DİYABETLE 20 MİLYAR AVRO TASARRUF İMKANI

Halk arasında ?şeker hastalığı? olarak bilinen diyabetin kontrol altına alınması durumunda milyarlarca avro maddi kaybın önüne geçilebileceği belirtiliyor.

Sağlık 11.11.2015 09:06:59 0
DİYABETLE 20 MİLYAR AVRO TASARRUF İMKANI

Halk arasında “şeker hastalığı” olarak bilinen diyabetin kontrol altına alınması durumunda milyarlarca avro maddi kaybın önüne geçilebileceği belirtiliyor.

Ankalab Laboratuvarları Biyokimya Uzmanı Dr. Kemal Nazaroğlu, yaklaşık her 7 kişiden birinde görülmesi nedeniyle Türkiye’nin Avrupa’nın en yüksek diabet hastasına sahip olduğunu, 2035 yılına kadar bu sayının Avrupa’daki diğer ülkelere göre daha da artabileceğini belirtti.

Nazaroğlu, Türkiye’de toplam 7 milyon dolayında olan şeker hastalarının sayısının 20 yıl sonra 12 milyona ulaşabileceğine dikkat çekerek, “Ülkemizdeki toplam sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 23’ünü diyabet ve diyabet komplikasyonlarının tedavisi oluşturuyor” dedi. Nazaroğlu, diyabet kontrolünün tavsiye edilen düzeylere çekilebilmesiyle, bugünden 2035 yılına kadar olan zaman dilimi içerisinde 20 milyar avro tasarruf edilebileceğinin öngörüldüğünü” ifade etti.

Tek bir diyabet komplikasyonun bile hastaneye yatışla birlikte, hastanın tedavi giderlerini yüzde 60 oranında artırdığına vurgu yapan Ankalab doktoru Nazaroğlu, hastada gelişebilecek komplikasyonların artmasıyla birlikte bu oranın yüzde 500’lere çıkabileceğini anlattı.

Ülkedeki şeker hastalarının yarısına tanı konulabildiğini ve tedavi gören hastalarda da yüzde 50 oranında başarı sağlandığını ifade eden Nazaroğlu, diyabetli hastanın HbA1c ölçümü değerinin yüzde 7’nin altında tutulmasının ve düzenli hekim kontrolleri yapılmasının olası komplikasyonları ve dolayısıyla yapılacak harcamaları azaltacağını belirtti.

Diyabetin genelde ömür boyu süren bir hastalık olduğunu anımsatan Nazaroğlu, hareketsiz yaşam tarzı ve obezitenin şeker hastalığı oranını artıran nedenlerin başında geldiğini söyledi.

Şeker hastalığının kontrol altına alınmasının önemine dikkati çeken Ankalab Laboratuvarları Biyokimya Uzmanı Nazaroğlu, “Diyabet tanısına yönelik kullanılan laboratuvar testlerinin başlıcaları kan şekeri düzeyi, şeker yükleme testi, HbA1c testi, insulin testi, insülin direnci testi (HOMA İndeksi), genetik testler, otoantikorlar, mikroalbumindir. Ayrıca hekimlerin gerek görmesi durumunda diyabet tanısında ek olarak başka laboratuvar testleri de kullanılmaktadır” dedi.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANKARA


27.5° / 17.1°
  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04