DİKA GENEL SEKRETERİ ALANYALI GERÇÜŞ VE HASANKEYF İLÇELERİNE ÇALIŞMA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Alanlı, Batman’ın Gercüş ve Hasankeyf Kaymakamlığı ile Gercüş Belediyesini ziyaret etti.

Güneydoğu Bölge Haberleri 19.09.2020 08:55:00 0
DİKA GENEL SEKRETERİ ALANYALI GERÇÜŞ VE HASANKEYF İLÇELERİNE ÇALIŞMA ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRDİ

 Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Ahmet Alanlı, Batman’ın Gercüş ve Hasankeyf Kaymakamlığı ile Gercüş Belediyesini ziyaret etti.

 

Ziyaretlerde Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, Gercüş Kaymakamı Mevlüt Şekerci ve Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın ile bir araya gelen Dicle Kalkınma Ajansı Genel SekreteriAlanyalı , Bölgenin kalkınması ile ilgili neler yapılabileceği konusunda kendileriyle fikir alışverişinde bulundu.



Gercüş Kaymakamı ile birlikte Gercüş Tarım Eğitim Çiftliği ve Uygulama Merkezi’ni ziyaret eden Genel Sekreterimiz burada yapılan çalışmalar konusunda yetkililerden bilgi aldı. Gercüş Ziraat Odası tarafından GAP İdaresi desteğiyle yapılan merkezin amacı tarım konusunda eğitim görmek isteyen öğrencilerin ve çiftçilerin uygulamalı olarak eğitilmesidir. Burada verimin nasıl artırılacağı, hastalık ve zararlılarla nasıl mücadele edileceği gibi birçok konuda eğitim verilmektedir. Kaybolmaya yüz tutmuş olan yerli tohum çeşitleri ıslah edilerek çoğaltılıp yeniden yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca merkezde teknolojinin imkanlarından faydalanarak erken uyarı sistemleriyle olumsuz hava şartları ve bitki hastalıklarına karşı çiftçiler önceden bilgilendirilmektedir. Böylece öğrencilere ve çiftçilere tohumdan, hasada kadar uygulanması gereken tüm adımlar aktarılmaktadır. Eğitimleri başarıyla tamamlayan kursiyerlere KOSGEB tarafından sertifika verilmektedir.

 


Gercüş Tarım Eğitim Çiftliği ve Uygulama Merkezi’nin ardından Dicle Kalkınma Ajansı  Genel Sekreteri , Gercüş Kaymakamı eşliğinde Gercüş Belediyesi’ni ziyaret etti. Gercüş Belediye Başkanı Gündüz Günaydın ile görüşen Genel Sekreterimiz kendilerine Ajansımızın “2020 Yılı Fizibilite Desteği ile Teknik Destek Programları” konusunda bilgi verdi. Yılsonuna kadar başvuruya açık kalacak olan bu programlara yönelik kendilerini proje başvurusunda bulunmaya davet etti.



Daha sonra Hasankeyf Kaymakamlığı’nı ziyaret eden Dicle Kalkınma Ajansı  Genel Sekreteri , Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk ile bir araya geldi. Hasankeyf Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin Ajansımız tarafından desteklenen “Üçyol Ekolojik Köy Projesi” son durumu hakkında Genel Sekreterimize bilgi veren Kaymakam Öztürk, bu projenin kendileri için bir vizyon projesi olduğunu söyledi. Projenin DİKA desteğiyle hayata geçtiğini belirten Öztürk projeyi daha da ileriye taşımak istediklerini ifade etti.



Proje ile birlikte Hasankeyf’in Midyat yolu üzerindeki Üçyol (Dıfne) Köyü’nde bulunan mağaralar restore edilerek butik otel konseptinde dizayn edildi. Hasankeyf’teki doğal dokuya zarar vermeden doğayla uyum içerisinde sürdürülebilir bir ekolojik yaşam alanı oluşturuldu. Böylece ülkemizde örnek teşkil edecek olan ekolojik köy projesi ile ekolojik turizmin geliştirilmesine ve bölgesel kalkınma politikalarına paralel olarak kırsal kalkınmaya katkı sağlandı.

Dicle Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri  Ahmet Alanlı, Batman ilçe ziyaretlerinin sonunda Hasankeyf’in Üçyol Köyü’ne geçerek Üçyol Ekolojik Köy Projesi’ni yerinde inceledi. Restore edilerek otele dönüştürülen mağaraları Köy Muhtarı ve yetkililer eşliğinde gezen Genel Sekreterimiz kendilerinden bilgi aldı. Projenin mevcut haline Hasankeyf Kaymakamlığı ve Batman Valiliği desteğiyle bazı eklemeler yapılacağını söyleyen Köy Muhtarı projenin kapsamının daha da genişletileceğini belirtti.



Hasankeyf “Üçyol Ekolojik Köy Projesi” ziyaretinin ardından Dicle Kalkınma Ajansı  Genel Sekreteri  Batman ilçe ziyaretleri programı sona erdi.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-BATMAN


30.1° / 18.2°
  • BIST 100

    9815,32%0,96
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,92% 0,34
  • GRAM ALTIN

    2432,93% 0,41
  • Ç. ALTIN

    4000,71% 0,15