DİYARBAKIR'DA DÜĞÜNLERE SAAT KISITLAMASI GETİRİLDİ

Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, “ Düğünlerle ilgili olarak bundan sonra Diyarbakır’da düğünlerimiz özellikte akşam düğünlerimiz 19:30’da başlayacak 22:30’da sona erecek.''Açıklamasında bulundu.

Güneydoğu Bölge Haberleri 16.08.2020 13:23:00 0
DİYARBAKIR

Türkiye geneli koronavirüs vaka sayılarında yaşanan artışlar yeni tedbirler alınmasına neden oldu. İçişleri Bakanlığının 81 il Valiliğine gönderdiği genelge doğrultusunda alınan önlemlerle ilgili Vali Münir Karaloğlu basın toplantısı düzenledi. 

  

Türkiye genelinde korona virüs testi pozitif olan vaka sayılarında yaşanan artış bir dizi ilave tedbirlerin alınmasını beraberinde getirdi. İçişleri Bakanlığının 81 il valiliğine gönderdiği genelge ve Diyarbakır’ın koronavirüs testi pozitif olan vaka sayısında Türkiye’deki ilk beş il içerisinde yer alıyor olması nedeniyle Vali Karaloğlu bir basın toplantısı düzenleyerek alınan tedbirlerle ilgili açıklamalarda bulundu. 

  

Sağlık Bakanlığının açıkladığı veriler doğrultusunda Türkiye genelinde pozitif vaka sayılarında ciddi bir artışın yaşandığını belirten Vali Karaloğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve 81 il valisinin katılımıyla COVİD-19 ile ilgili bir değerlendirme toplantısının gerçekleştirildiğini ve alan hakimiyetinin sağlanması için bazı tedbirlerin alındığını kaydetti. 

  

Diyarbakır’daki Sağlık kurumları, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Odalar Birliği Başkanı ve düğün sektörüne hizmet eden düğün salonu sahipleri ile değerlendirme toplantısı yaptıklarını ifade eden ve virüsün en çok yayıldığı alanları sıralayan Vali Karaloğlu, “O toplantıda belli kararlar aldık ve o kararları şimdi sizlerle paylaşmak istiyorum. Bilindiği gibi COVID-19’un en çok bulaştığı alanlar kalabalık olarak vatandaşımızın bir arada bulunduğu alanlar ve mekânlardır. Eğer bu alanlarda bu mekânlarda sağlık bakanlığı bilim kurulunun COVID-19 rehberindeki kurallara tam olarak uymazsak ve bizim her zaman ifade ettiğimiz basit temizlik maske ve mesafe kurallarına uyumazsak virüsün bulaşmasını maalesef engelleyemeyeceğiz. Hastalığın yayılımını, virüsün yayılımını engelleyemeyeceğiz. Diyarbakır’da ve Türkiye’de virüsün en çok yayıldığı alanlar mekânlar düğünler, taziyeler, kafe restoran gibi vatandaşların çok yoğunlukta bulunduğu yerlerin öne çıktığını görüyoruz. İşte bugünkü toplantımızda bu ve benzeri alanlarda yeni ne tür tedbirler alabiliriz diye konuştuk” dedi. 

  

'Düğünler 19:30’da başlayıp 22:30’da sona erecek' 

  

Düğün, nişan, kına ve mevlit gibi etkinliklerin saat ve sürelerini kısalttıklarını belirten Vali Karaloğlu, “Özellikle düğünlerle ilgili olarak bundan sonra Diyarbakır’da düğünlerimiz özellikte akşam düğünlerimiz 19:30’da başlayacak 22:30’da sona erecek. Diyarbakır’da işte mevlit gibi kına gibi nişan gibi veya gündüz düğünü gibi etkinlikleri de 12’de başlatıp 15’te bitirmiş olacağız. Gece düğünleri 19:30 da başlayacak 22:30 da bitecek, gündüz düğünleri ise 12:00 den başlayıp 15:00 de sona erecek. Düğünlerde özellikle en fazla virüsün bulaşmasını sağlayan halay gibi dans gibi eğlenceler. Bu konuda da bir müddet kısıtlama getiriyoruz. Artık düğünlerde sadece gelin ve damadın dans edebilir ama onun dışında vatandaşın katılımıyla halay dans ve benzeri eğlence konusunda kısıtlama getiriyoruz. Diğer bir konu yine bulaşın çok fazla olduğu konvoy meselesi var. Hem düğünlerde hem nişan veya sünnet düğünlerinde konvoy olayı var ve bir müddet bu konvoyları da yasaklıyoruz. Artık Diyarbakır da düğün konvoyu, nişan konvoyu ve sünnet konvoyu bu virüsü yeninceye kadar yasaklamış oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

  

Korona virüs salgınında en büyük risk taşıyan gurubunun 65 yaş ve üstü yaşlılar olduğunu söyleyen Vali Karaloğlu, “65 yaş üstü vatandaşlarımızla ilgili biliyorsunuz sokağa çıkmalarıyla ilgili kısıtlamalar getirilmişti. Şimdi de biz hasta profilimize baktığımızda hem yatan hastamızla hem yoğun bakımdaki hastamızda hem de entübe olan hastalarımıza baktığımızda en büyük grubun 65 yaş üstü olduğunu görüyoruz. Şu anda sabah 10 ile saat 20 arasında sokağa çıkabiliyorlar. Ama akşam özellikle 16 dan sonra pazar yerleri gibi toplu taşıma araçları gibi vatandaşın yoğun olduğu mekânlara 65 yaş üstü vatandaşlarımızın bulunmamalarını arzu ediyoruz” dedi. 

