklerini doğru tespit edersek zaman ve kaynak israfını önleriz” dedi.

Dr. Özkan, seçim çalışmaları kapsamında Mardin’de yaptığı ziyaretlerde, çözüm Süreci ile birlikte oluşan barış ortamının Mardin’e hayal bile edilemeyecek pozitif etkilerinin olacağını dikkat çekti. Hep birlikte Mardin ve ilçelerinin sorunlarını-ihtiyaçlarını ve bunların önceliklerini belirleyelim. Daha sonra da bu sorunların çözümünü sağlayacak uzun-orta ve kısa vadeli planlar yapalım. Hep birlikte yeni Mardin’i bu dönemde oluşturmalıyız” dedi.

TARIM GÜÇLENDİRİLEREK GÖÇ AZALTILMALI:

İl sınırlarınız içinde çiftçimize hak ettiği değeri vermeliyiz. Sulama sistemimizi yeniden gözden geçirmeliyiz. Tarım koordinasyonunu iyi yapmalıyız. Burada çok detaya girmek yanlış olur. Nüfusumuzun yüzde 80’i tarımla uğraşıyor ama bunun ekonomik dönüşünü tam sağlayamıyoruz. Adeta Dicle akıyor biz bakıyoruz. Sebze ekimini Tarım Bakanlığımız ile de koordine edip daha ekonomik hale getirmişiz. Kimse bilmez Mardin bir Üzüm diyarıdır. Ama bu noktada da bunun Mardin’e geri dönüşünü yıllardır sağlayamamışız. Dicle’nin yanı başında çok verimli tarım arazilerine sahip bir ilde neden göç olur? Niçin işsizlik bu kadar yüksek olur? Gıda- sebze-meyve geleceğin en stratejik sektörleridir. Mardin’de bu alanda neler yapılabileceğine ilişkin arama-tarama konferansları yapılmalı ve ortaya orta ve uzun vadeli bir strateji çıkarılmalıdır. Üniversitelerimiz buna öncülük etmelidir. Tarım ve hayvancılığı babadan kalma usullerle değil, Üniversitelerimizin öncülüğünde modern yöntemlerle ve batı standartlarında yapmanın yolunu bulalım. Bunu becerip pazar da bulabilirsek Mardin’in iş-aş ve göç derdi kalmaz. Çiftçimiz katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye yönlendirilmelidir. Sebze-meyve ve kuru gıda üretiminde; paketlenmesinde ve raporlanmasında dünya standartlarının yakalanması için kamu- üniversite -STK’lar üretici iş birliği yapmalıdır. Mardin ve ilçelerinde üretilen sebze ve meyvenin öncelikle dış pazara-kalan kısmının iç pazara zamanında ve taze olarak ulaştırılması için ne ihtiyaç varsa karşılanmalıdır. Kentsel planlamada verimli tarım arazilerinin betonlaşmasına asla izin verilmemeli. Üzüm bağlarımız çok önemli.

SEBZE VE MEYVE HALİ YAPILMALI

Uluslararası standartlarda-içerisinde gıda laboratuarlarından soğuk hava depolarına-paketleme ve ambalajlama tesislerine kadar her imkânı barındıran sebze ve meyve haline acilen ihtiyaç vardır. Tarım Bakanlığımız ile çiftçimizin hangi arazide hangi ürünü yetiştirmesi gerektiği belirlenmeli. İç ve dış piyasaların o yıl ki ihtiyacı önceden tespit edilerek o yıl hangi ürünlerin ekileceği konusunda çiftçimize rehberlik yapılmalıdır. Çiftçimiz Organik sebze ve meyve konusunda bilinçlendirilmeli ve alandaki fırsatlar değerlendirilmelidir. Köylümüzün kendi ürettiği ürünleri pazarlarda ve hallerde satabilmesi için Valiliğimiz ile birlikte projelendirme çalışmaları yapmalıyız.

ÜRETİCİLER TEŞVİKLER KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİ

Çiftçilik ve Hayvancılıkla uğraşan hemşerilerimize; Tarım Bakanlığı’nın mahalli unsurları ile Ziraat Odaları ve Ziraat Fakültemiz Bakanlığın ve AB fonlarının sağladığı teşvikler-desteklemeler konusunda zamanında bilgi verilmeli. Onların bu imkânlardan yararlanması için kendilerine yardım edilmelidir. Tarım arazilerinin sulama yöntemleri ve tarımsal ilaçlama konusunda çiftçimiz bilinçlendirilmelidir. Mardin’de imkan olan tüm yerlere sulama göletleri yapılmalıdır. Mardin havzasında üretilen meyve-sebze ve kuru gıdalara pazar bulmalıyız. Bu maksatla Mardin ve çevresindeki illerinde dahil olduğu uluslararası sebze- meyve ve gıda fuarı düzenlenmelidir.”şeklinde açıklamalarda bulundu.

ARTUKLU HABER AJANSI-MARDİN

HABER:SELAHATTİN EROL


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10706,49%0,59
  • DOLAR

    32,20% -0,01
  • EURO

    35,01% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2519,76% 0,78
  • Ç. ALTIN

    4035,21% 0,78