DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ MIZRAKLI ÇOCUK EVLİLİĞİ KONUSUNDA TBMM`YE SORU ÖNERGESİ VERDİ

HDP Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk MIZRAKLI Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra ZÜMRÜT SELÇUK tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesinde Diyarbakır?ın Kulp ilçesinde 15 yaşında olan bir kız çocuğunun evlendirilmesi konusunu TBM

Güneydoğu Bölge Haberleri 1.02.2019 17:44:47 0
DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ MIZRAKLI ÇOCUK EVLİLİĞİ KONUSUNDA TBMM`YE  SORU ÖNERGESİ VERDİ

hdHDP Diyarbakır Milletvekili Adnan Selçuk MIZRAKLI Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı  Zehra ZÜMRÜT SELÇUK tarafından yanıtlanmak üzere verdiği soru önergesi ile Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 15 yaşında olan bir kız çocuğunun evlendirilmesi konusunu TBMM'ye taşıdı.

 

İŞTE HDP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ ADNAN SELÇUK MIZRAKLI TARAFINDAN TBMM'YE VERİLEN SORU ÖNERGESİ;

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı  Zehra ZÜMRÜT SELÇUK tarafından Anayasa’nın 98’inci TBMM İçtüzüğünün 96’ıncı 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılması konusunda gereğini arz ederim.

 

 

                                                                                           ADNAN SELÇUK MIZRAKLI

                                                                                                 Diyarbakır Milletvekili

 

 

Diyarbakır Barosuna 26.01.2019 tarihinde Çocuk Hakları Merkezine gelen ihbarda Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 15 yaşında olan bir kız çocuğunun evlendirileceği bildirilmiş ve bu konu ile ilgili hukuki yardım istenmiştir. Bunun üzerine Baronun ilgili birimi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunmuş ve savcılık kanalıyla ihbar dilekçesi Kulp Cumhuriyet Başsavcılığına iletilmiştir. Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı, tüm şüphelilerin ifadesini ve çocuğun beyanını aldıktan sonra TCK 104. Madde gereği çocuk ve ebeveynleri tarafından şikayette bulunulmadığından şüphelileri serbest bırakmıştır. Akabinde, Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığına bağlı Alo 183 şikayet hattı aranıp duruma ilişkin kayıt oluşturulmuştur. Bu mevcut durumun engellenmesi için Diyarbakır Barosunun gereken hukuki ve kurumsal girişimlerin hepsini yapmasına rağmen çocuk evlendirilmiştir.

Bu bağlamda;

  1. Diyarbakır Barosunun 15 yaşında ki kız çocuğunun evlendirilmesinin engellenmesi için bulunduğu girişimlere rağmen ilgili kurumlar bu çocuk yaşta evliliği neden engellememişlerdir?
  2. 15 yaşında ki bir kız çocuğunun evlendirilmesinin yasal bir dayanağı var mıdır? Var ise bu yasal dayanak nedir?
  3. Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı kız çocuğunun beyanını alırken, yanlarında savcılığın veya bakanlığınızın görevlendirdiği psikolog, pedagog veya sosyal hizmet uzmanlarından herhangi biri bulunmakta mıydı?
  4. 15 yaşında ki kız çocuğunun evlendirilmesine bilerek engel olmayan görevli ve memurlar hakkında bakanlık tarafından başlatılmış olan herhangi yasal veya idari bir işlem bulunmakta mıdır?
  5. Zorla evlendirilen bu kız çocuğunun akıbeti nedir ve nerededir?
  6. Son 5 yıl içerisinde çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısı kaçtır? Bu sayının illere göre dağılımı ne şekildedir?
  7. Bakanlığın çocuk yaşta evliliği engellemek için ne gibi çalışmaları bulunmaktadır?

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00