DİKA`DAN TRC 3 BÖLGESİ COĞRAFİ ÜRÜNLERİNE TANITIM DESTEĞİ

Bu yıl 10. kez düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı Yörex 2019?a DİKA Ajansı faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi?ndeki Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri ile birlikte katılım sağladı. Ajansın koordinasyonunda katılım sağlanan Yörex Fuarı?nda Bölge illerimi

Turizm 4.11.2019 09:25:00 0
DİKA`DAN  TRC 3  BÖLGESİ  COĞRAFİ ÜRÜNLERİNE TANITIM DESTEĞİ

Bu yıl 10. kez düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı Yörex 2019’a  DİKA Ajansı  faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’ndeki Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri ile birlikte katılım sağladı. Ajansın koordinasyonunda katılım sağlanan Yörex Fuarı’nda Bölge illerimizin stantları ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü.

 

Yöresel Ürünler Fuarı olan Yörex’in amacı üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla anılan tarım ürünleri, gıda ürünleri, el sanatı ve sanayi ürünlerini ulusal ve küresel ölçekte tanıtmaktır.  Böylece yöresel ürünlerinin ticarileşme sürecine katkı sağlamak, tanınırlığını artırmak, markalaşmasını sağlamak, katma değerini artırmak ve yöresel ürünleri üreten firma ya da kooperatiflerin ekonomik kapasitelerini artırmayı hedefleyen bir organizasyondur.



Yörex Fuarı 2019 Anfaş Antalya Fuar Merkezi’nde geniş bir katılımla düzenlendi. İlki 2009 yılında gerçekleştirilen Fuar bu yıl 10. kez kapılarını ziyaretçilere açtı. Yörex Fuarı'na Ajansımızın koordinatörlüğünde dört ilin Kültür ve Turizm Müdürlükleri, Ticaret ve Sanayi Odaları, Ticaret Borsaları ve özel sektör temsilcileri katıldı. Stantlarımızda dört ilimize ait yöresel ürünler sergilendi. Mardin standında Derik Zeytini, Mardin Bulguru, Kızıltepe Mercimeği, Mazruna Üzümü, Dibek Kahvesi, Badem Şekeri, Bıtım Sabunu ve Gümüş Telkari örnekleri sergilendi. Batman standında Sason Çileği, Sason Balı, Sason Cevizi, Gercüş Pekmezi, Gercüş Cevizli Sucuğu ve Mazruna Üzümü yer aldı. Siirt standında Siirt Fıstığı, Pervari Balı ve Zivzik Narı tanıtıldı.  Şırnak standında ise Faraşin Balı, Şal-Şapik Kumaşı, Jirki Kilimi ve Şırnak Otlu Peyniri sergilendi.



DİKA Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Yörex Fuarının yereli tanıtmakta öncü bir role sahip olduğunu belirttti. Ajans'ın faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi'nin yöresel ürünler açısından oldukça zengin bir çeşitliliğe sahip olduğunu ve bu zenginliğin tanıtılmasında fuarların önemli bir etki meydana getirdiğini söyledi. Yöresel ürünlerin bu sayede yerel pazarlardan çıkarak daha geniş alanlarda satış imkânı bulduğunu ifade etti. Ayrıca Ajans'ın Bölgede çalışmalarını sürdürdüğü Coğrafi İşaretler Projesinde yer alan ürünleri tanıtarak bu alanlarla ilgili farkındalık çalışması yaptığını dile getirdi.


Bu yılki Fuar'da ilk defa Fırat Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Dicle Kalkınma Ajansı, Karacadağ Kalkınma Ajansı, Güney Ege Kalkınma Ajansı, Serhat Kalkınma Ajansı, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajans'ı tarafından paneller düzenlendi. Ajansımız ile Karacadağ Kalkınma Ajansı iş birliğinde gerçekleştirilen panelin konusu Coğrafi İşaret Sisteminde, Yönetişim, Denetim ve Aile Çiftliği Temelinde Örgütlenme oldu. Panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu, Gastro Art Kurucusu ve Genel Müdürü Ercan Yılmaz ile Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral katıldı.



Panelde Prof. Dr. Bülent Gülçubuk coğrafi işaretlerin kırsal kalkınmada nasıl bir araç olabileceği, burada aile çiftçiliğinin rolünden, üretici birliklerinin yaratılan değer ve katma değerden aldıkları payın artırılması gerektiğinden bahsetti. Ayrıca iyi bir yönetişim modeli nasıl olmalı konusunda öneride bulundu. Şanlıurfa Turizm A.Ş. Genel Müdürü Mehmet Uncu Şanlıurfa Turizm A.Ş’nin yönetişim modelinden söz ederek bu model içerisine kooperatifçiliği ekleyeceklerini, coğrafi işaretli ürünlerin markalaşması, kalite standartlarının yükseltilmesi ve restoranlarda en şekilde sunulması için gerekli çalışmaları yapacaklarını anlattı. 

 

Gastro-Art kurucusu ve aynı zamanda Türkiye Aşçılar Federasyonu yönetim kurulu üyesi olan Ercan Yılmaz yaptığı konuşmada, coğrafi işaretli ürünleri tüketiciye ulaştıran bir kanal oldukları için tüketiciye ulaşması amacıyla neler yapılması gerektiğini söyledi. Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ise Karacadağ Kalkınma Ajansı Coğrafi İşaretler konusunda yaptıkları çalışmalardan bahsederek coğrafi işareti ürünlerin restoranlarda, otellerde yer alması ve pazarlanması için gerekli olan çalışmaların planlanması gerektiğini belirtti.



Beş gün süren Yörex Fuarı’na katılım, bu yıl oldukça yoğun bir şekilde gerçekleşti. Hedeflenen ziyaretçi sayısı 250 bin iken Fuar’ı 267 bin kişi ziyaret etti. Beklenenin üzerinde gerçekleşen katılım yüzleri güldürdü.

 

 

ARTUKLU HABER AJANSI-ANTALYA


31.3° / 19.3°
  • BIST 100

    9982,15%0,67
  • DOLAR

    32,41% -0,06
  • EURO

    34,81% 0,21
  • GRAM ALTIN

    2434,19% -0,17
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00