DİYALİZ TEKNİKERLERİ ATAMA BEKLİYOR

60 bin civarında diyaliz hastası bulunan ülkemizde ,Diyaliz Teknikerleri atama bekliyor.

12.09.2019 19:09:10 0
DİYALİZ TEKNİKERLERİ ATAMA BEKLİYOR

60 bin civarında diyaliz hastası  bulunan ülkemizde ,Diyaliz Teknikerleri atama bekliyor.

 

Meslek yüksekokullarının diyaliz programından mezun olan diyaliz teknikerler  , atama sayısının az olması  nedeniyle atama sayısının arttırılmasını istiyorlar.


Atama bekleyen Diyaliz Teknikerleri    mezun sayısının ortalama 15.000 üzerinde olduğunu belirterek,Sağlık Bakanlığı bünyesinde hemodiyaliz servislerinde çalışan  Diyaliz teknikeri sayısı da sadece 400 civarında olduğu belirtilerek,Atama bekleyen Diyaliz Teknikerlerinin mağduriyetlerinin giderilmesini istiyorlar.

 

DİYALİZ TEKNİKERLERİ NE YAPIYOR?

 

Diyaliz teknikeri, diyaliz tedavisi gerektiren hastalıklarda, hastanın diyaliz makinesine alınması, takibi ve tedavisi, diyaliz işlemlerinin sonlandırılması, diyaliz makinesinin bakımının yapılmasının yanında hasta ve yakınlarının diyaliz tedavisi konusunda bilgilendirilmesi aşamalarında diyaliz ünitelerinde çalışan sağlık teknikeridir.

 

Diyaliz teknikeri, doktorların yönlendirmesi doğrultusunda, diyaliz makinesine bağlanması gereken hastalarla ilgilenir, hemodiyaliz cihazlarını her hasta için diyalize hazırlar, diyaliz işlemi sırasında oluşabilecek istenmeyen etkiler ve komplikasyonlar için gerekli önlemleri alır, oluşması halinde ise doktora haber verir ayrıca böbrekle ilgili hastalıklarda beslenmeye dikkat etmek önemli olduğu için hastayı da bu konuda bilgilendirir.

 

DİYALİZ TEKENİKERİ NASIL OLNUYOR?

 

Diyaliz teknikeri olabilmek için meslek yüksekokullarının Diyaliz ön lisans programından mezun olmak gerekmektedir. Bu programdan mezun olan diyaliz teknikerleri diğer sağlık personelinin aksine ek bir sertifika olmaksızın diyaliz uygulamaları yapabilmektedirler. Ayrıca öğrenci oldukları dönemin II. ve IV. yarıyıl sonunda 20 iş günü yaz stajı yapmaları gereklidir.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


23.9° / 12.1°
  • BIST 100

    10247,80%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,12
  • EURO

    34,66% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2396,48% 0,18
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00