DOKTORLAR HIV FARKINDALIĞI İÇİN SAHNEYE ÇIKTI

Bugüne kadar hasta muayene ederken ya da reçete yazarken görmeye alıştığımız doktorlar, bu kez HIV/AIDS farkındalığına dikkat çekmek için sahneye çıktı.

Sağlık 6.12.2017 10:50:40 0
DOKTORLAR HIV FARKINDALIĞI İÇİN SAHNEYE ÇIKTI

Bugüne kadar hasta muayene ederken ya da reçete yazarken görmeye alıştığımız doktorlar, bu kez HIV/AIDS farkındalığına dikkat çekmek için sahneye çıktı. Dünya HIV/AIDS Günü nedeniyle sahne alan doktorlar hem bu konudaki mesajlarını verdi, hem de katılımcılara keyifli bir konser izletti

 

1 Aralık Cuma Dünya HIV/AIDS Günü’nde bu konuya dikkat çekmek için yapılan etkinlikler hafta boyunca devam etti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de HIV/AIDS konusunda yapılan sosyal aktivitelerle bu konuda bir farkındalık yaratılmasına çalışıldı. Çünkü günümüzde artık HIV’in değil, bilinçsizliğin AIDS’e yol açtığı biliniyor. Toplumsal farkındalık yaratmak amacıyla hafta kapsamında gerçekleşen özel bir gecede Prof. Dr. Volkan Korten ve Uzm. Dr. Muzaffer Fincancı’nın üye olduğu müzik grubu Burcaz sahne aldı.

 

Kırmızı Kurdele Istanbul tarafından Türkiye’de ilk kez düzenlenen ve Gilead Sciences Türkiye desteğiyle gerçekleşen #redribbongala öncesinde sahne alan doktorlar bir basın açıklaması yaptı. Etkinliğe müzikle destek veren doktorlar yaptıkları basın açıklamasında, HIV/AIDS hastalığı konusunda farkındalık yaratmak istediklerini vurguladılar. Burcaz grubunda gitar çalan Marmara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Volkan Korten, 1980’lerin sonundan beri HIV hastalığını izleyen bir doktor olduğunu belirterek, 2011’den sonra hastalığın artmaya başladığını ifade etti. Prof. Dr.Korten, bu konuda şunları söyledi:

 

“İstanbul’daki en fazla hasta sayısına sahip kurumlardan birinde çalışıyorum. Yıllardır bu hastaları izliyorum. Bu hastalık konusunda farkındalık yaratabilecek aktivitelere elimden geldiğince katılıyorum. Bu yıl da, “Doktorlar hastaları için çalıyor” aktivitesi içinde yer alarak destek vermek istedik. Bizim Burgazada’lılar olarak amatör bir müzik grubumuz var. Burcaz… Bu kez konuyu yakından bilen doktorlar olarak müzikle bu hastalığa dikkat çekmek istedik. Çünkü hastalık 2011’den sonra hızlandı. Bu nedenle önlem alınması gerekiyor. Biz bu konuya her platformda dikkat çekmeye çalışıyoruz. Özellikle daha aktif tarama çalışmaları yapılmalı. Taramaların da daha çok etkilenen gruplarda yapılması önemli. Korunma önlemlerinin yayılması ve bu konudaki eğitimin daha çok gençlere yayılması lazım. Ama bunlar olmuyor, farkındalık istenen düzeyde değil. Farkındalık yaratılması için özel bir çaba sarf edilmiyor. Hastalığın daha çok cinsel hayatla bağlantılı olmasından dolayı çekiniliyor. Bu da farkındalığı yaratılmasını engelliyor.”

 

Orkestrada davul çalan Emekli Uzman Dr. Muzaffer Fincancı ise basın açıklamasında, Türkiye’de 10 yıl öncesine göre HIV/AIDS konusunda farkındalık azalması olduğunu belirterek, “Bu hastalığın ölümcül bir hastalık olmaktan çıkmasıyla birlikte önemsenmesi de maalesef azaldı. Bence bu büyük tehlike. Farkındalığın artırılması lazım. Biz de doktorlar olarak bunun için buradayız” dedi. Dr. Fincancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Bu hastalığın tedavisinde çok şey değişti. Pozitif insanlar da artık tedavi sayesinde çocuk sahibi bile olabiliyor. Günümüzde virüs yoksa bulaşma da yok. Bunu vurgulamak ve bu hastalığa karşı farkındalığı artırmak için bu akşam buradayız. Farkındalık oluşturmak için STK’ların gücü belli. Onlar ellerinden geleni yapıyor ama bu seferberlik şeklinde toplu olarak hareket edilmesi lazım. Bütün herkesin hasta sayısının arttığının farkında olması lazım. Bunun farkında varılmalı ki toplumda farkındalık yaratılmalı.”

 

 

 

HIV/AIDS HAKKINDA:

 

Dünyada resmi olarak ilk kez 1 Aralık 1981 tarihinde tanımlanan HIV, o günden itibaren üzerinde çalışılan ve mücadele edilen bir virüs oldu. 1 Aralık tarihi daha sonra “korunmayı ve farkındalığı” artırmak amacıyla “Dünya AIDS Günü” ilan edildi. HIV/AIDS’in simgesi olarak kabul edilen kırmızı kurdele ise ilk kez 1991 “AIDS’i biliyorum, AIDS’e karşı korunuyorum ve AIDS’ten hayatını kaybedenleri saygıyla anıyorum” anlamında kullanılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre, dünyada ortalama 36,7 milyon HIV hastası bulunuyor. 2016’da bu hastalıktan 1 milyon kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de ilk kez 1985 yılında ortaya çıkan ve o yıl 3 olan HIV/AIDS vaka sayısı ise giderek artıyor. Resmi rakamlara göre bu sayı 2016 yılında 14 bini aştı. Ne yazık ki, HIV/AIDS konusunda toplumumuzun 77 gibi büyük bir kısmı bilgi sahibi değil.

 

 

artuklu haber ajansı


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,6%3,14
  • DOLAR

    32,20% 0,00
  • EURO

    35,07% 0,22
  • GRAM ALTIN

    2535,25% 1,40
  • Ç. ALTIN

    4002,98% 0,00