DİYABETE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN,ZİNCİRİYE MEDRESESİ MAVİ IŞIK İLE AYDINLATILDI

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Sağlık Bakanlığı 14 Kasım Dünya Diyabet Gününe dikkat çekmek için Mardin`de tarihi Sultan İsa (Zinciriye) Medresesini mavi ışıkla aydınlattı.

Mardin 14.11.2015 22:35:19 0
DİYABETE DİKKAT ÇEKMEK İÇİN,ZİNCİRİYE MEDRESESİ MAVİ IŞIK İLE AYDINLATILDI

Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Sağlık Bakanlığı konuya dikkat çekmek için Mardin Zinciriye Medresesi mavi ışıkla aydınlatıldı.

Etkinlik ve diyabet hastalığı hakkında bilgi veren Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hacı Ömer Tontuş, “14-21 Kasım aralığında bu süreç içerisinde de Sağlık Bakanlığı sadece Ankara'da değil, İstanbul'da, Mardin'de, Bursa'da, Trabzon'da birçok ilde toplam 12 yerde binalarımızın rengini diyabetin bütün her yerde kabul edilen rengi olan 'maviye' dönüştürdük. Sadece, farkındalık oluşturulsun diye. Bazı alışveriş merkezleri de bizi destekliyor. Ankara'nın da en bilinen iki alışveriş merkezinde bugünden itibaren 3 gün mavi bina olacak. Buraad temel hedef, dünyanın en önemli iki sorunu var. Birisi, Paris'te dün yaşadığımız terör örgütüne bağlı can kayıpları, diğeri de dünyanın en başındaki sağlık sorunu 'diyabet'. O nedenle de diyabet çok önemli. Türkiye'de şuanda 10 milyona yakın insanımız diyabetle mücadele ediyor, bunların 7 milyona yakınına kronik olarak teşhis konulmuş, 5 milyonu ciddi olarak tedavi görüyor. Ancak, bir kısmı da insanların haberi olmadığı, haberi olmadan bir şekilde yaşıyorlar. Ne zaman farkediliyor? Diyabetin en büyük sorun olarak insanlara açtığı körlük. Görmeyle alakalı problem çıktığında insanlar hekime müracaat ettiklerinde belki 3 senedir, belki 5 senedir belki 15 senedir diyabet olduklarını öğreniyorlar. O nedenle bu farkındalığı sağlayabilirsek. İnsanlara bugünden itibaren bir hafta yapılacak etkinlikler var. Bu süreç içerisinde diyabet hakkında insanları bilgilendirip, 'Acaba ben diyabet miyim?' diye kontrole gitmelerini istiyoruz. Yapılacak tek bir kan tahliliyle geçmişteki bir yıl dahil olmak üzere diyabetle ilgili bir sorun yaşıyorlar mı, gelecekte diyabet olma ihtimali var mı, bunu öğrenebiliyoruz” diye konuştu.
"İNSANLAR SORSUN NEDEN MAVİ,BİRİLERİ DE CEVAP VERSİN ÇÜNKÜ DİYABET"
Diyabetten korunmak için neler yapılması gerektiğine dikkat çeken Tontuş, “Diyabet genellikle genetik bir hastalık. Beslenme ve hareketli yaşam. "Hareketli yaşam, yediklerine dikkat ederek, üç beyazdan, karbonhidrattan uzak durarak. Bunlar neler olabilir? Tereyağını kısıtlayabilirsiniz, özellikle un ve şekeri kısıtlayarak kendinizi diyabetten uzak tutabilirsiniz. Türkiye'de toplam sağlık giderlerinin, hastane yapmak için harcadığımız bedel hariç, maaşlar dahil sağlık personelinin, bütün ilaçları, ameliyat giderlerini koyduğunuz zaman Türkiye'de sağlık giderlerinin yüzde 22,5'i sadece diyabet için harcanıyor ve bunun yaklaşık yüzde 70'i yani yaklaşık yüzde 18'i engellenebilir harcamalar. Örneğin, böbrek nakline giden önemli bir grup diyabet nedeniyle gidiyor. Örneğin, ayakları kesilen kişiler trafik kazaları ve terörden sonra bacak kesilmesinin en çok yaşandığı neden diyabettir. Biz, bunları düzenli kontrollerle takip edebilirsek görme kayıpları, kol bacak kayıpları gibi sorunlar yaşamayız. Ankara'da sadece bu gece, diğer şehirlerimizde bir hafta mavi ışık olacak. Mardin'deki görsel özellikle çok etkileyici. İnsanlar sorsun neden mavi, birileri de cevap versin çünkü 'diyabet'. 

 

23.2° / 12.9°
  • BIST 100

    10208,7%1,62
  • DOLAR

    32,38% 0,14
  • EURO

    34,78% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2404,51% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00