  

'Denetimleri çok sıklaştıracağız' 

  

Vatandaşların yoğunlukla kullandığı kafe ve restoran gibi işletmelere yönelik bir dizi ilave tedbir ve cezai yaptırım uygulayacaklarını söyleyen Vali Karaloğlu, “Restoranlar, lokantalar ve kafeler ile ilgili daha önce alınmış kararlar ve İçişleri Bakanlığımızın genelgeleri var. Bugün tekrar daha önce alınmış olan kararlarımızı hatırlatıyoruz. Biliyorsunuz Sağlık Bakanlığı covid-19 rehberinde bu mekânların nasıl uygulamalar yapılacağı, masaların arasındaki mesafelerin ne olacak, sandalyeler arasındaki mesafe ne olacak işte toplu olarak kullanılan tuvalettir lavabo gibi mekânlarda hangi kuralların uygulanacağı ile ilgili çok ayrıntı, çok detay rehberde bilgiler var. Bizim Mahabat Bulvarı ve etrafında vatandaşın 75 Cadde dedikleri bölgedeki o kafelerde maalesef kurallara uyulmadığını biliyoruz; denetimde de tespitlerimiz var. Daha önceki kararlarımızdan ilk denetimde eksiklikler görülürse uyarıyoruz. İkinci ihlalde 3 bin 150 lira para cezası veriyoruz. Üçüncü ihlalde bir gün kapatma , dördüncü ihlalde ise 3 gün kapatma ve bunun kararlarında daha önce aldık ve duyurduk. Bugün itibariyle denetimleri çok sıklaştıracağız ve bu tip mekânlar eğer kurallara uymuyorsa uyguladığımız ceza her neyse uyarı ise para cezası ise kapatma ise işyerinin girişinde de bir ilan olarak bilgi olarak asmış olacağız. Diyeceğiz ki; bu işyeri covid-19 kurallarına uymuyor ilk olduğu için uyardık. Bu iş yeri ikinci kez ihlal ettiği için şu kadar para cezası verdik. Bu iş yeri üçüncü kez ihlal ettiği için bir gün kapattık. Veya 4 kez ihlal ettiği için de 3 gün kapattık gibi iş yerinin girişine de bir ilan asacağız ki vatandaşımız da işyerine girerken işyerinin kurallara uyup uymadığını görerek iş yerine girsin veya girmesin. Eğer vatandaşımız da kendi sağlığını düşünüyorsa hassas davranıyorsa kurallara uymayan işyerinde bulunmasın noktasında vatandaşımızı da uyarmış olacağız” ifadelerini kullandı. 

  

'Kurallara uyarsak virüsü yenebiliriz' 

  

Maske, mesafe ve temizlik, kurallarına uyarak vatandaşların hem kendi sağlığını hem de toplum sağlığını koruyarak virüsü yenebileceğini dile getiren Vali Karaloğlu, “Virüsü yenmek bizim elimizde hep söylüyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın da sık sık tekrar ettiği temizlik, maske, mesafe aslında kurallar çok zor değil. Her birimiz kendi hayatımızda bu kurallara uyguladığımızda toplumu bu virüsten kurtarmış olacağız. Yoksa bu virüs bizim tedbirsizliğimiz yüzünden yayılmaya ve sevdiklerimizi aramızdan almaya devam edecek. Buna toplum olarak seyirci kalamayız. Hep birlikte inşallah Diyarbakırlı vatandaşlarımıza çağrımızdır, ricamızdır. Özellikle sokağa çıkarken mutlaka maskesini takarak çıksınlar. Kalabalık mekânlarda bulunmaları gerekiyorsa ihtiyacını gidersin ve hemen oradan uzaklaşsın ve mutlaka da temizliğine dikkat etsin. İnşallah almış olduğumuz kararlarla Diyarbakır’ımızda virüsü hep birlikte el birliği ile yeneriz” dedi. 

 

Gazetecilerin sokak düğünleri ile ilgili sorusuna ise Vali Karaloğlu, “Sokak düğünleri zaten şu anda serbest değil. Ama biz özellikle kır düğünü imkânı olan, ruhsatı olan, kır düğünü ve açık alanları daha önce bir karar almıştık. Biliyorsunuz 20 Haziran il hıfzıssıhha kurulu kararımızda, Pandemi kurulu kararımızda şöyle demiştik; düğün salonları imkânı varsa açık alanını kullansın hatta otoparkını kullansın kır düğünü yapılabilecek standartta bir mekan varsa bizim tercihimizdir. Ama sokak düğünü buna dâhil değil, sokak düğünleri zaten yasal değil, serbest değil; orada kontrolü sağlayamayız buna dikkat etmemiz gerekir” diyerek konuşmasını sonlandırdı. 

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-DİYARBAKIR


24.4° / 13.2°
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22