DOĞAN BEKİN: 'NORVEÇ, İRLANDA VE İSPANYA’NIN FİLİSTİN DEVLETİ’Nİ TANIMA KARARLARINI TAKDİRLE KARŞILIYORUZ'

YRP Genel Başkan Yardımcı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Norveç,İspanya ve İrlanda'nın Filistin Devletini tanıma Kararına ilişkin TBMM'de Basın açıklaması yaparak kararı değerlendirdi.

Mardin 24.05.2024 11:34:00 0
DOĞAN BEKİN:

 YRP Genel Başkan Yardımcı ve İstanbul Milletvekili Doğan Bekin, Norveç,İspanya ve İrlanda'nın Filistin Devletini tanıma  Kararına ilişkin TBMM'de Basın açıklaması yaparak kararı değerlendirdi.

 

Doğan Bekin açıklamasında:

 

‘’Gazze’de insanlık dramının had safhaya geldiği bir dönemde; Norveç, İrlanda ve İspanya devletlerinin 22 Mayıs’ta yaptıkları açıklamayla 28 Mayıs’tan itibaren Filistin’i bir devlet olarak tanıyacaklarını ifade etmeleri son derece anlamlı ve önemli bir gelişmedir.

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya gibi küresel güç etmenlerinin, Siyonist İsrail yönetimine payanda oldukları ve buna bağlı olarak, Filistinlileri çeşitli manipülasyonlarla tecrit etme ve yalnızlaştırılma çabalarının hızlı bir ivme kazandığı bir dönemde; Filistin sorununun çözümü ve Filistin’in bağımsız bir devlet olarak tanınması konusunda; Norveç, İrlanda ve İspanya’nın uluslararası hukuk ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarına uygun olarak tanıma yoluna gidecek olmaları ve ortaya koydukları güçlü irade son derece değerlidir. Gazze’de Filistinlilerin karşı karşıya kaldıkları bu zor dönemde bu kararın büyük takdire şayan olduğunu ifade etmek isteriz.

Şu anda Birleşmiş Milletlere üye 193 ülkeden 139’u Filistin Devletini tanımış olup, bu üç Avrupa ülkesiyle birlikte bu sayı 142’ye ulaşacaktır. Malta ve Slovenya’nın da Filistin Devletini tanıma konusundaki niyetlerini beyan etmeleri, son derece önemli bir gelişmedir.

Filistin Devletini 28 Mayıs’ta resmen tanıyacak olan Norveç Başbakanı Sayın Jonas Gahr Store, İrlanda Başbakanı Sayın Simon Harris ve İspanya Başbakanı Sayın Pedro Sanchez’e Yeniden Refah Partisi olarak en kalbi teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bu arada bu üç ülke başbakanlarının Filistin Devletini tanıma kararlarını açıklamasından sonra Siyonist İsrail’in aşırı sağcı Ortadoks görüşleri benimseyen Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir’in aşırı uç yandaşlarıyla birlikte Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesinin son derece vahim bir gelişme olduğunu ifade etmek isteriz.

Siyonist İsrail’in Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir’in Mescid-i Aksa’da daha ileri giderek; “Mescid-i Aksa toprağının İsrail için en kutsal yer olduğunu ve bu bölgenin salt Yahudilere ait olduğunu” ve “Filistin Devletinin tanınmasına izin vermeyeceklerini” açıklaması son derece düşündürücüdür.

Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun Tayvan çevresinde bu sabah başlattığı tatbikat bir bakıma bağımsızlık yanlısı olarak bilinen ve ABD ile dirsek temasında olan William Lai’nin seçimi kazanmış olması, ister istemez Çin’in Tayvan konusunda daha radikal önlemler alma yönüne gideceğini başlatılan bu tatbikatla ortaya koymuştur.

ABD’nin Tayvan konusunda açıkça tavır koyması ve son olarak Senato’dan İsrail ile birlikte Tayvan’a da maddi yardım kararının çıkması burada da suların ısınmasına neden olacak gibi durmaktadır.

Bu konuda da tarafların daha itidalli olmaları dünya barışı açısından büyük öneme haizdir.''Dedi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


39.8° / 25.3°
  • BIST 100

    10471,32%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75