DİYABET HASTALARINA ÖNEMLİ UYARI

Özel Mersin Sistem Tıp Merkezi, Dâhiliye Uzmanı Doktor Aybige PİLANCI, diyabet oranının son yıllarda aşırı bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, hastalığın dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzından kaynaklı olarak ortaya çıktığını söyled

27.04.2016 13:26:58 0
DİYABET HASTALARINA ÖNEMLİ UYARI

Özel Mersin Sistem Tıp Merkezi, Dâhiliye Uzmanı Doktor Aybige PİLANCI, diyabet oranının son yıllarda aşırı bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, hastalığın dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam tarzından  kaynaklı olarak ortaya çıktığını söyledi.

Çağımızın hastalığı haline gelen diyabet, hemen hemen her kesimi olumsuz yönde etkiliyor. Uzmanlar, diyabetin artış oranından kuşkulanırken, Uzman Doktor Aybige PİLANCI’dan hastalıkla ilgili uyarılar geldi. Her hastalıkta olduğu gibi diyabette de erken teşhisin önemli olduğunu söyleyen Pilancı, “Diyabet, açlık kan şekeri, 3 aylık şeker ölçümü ve şeker yükleme testi gibi yöntemlerle erken teşhis edilebilir. Hastalık çok su içme, çok idrara çıkma, çok yemek yeme, zayıflama ve ayaklarda yanma gibi belirtiler verebilir” diye konuştu.

2 TİP DİYABET MEVCUT

Günümüzde 2 tip diyabetin mevcut olduğuna da dikkat çeken Pilancı, “Diyabetin yaşı yoktur. Her yaşta başlayabildiği biliniyor. Tip 1 diyabet, çocukluk yaşlarında, Tip 2 diyabet ise erişkin yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Tip 1’de insülin tedavisi uygulanması zorunludur, Tip 2’de ise öncelikle ilaç tedavisi uygulanır, yetersiz kalırsa insülin tedavisi uygulanmaktadır” şeklinde konuştu.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Diyabetin tedavi yöntemleri ile ilgili de bilgiler veren Pilancı, “Diyabet tedavisinin 3 yönü vardır; diyet, egzersiz ve ilaç tedavisi. Bunlardan birinin aksaması diyabet kontrolünü bozmaktadır. Hastaların diyetlerine çok sıkı uymaları gerekmektedir. Mümkünse bir diyetisyen kontrolünde olmalarını tavsiye ediyorum. Genellikle ihmal edilen bir yön de egzersiz oluyor. En basit uygulanabilen egzersiz olarak da açık havada tempolu yürüyüşü tavsiye ediyorum. Bizim yaptığımız gibi, yakın doktor takibinde kalmak önemlidir. Diyabet iyi tedavi edilmezse kötü sonuçlar doğurabilen bir hastalıktır. Kalp ve damar hastalıkları, böbrek ve göz problemleri ortaya çıkabilir. Bu yönlerden de şeker hastalarının titizlikle takip edilmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN


20.8° / 11.5°
  • BIST 100

    10056,00%-1,59
  • DOLAR

    32,23% -0,10
  • EURO

    34,77% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2424,29% -0,01
  • Ç. ALTIN

    3924,06% 0,00